Απαλλαγή από τον φόρο παρεπιδημούντων και έκπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ για τους ξενοδόχους της Ρόδου

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των τουριστικών επιχειρήσεων που, αποδεδειγμένα, επλήγησαν από την πτώχευση του Thomas Cook καθώς και να γίνουν ενέργειες που στοχεύουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου στη χθεσινή του πρώτη τακτική συνεδρίαση για τη νέα θητεία.

Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει η νέα Δημοτική Αρχή είναι ότι το θέμα εισήχθη πρώτο στην ημερήσια διάταξη και εισηγητής ήταν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού, κ. Κώστας Ταρασλιάς. Ωστόσο, πρώτος μίλησε ο Δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος μάλιστα προσφέρθηκε να παραχωρήσει τη θέση του σε εργαζόμενους του ξενοδοχείου Mira Mare που ήταν παρόντες.

Τελικά, αφού και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος ζήτησε να ακούσουν πρώτα την εισήγηση, προχώρησε η διαδικασία. Ο Δήμαρχος, λοιπόν, είπε ότι είναι αδιανόητο το δημοτικό συμβούλιο να μην επιδείξει τα ανάλογα αντανακλαστικά σε ένα θέμα που είναι τόσο σοβαρό και δημιουργεί αβεβαιότητα μέχρι το κλείσιμο της σεζόν και είπε ότι η εισήγηση αναφέρεται στη λήψη άμεσων μέτρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων από την πτώχευση της εταιρείας Thomas Cook.

Η εισήγηση 
Θέτοντας προς έγκριση την πρόταση της Δημοτική Αρχής, ο Αντιδήμαρχος είπε ότι, ως συμβολική κίνηση για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook και την άμβλυνση των επιπτώσεων από αυτήν, καθώς και για τη συνολική προβολή και διαφήμιση της Ρόδου και την προώθηση του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων του νησιού στο εξωτερικό, καλεί το Σώμα να εγκρίνει τα παρακάτω:

• Την απαλλαγή των πληγεισών επιχειρήσεων από τον φόρο παρεπιδημούντων για τους επισκέπτες της Thomas Cook την επίμαχη περίοδο 

• Την έκπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ κατά 15% την αντίστοιχη περίοδο αφού διασταυρώσουμε με ακρίβεια από το υπουργείο Οικονομικών και την εταιρεία που αντιπροσωπεύει την Thomas Cook τον ακριβή αριθμό των ξενοδοχειακών μονάδων που επλήγησαν από την πτώχευση. 

• Την εγγραφή ποσού 150.000 ευρώ για δράσεις σε ηλεκτρονικές σελίδες, social media και διαφήμιση 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ταρασλιάς αναφέρθηκε στα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξαν, από την πρώτη στιγμή ο Α’ και Β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης, με τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο από κοινού με την υποπρόξενο της Μεγάλης Βρετανίας στη Ρόδο κ. Ράνια Κοσιώρη. Πρωταρχικός τους στόχος ήταν να μην δυσφημιστεί  ο τουρισμός της Ρόδου και των άλλων νησιών και φυσικά η στήριξη και η φροντίδα των Βρετανών τουριστών που δεν μπορούσαν να φύγουν από το νησί.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να εξάρει τη συμπεριφορά των επιχειρηματιών αφού όλοι οι ξενοδόχοι που συνεργάζονταν με την Thomas Cook συνέχισαν να φιλοξενούν τους Βρετανούς, κατά κύριο λόγο, τουρίστες που έμειναν στο νησί, μέχρι να αναχωρήσουν στην πατρίδα τους, μεταφέροντας σε όλο τον κόσμο τι εστί φιλοξενία στη Ρόδο, εν αντιθέσει με άλλες τουριστικές περιοχές άλλων κρατών που τους έδιωξαν από την πρώτη κιόλας ημέρα. 

Στη συνέχεια, έκανε γνωστό ότι, σε τηλεφωνικές επαφές που είχε με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό κ. Μάνο Κόνσολα έλαβε τη διαβεβαίωση ότι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα εκταμιευθεί ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ για την τουριστική προβολή της Ελλάδας και σαφώς μερίδιο θα έχει και η Ρόδος.

Θύμισε, ακόμη, ότι ήδη η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου  Οικονομικών προώθησε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από απόδοση του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από την αιφνίδια πτώχευση του συγκεκριμένου τουριστικού οργανισμού για το διάστημα από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου.

Ο Αντιδήμαρχος, ανέφερε ακόμη στοιχεία που αφορούν στη Ρόδο:
Και οι τρεις θυγατρικές, λοιπόν, της Thomas Cook, φέρνουν στην Ελλάδα 1 εκατομμύριο τουρίστες, εκ των οποίων οι 230.000 έρχονται στη Ρόδο. Εξ αυτών οι 96.000 τουρίστες αφορούν τη Σκανδιναβική Thomas Cook που μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεταφοράς ή άλλο από την πτώχευση της εταιρείας και φαίνεται ότι το τμήμα αυτό έχει σωθεί. 
Ο τζίρος στη Ρόδο του συνόλου των τουριστών ανέρχεται στα 110 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 45 αφορούν στη θυγατρική για τις Σκανδιναβικές χώρες και τα υπόλοιπα 60- 65 εκατ. ευρώ τις άλλες δύο  εταιρείες της  Thomas Cook.

Στη Ρόδο η Thomas Cook σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αντιπροσώπων έχει πληρώσει τις οφειλές που είχε στα ξενοδοχεία μέχρι τις τέλος Ιουνίου και ενώ μικρές ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχουν πληγεί, η ζημιά σε 5 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η συνολική ζημιά στο νησί σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις ανέρχεται συνολικά σε 12-15 εκατομμύρια ευρώ. Επανέλαβε, πάντως, ότι εμείς σήμερα δεν είμαστε σε θέση ακόμη να έχουμε το τελικό ποσό της ζημιάς.

Και συμπλήρωσε: «Όμως μεσοπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα θεωρούμε ότι η απώλεια που έχουμε από την κατάρρευση της Thomas Cook στις χώρες της Ευρώπης θα μπορέσει να αντισταθμιστεί από ανταγωνίστριες εταιρείες από Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία και λιγότερο στην Ουγγαρία αλλά όχι άμεσα στη Βρετανία, διότι αδυνατεί να καλύψει τις πτήσεις που καταργήθηκαν από άλλες αεροπορικές εταιρείες.  

Επίσης, εξίσου μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται καθώς άλλες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν προβεί σε μεγάλη αύξηση των τιμών του τουριστικού πακέτου σε μια προσπάθεια να κερδίσουν από την κρίση και την κατάρρευση της Thomas Cook. Τέλος, δεν γνωρίζουμε αν οι όποιες αεροπορικές εταιρείες μελλοντικά αγοράσουν τις αδειοδοτήσεις που έχει η Thomas Cook στα αεροπλάνα, αν θα κρατήσουν τους ίδιους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και ειδικά στη Ρόδο».

Τέλος, ο κ. Ταρασλιάς, αφού ξεκαθάρισε ότι «η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να κάνει πωλήσεις», αναφέρθηκε στις ενέργειες που μπορεί να κάνει για την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, όπως η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, η αναβάθμιση των υποδομών, η καθαριότητα στο νησί, η προβολή με σύγχρονους τρόπους κτλ., θέματα που θα απασχολήσουν την Επιτροπή Τουρισμού η οποία θα συγκληθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τοποθετήσεις
Στην τοποθέτησή του, στη συνέχεια, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είδε κάποια  πρόταση για τους εργαζόμενους, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με αυτούς που δεν έχουν συμπληρώσει τις ημέρες για το επίδομα ανεργίας, όπως επίσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κτλ.

«Πρέπει να δούμε πρώτα τους εργαζόμενους, να τους διασφαλίσουμε», είπε και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Κρητικός. Από την πλευρά του, ο κ. Πότσος είπε ότι ήταν γνωστά τα προβλήματα του Thomas Cook και αυτά είναι τα αποτελέσματα της λεγόμενης ανάπτυξης ενώ εστίασε στις επιπτώσεις για τις μικρές επιχειρήσεις του τουρισμού που δεν είχαν άμεση σχέση με τον ταξιδιωτικό οργανισμό.

Σημειώνεται ότι τοποθετήθηκαν και εργαζόμενοι που ήταν παρόντες οι οποίοι, μεταξύ άλλων, εξέφρασαν το παράπονο ότι δεν άκουσαν συγκεκριμένα πράγματα για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους και είπαν ότι απαιτούν να διασφαλιστούν και το δ.σ. να δεσμευτεί ότι θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε κάποιο σημείο, μάλιστα, όταν ο Πρόεδρος, κ. Μιχάλης Σοκορέλος, είπε ότι δεν μπορεί να τους δώσει άλλο χρόνο, ανέβηκαν οι τόνοι ενώ αντέδρασαν και σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Τότε τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Μανόλης Μαρκόπουλος ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι οι ελαφρύνσεις αφορούν τα ξενοδοχεία και όχι τους ξενοδόχους, κάτι που σημαίνει ότι περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι. Όπως είπε, προτείνουν να ληφθούν μέτρα εύστοχα με μικρότερο κόστος που να έχουν θετικό αντίκτυπο για το νησί.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Σάββας Χατζησάββας, ο οποίος αφού ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί, κάλεσε το δ.σ. να βγάλει ψήφισμα στο οποίο να περιλαμβάνεται η πίεση για την κάλυψη όλων των υποχρεώσεων προς τους εργαζόμενους. 

Τελικά, η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αφού δεν την ψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση».