Δεν υπάρχει πλανήτης Β’

Με αφορμή την εβδομάδα παγκόσμιων κινητοποιήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης της πρωτοβουλίας του ελληνικού τμήματος του παγκόσμιου μαθητικού κινήματος Fridays for Future Greece χθες το μεσημέρι είδαμε δεκάδες ευαισθητοποιημένους εφήβους να διαδηλώνουν και στην πόλη της Ρόδου, για την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση του πλανήτη. 

Έχουμε φτάσει δυστυχώς στο "και πέντε", και αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά είναι να αλλάξουμε νοοτροπία προκειμένου έστω να καταφέρουμε να κρατήσουμε τον πλανήτη στην κατάσταση που είναι τώρα, γιατί,  όπως λένε και οι επιστήμονες,  η ζημιά που έχει γίνει είναι μη αναστρέψιμη.

Απο τα χθεσινά πλακάτ ξεχωρίσαμε δύο. Μία νεαρή μαθήτρια τα κρατούσε στα χέρια της ενώ η συμπολίτισσά μας κ. Έλενα Γιαννίκη την τράβηξε φωτογραφία, την οποία και ανέβασε στο προσωπικό της προφίλ στα social media.

Μεταξύ άλλων τα συνθήματα ανέφεραν (σ.σ. σε ελεύθερη μετάφραση) "καίτε το μέλλον μας", "μια γη, μια ευκαιρία, ο πλανήτης προ του κέρδους", "δεν υπάρχει πλανήτης Β’ “.

Παραθέτουμε αυτούσιο το σχόλιο της κ. Γιαννίκη το οποίο συνόδευε η παραπάνω φωτογραφία:
"Περπατούσε με τη φίλη αφήνοντας πίσω τους την Πλατεία Δημαρχείου. Είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα με τους συμμαθητές και είχαν φωνάξει δυνατά τα συνθήματά τους.

Τη σταμάτησα και της ζήτησα εάν μπορούσα να φωτογραφίσω τα συνθήματά της μόνο και όχι την ίδια.
Χαμογέλασε εύθραυστα και αμήχανα και στήθηκε, οπότε και μετά τής έδειξα την εικόνα. Με ευχαρίστησε εκείνη, την ευχαρίστησα και εγώ.

Και όσο απομακρυνόταν. Σκέφτηκα πάλι.

Ότι αποτελεί (και) χάσμα γενεών αυτό που συμβαίνει σήμερα ανά  τον πλανήτη.
Και θα γράψει η ιστορία για τα παιδιά αυτά.

Γιατί μάς αρέσει ή όχι η έφηβη Γκρέτα. Είτε την καταλαβαίνουμε, προσπερνάμε, αναλύουμε.
Αντιλαμβανόμενοι ή όχι την πεμπτουσία του μηνύματός της.

Εκείνο το μικροκαμωμένο κορίτσι στους δρόμους της Ρόδου με τα διεθνή της συνθήματα στα χαρτόνια που κρατούσε.

Θα μπορούσε να είναι παιδί μου. Και εγώ που παιδιά δεν έχω.

Θα της έλεγα.
Έχετε δίκιο, αγάπη μου!
Είναι ο πιο όμορφος αγώνας.
There is no Planet B!"

Λ.Τ.