Οι νέοι επιστήμονες χτίζουν τα μεγάλα…


Γράφει ο
Αγαπητός Ξάνθης
Αρχιτέκτονας-Μεταδιδάκτορας 
του Πανεπιστημίου Αιγαίου 

 

Κάποια άτομα ξεχωρίζουν από νεαρή ηλικία.

Συνεπής, ταπεινός, πρόθυμος, ειλικρινής, γνώστης και πάνω απ’ όλα  αλληλέγγυος. Έτσι έχω αποτυπώσει ένα νέο επιστήμονα, τον κ. ΜΙΧΑΛΗ ΧΟΝΔΡΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, σήμερα διδάσκοντα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π), στον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων.

Είναι μεγάλη υπερηφάνεια να βλέπεις άτομα του τόπου σου να ξεχωρίζουν στον πανεπιστημιακό στίβο και μάλιστα στο αρτιότερο τεχνικό Πανεπιστήμιο της χώρας.  

Με διακρίσεις, με ομιλίες, με παραστάσεις, με παρεμβάσεις, με τοποθετήσεις, και σε Πανεπιστήμια της αλλοδαπής σε θέματα: «Ακτομηχανικής», «Θαλάσσιας Υδραυλικής και ανάλογων Λιμενικών Έργων», «Ειδικά Θέματα Λιμενικών Έργων» και «Έργα Ανοικτής Θάλασσας», έχει βάλει το λιθαράκι του στον επιστημονικό κλάδο που αγάπησε από μικρός. 

Θυμάμαι, ότι η βαθμολογία του στις τότε πανελλήνιες εξετάσεις ήταν άριστη και του επέτρεπε να εισαχθεί στη σχολή της ιατρικής Αθηνών. Παρά την επιμονή των δικών του στην κατεύθυνση της ιατρικής, ο ίδιος παρέμεινε πιστός στον θετικό χώρο, τον όποιο σήμερα υπηρετεί από την ακαδημαϊκή πλευρά.    

Σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π)  που το έχει «κυριεύσει» με τις γνώσεις του και με τη συμπαράσταση της οικογένεια του δείχνει την επιστημονική του στιβαρότητα σ’ ένα ανταγωνιστικό και προκλητικό τεχνικό περιβάλλον, όπου οι εξελίξεις στον τομέα ειδίκευσής του τρέχουν με ραγδαίες ταχύτητες.

Εξάλλου, ο τομέας των λιμενικών έργων και της θάλασσας σε συνδυασμό με τη ναυτιλία αποτελούν τη φαρέτρα ανάπτυξης της χώρας ακόμη και στο κυριαρχικό εθνικό επίπεδο, μιας και θα μπορεί να αποτελέσει την ασπίδα στις επιβολές της γείτονας χώρας περί δήθεν «γαλάζιας πατρίδας».

Αυτοί οι επιστήμονες σαν τον  κ. ΜΙΧΑΛΗ ΧΟΝΔΡΟ, ειδικευμένοι σ’ αυτό τον χώρο αποτελούν εχέγγυα για την προόδου της χώρας σ’ ένα περιβάλλον παγκοσμιοποιημένο και οικονομικά «ατίθασο», όπου κάθε μονάδα και άτομο μπορεί να συγκλίνει στο μεγάλο στόχο της χώρας, που δεν είναι άλλος από το αποκόλλημα της κρίσης της δεκαετίας του 2010. Μια κρίση που άφησε βαθιά τις πληγές της στη χώρα μειώνοντας τις αντιστάσεις στις συνεχόμενες προκλήσεις του διεθνούς ρευστού συστήματος.  

Η Θάλασσα ήταν πάντοτε το βασικό πλεονέκτημα της χώρας μας, η ναυτοσύνη ήταν και είναι η σπίθα δημιουργίας του τόπου μας και τα ελληνικά καράβια με την ελληνική σημαία πρεσβευτές αξιοσύνης και παραγωγικότητας.
Σ’ όλα αυτά ο κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΟΝΔΡΟΣ μπορεί να προσφέρει από τη θέση του και τη δραστηριότητά του, γιατί από το μικρόχτίζεται το μεγάλο. 

Και όπως έλεγε και ο Πικάσο «Δεν ψάχνω, μόνο βρίσκω». 
Αυτή «η ανεύρεση» υπάρχει στο πρόσωπο του κ. Μιχάλη Χονδρού σε διαρκή βάση και με διευρυνόμενη τάση.
Καλή επιτυχία στο διάβα του…