Μετωπική σύγκρουση στο δημοτικό συμβούλιο της Ρόδου

Σε…«πεδίο μάχης» μετατράπηκε χθες το δημοτικό συμβούλιο (δ.σ.) αφού κατά την εκτός ημερησίας διάταξη συζήτηση για το θέμα της οφειλής 11 εκατομμυρίων ευρώ προς τον ΕΦΚΑ, εκτοξεύθηκαν βαριές κουβέντες, κυρίως ανάμεσα στον Δήμαρχο, Αντώνη Καμπουράκη, και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως Δήμαρχο, Φώτη Χατζηδιάκο, κάτι που οδήγησε ακόμη και σε διακοπή της συνεδρίασης!

Όλα ξεκίνησαν όταν στην έναρξη της πρώτης τακτικής συνεδρίασης του Σώματος για τη νέα θητεία, ο Δήμαρχος έθεσε δύο θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως, το ένα είναι η οφειλή προς τον ΕΦΚΑ ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ όπως ανέφερε, και το άλλο η εκκαθάριση της «Ρόδων Α.Ε.» μετά την καταγγελία από τον εκκαθαριστή ότι χάθηκαν οι φάκελοι που κρατούσε μέσα από το Δημαρχείο.

Τελικά, έπειτα από συζήτηση αρκετής ώρας, η οποία…διανθίστηκε με εντάσεις, φωνασκίες και «βαριές» κουβέντες, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε για μεν την οφειλή στον ΕΦΚΑ ότι θα υπαχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων χωρίς να την αποδέχεται, αφού δίνεται το δικαίωμα αυτό, και παράλληλα θα συνεχίσει τη δικαστική οδό με την εκδίκαση της υπόθεσης να έχει οριστεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Για δε τη «Ρόδων Α.Ε.», αποφασίστηκε η αντικατάσταση του εκκαθαριστή με τρεις νέους, η τοποθέτηση και ορκωτών λογιστών, όπως επίσης η διερεύνηση του τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια ενώ ο Δήμαρχος άφησε να εννοηθεί ότι η νομική υπηρεσία θα προχωρήσει σε ένδικα μέσα κατά του εκκαθαριστή.

Η συζήτηση
Όσον αφορά στο πρώτο θέμα για τον ΕΦΚΑ, στην αρχή της συνεδρίασης, ο κ. Καμπουράκης είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε ρύθμιση και ότι η καταληκτική ημερομηνία για να τα ρυθμίσουν είναι η 30ή Σεπτεμβρίου και θα πρέπει να ληφθεί απόφαση ώστε αυτό να γίνει τη Δευτέρα αφού σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος θα βρεθεί σε τραγική θέση. Είπε, μάλιστα, ότι δεν θα μπορεί να διεκδικήσει κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ή πόρους από το ΕΣΠΑ και δεν θα μπορεί να μπει στο δημόσιο λογιστικό.

Για το δεύτερο θέμα εξέφρασε την έκπληξή του όταν κάποιος λέει ότι το Δημαρχιακό Μέγαρο δεν είναι ασφαλές και ότι άγνωστος διέρρηξε το γραφείο του εκκαθαριστή της «Ρόδων Α.Ε.». «Δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι έχασε τους φακέλους», είπε χαρακτηριστικά και θύμισε ότι αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει από το 2011.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδιάκος, όσο αφορά στην οφειλή προς τον ΕΦΚΑ, είπε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που απασχόλησε και τις δύο προηγούμενες Δημοτικές Αρχές αλλά και τους Καποδιστριακούς Δήμους ακόμα και δεν μπορεί να έρχεται έτσι αιφνιδιαστικά αφού θα έπρεπε να υπάρχει μία εισήγηση, τουλάχιστον για τους νέους συναδέλφους τους.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι από το 2013 ο τότε Δήμαρχος, Στάθης Κουσουρνάς, διαπίστωσε ότι παρανόμως οφειλές της ΑΔΕΚΑΜ, της ΑΔΕΚΤ και μικρότερες άλλων Εταιρειών πρώην Δήμων είχαν καταλογιστεί από το ΙΚΑ στον Δήμο ενώ ο νόμος έλεγε ότι μόνο αν το δ.σ. έκρινε έτσι ο Δήμος αναλάμβανε τέτοια χρέη. Ανέφερε, ακόμη, ότι υπήρχαν και σχετικές εισηγήσεις της νομικής υπηρεσίας του Δήμου. Πρότεινε, στη συνέχεια, ο τέως Δήμαρχος να γίνει ειδική συνεδρίαση για το θέμα αυτό ενώ είπε ότι δεν εμποδίζονται οι χρηματοδοτήσεις του Δήμου από χρηματοδοτικά προγράμματα. Θύμισε, δε ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο εκδικάζεται η υπόθεση. Για το δεύτερο θέμα, της «Ρόδων Α.Ε.», ζήτησε να κληθεί ο εκκαθαριστής για να ενημερώσει το δ.σ. τι έχει γίνει. 

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάκης Πότσος, είπε και εκείνος ότι έπρεπε να είχαν ενημερωθεί έστω και δέκα λεπτά πριν τη συνεδρίαση ότι θα έρχονταν τα θέματα αυτά. Συμφώνησε ακόμη να κληθεί ο εκκαθαριστής αν και προμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να βγει συμπέρασμα». Για τον ΕΦΚΑ είπε ότι πρέπει να υπάρξει αναλυτική εισήγηση αλλά και ενημέρωση από τη νομική υπηρεσία γιατί είναι είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. 

Απαντώντας ο Δήμαρχος έκανε λόγο για «αλλαγή ύφους και ήθους» τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι δεν μεταφέρουν τίποτα στο αύριο. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως κατεπείγον το θέμα της «αυθαίρετης καταγγελίας ότι έκλεψαν φακέλους» και ξεκαθάρισε ότι δεν το αναβάλει.

«Το θέμα της Ρόδων μπορούσαν σε έντεκα χρόνια να το λύσουν», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η ειδική συνεδρίαση δεν εξυπηρετεί σε τίποτα παρά στη συγκάλυψη της συμπεριφοράς του εκκαθαριστή. Σχετικά με το θέμα του ΕΦΚΑ είπε ότι οι Δημοτικές Αρχές  που διοίκησαν παρέλαβαν ένα χρέος και το μόνο που έκαναν ήταν να διασφαλίσουν να μην καταστραφεί ο Δήμος με τη δέσμευση του ΑΦΜ.

Αυτά συνιστούν λόγο κατεπείγουσας αντίδρασης από πλευράς της Δημοτικής Αρχής και δεν μπορούσαν να τα αναβάλουν μέχρι να έρθει…ο από μηχανής Θεός, όπως είπε. Στη συνέχεια, κάλεσε τον Αντιδήμαρχο Στράτο Καρίκη να τοποθετηθεί μια και ήταν στο δ.σ. τις προηγούμενες θητείες.

Ο τελευταίος, υπερθεματίζοντας στα όσα είπε ο Δήμαρχος, τόνισε με τη σειρά του ότι το θέμα της «Ρόδων Α.Ε.» πρέπει να τελειώσει άμεσα, ότι είναι γνωστό ότι το δ.σ. δεν έχει ενημέρωση, ούτε αναλυτική κατάσταση, ούτε έλεγχο για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας.

Όπως είπε, μάλιστα, με απόφαση του δ.σ. ενισχύθηκε ο εκκαθαριστής ώστε οι συμπολίτες μας και οι τράπεζες να εξαπλωθούν αλλά στην πορεία δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Η θέση του λοιπόν είναι «λύση στο θέμα εδώ και τώρα» αφού πρέπει ο ροδιακός λαός να μάθει αλλά κυρίως επειδή φεύγουν πόροι από τον Δήμο. Όλα θα ήταν καλύτερα-συνέχισε ο κ. Καρίκης-εάν ο εκκαθαριστής έφερνε αναλυτική κατάσταση.

Στο σημείο εκείνο, λοιπόν, στην έναρξη δηλαδή της συνεδρίασης, τέθηκε σε ψηφοφορία αν θα πρέπει να συζητηθούν και να ληφθεί απόφαση για τα δύο αυτά θέματα και τελικά κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να συζητηθούν στο τέλος της συνεδρίασης.

Ένταση και βαριές κουβέντες
Όταν ήρθε η ώρα, όμως, να συζητηθούν τα θέματα και αφού το Σώμα ήδη συνεδρίαζε για πάνω από πέντε ώρες, τα αίματα άναψαν και οδήγησαν σε βαριές κουβέντες, ειδικά ανάμεσα στον Δήμαρχο και τον κ. Χατζηδιάκο αλλά και μεταξύ συμβούλων των παρατάξεών τους.

Καταρχήν, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η εισήγησή τους είναι να μπει σε ρύθμιση το ποσό παράλληλα με τη δικαστική εξέλιξη αφού και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου κ. Θόδωρας Παπαγεωργίου είπε ότι είναι ευκαιρία να υπαχθεί στις 120 δόσεις με τη σημείωση ότι δεν αποδέχεται ο Δήμος την οφειλή μέχρι να βγει και η δικαστική απόφαση.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδιάκος εξήγησε τι έγινε επί θητείας του για το θέμα αυτό αναφέροντας και τις προσπάθειές τους να μην υπάρξει καταλογισμός. 

Η συζήτηση εξελίχθηκε για κάποια ώρα με τοποθετήσεις, όμως την ώρα της ψηφοφορίας τα πνεύματα οξύνθηκαν και πάλι ανάμεσα στον Δήμαρχο και τον κ. Χατζηδιάκο με αποτέλεσμα ο τελευταίος να πει ότι ο ίδιος δεν μοίραζε δωροεπιταγές στις εκλογές! Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, επικράτησε ένταση, με τον Δήμαρχο να λέει στον προκάτοχό του ότι θα έπρεπε να ντρέπεται ενώ και μέλη της πλειοψηφίας, ανάμεσά τους και ο κ. Γιάννης Ιατρίδης αντέδρασαν.

Ο κ. Χατζηδιάκος, στη συνέχεια, αμφισβήτησε το πόσοι από την πλειοψηφία ήταν παρόντες κατά την ψηφοφορία λέγοντας ότι δεν ήταν 25 αλλά 22, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η ένταση. Αυτό οδήγησε τον Πρόεδρο του δ.σ., κ. Μιχάλη Σοκορέλο να διακόψει τη συνεδρίαση για κάποια λεπτά!

Όταν συνεχίστηκε εκ νέου, τελικά ελήφθη απόφαση με 25 ψήφους αφού, όπως ειπώθηκε από το Προεδρείο, οι άλλοι τρεις ψήφισαν μετά και έτσι έληξε η πρώτη, επεισοδιακή, συνεδρίαση του Σώματος.