Άνοιξε τα χαρτιά του ο δήμαρχος  Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης

Μία γεύση για τα σχέδια και τους προβληματισμούς του για αρκετά από τα μεγάλα ή και πιο μικρά «μέτωπα» και τους σημαντικούς τομείς του Δήμου της Ρόδου, αποκάλυψε ο νέος Δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή τον ορισμό των Διοικήσεων στα Νομικά Πρόσωπα.

Από τη ΔΕΥΑΡ μέχρι τα σχολεία και τη λειτουργία της ΔΕΡΜΑΕ, κυρίως ο ίδιος αλλά και κορυφαία στελέχη της Δημοτικής Αρχής, όπως ο πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Γιάννης Ιατρίδης που αναλαμβάνει Πρόεδρος της Εταιρείας του Δήμου που διαχειρίζεται το πιο εμπορικό κομμάτι του, άφησαν να διαφανούν τόσο οι εντυπώσεις που έχουν αποκομίσει από την πρώτη επαφή που είχαν με το έργο με το οποίο έχουν επιφορτιστεί, όσο και οι στόχοι και τα σχέδιά τους. Αναλυτικά:

Για τη ΔΕΥΑΡ
Από την αρχή της συνεδρίασης, ο κ. Καμπουράκης ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει αυτή τη ΔΕΥΑΡ αλλά θέλει «μία ΔΕΥΑΡ που να λάμπει» και θα πρέπει όλοι να βοηθήσουν, ώστε να βρει τον δρόμο της. Όπως είπε ο Δήμαρχος, η ΔΕΥΑΡ για τους ίδιους είναι ένα μείζον θέμα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα, με νομιμότητα, με αποτελεσματικότητα και γρήγορα.

«Η ΔΕΥΑΡ θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά με βήματα γοργά για να κερδίσει και χαμένο έδαφος αλλά και για να πάει εκεί που πρέπει να πάει», είπε ακόμη και συμπλήρωσε ότι το νερό της ΔΕΥΑΡ θα πρέπει να γίνει επαρκές και ποιοτικό. «Είναι ένα μεγάλο θέμα στο νησί αλλά τα μεγάλα θέματα είναι και μεγάλες προκλήσεις που επιτάσσουν αλλαγή νοοτροπίας», τόνισε ακόμη και συμπλήρωσε ότι υπάρχει και ο Βιολογικός αλλά και οι νέες δραστηριότητες με τις οποίες πρέπει να ασχοληθεί η ΔΕΥΑΡ. Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, η ΔΕΥΑΡ έχει προβεί σε μία ρύθμιση 3 εκατ. ευρώ, 2 εκατ. 212 χιλιάδες ευρώ στο ΙΚΑ και σε ένα δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, ενώ διαβεβαίωσε ότι τηρούνται στο ακέραιο όλες οι συμβάσεις που βρήκαν, δίχως να αμφισβητήσουν καμία από αυτές.

Για το Λιμενικό Ταμείο
Απευθυνόμενος προς τον πρώην Πρόεδρο του Λ.Τ., Μιχάλη Χριστοδούλου, αλλά και τον κ. Χατζηδιάκο, ο Δήμαρχος είπε ότι, αυτό, έτυχε να μπει στο κέντρο της προεκλογικής συζήτησης και θέλησε να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του: Είπε, λοιπόν, ότι η πρόθεσή του από την αρχή δεν ήταν να μειώσει κανέναν για αυτό το θέμα, απλώς θεώρησε ότι οι κωδικοί είναι πολύ μικροί για να εκπροσωπήσουν τη Ρόδο. Αυτό που λέει είναι ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ένας Δήμος, όπως αυτός της Ρόδου ότι κάνει πολιτική. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι η λειτουργία του λιμανιού στην Κάμειρο Σκάλα θα μπορούσε να ανακουφίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης εάν π.χ. έρχονται εκεί τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα, να αποτελέσει δηλαδή μία εναλλακτική βάση για φορτοεκφορτώσεις και να μπορεί να εξυπηρετεί νησιά δορυφόρους για να δώσει μία δύναμη στην εκεί παραγωγή.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το λιμάνι της Ρόδου δεν είναι στην κατάσταση που θα έπρεπε και ότι η θέση τους είναι ότι εκτός από το θέμα της λειτουργίας και των υποδομών αποτελεί και το πρόσωπο της Ρόδου στον επισκέπτη. Είπε, ακόμη, ότι θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τα μικρά νησιά για τα έργα που χρειάζονται αλλά το νησί της Ρόδου έχει πολλά μικρά και μεγάλα λιμενικά έργα που μπορούν να γίνουν, κυρίως τα λιμάνια της Ρόδου πρέπει γρήγορα να ανταποκριθούν στο κύρος του νησιού και θα πιέσουν και προς την κεντρική διοίκηση γι’ αυτό. Μίλησε, ακόμη, και για τις δυνατότητες που έχει η Ρόδος και η περιοχή μας γενικότερα να προσελκύσει κρουαζιερόπλοια.

Ο κ. Χατζηδιάκος θύμισε ότι είναι σε εξέλιξη το έργο των 3,5 εκατ. ευρώ για την ασφάλεια των λιμανιών, η α’ φάση του ξυλοπεζόδρομου, ενώ περιμένουν και τον διαγωνισμό του καρνάγιου.

Για τη δημοτική συγκοινωνία
Όσον αφορά στη ΔΕΣ ΡΟΔΑ, ο κ. Καμπουράκης είπε ότι οι δημοτικές συγκοινωνίες θα πρέπει να αναβαθμιστούν με στόχο να αποφορτίσουν την πόλη σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά της, την έλλειψη πάρκινγκ και το κυκλοφοριακό πείθοντας τους δημότες να χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες, να «ενώσουν» χώρους πάρκινγκ με το κέντρο της πόλης και περιφερειακά και να δώσουν λύσεις στην ανάγκη μετακίνησης των δημοτών και των επισκεπτών με σύγχρονα μέσα μαζικής συγκοινωνίας.

Επίσης, ο Δήμαρχος έκανε γνωστή την πρόθεσή του να μεταφερθεί η ΡΟΔΑ από εκεί που βρίσκεται σήμερα σε συνθήκες...του 1950, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο νέος Πρόεδρος της Επιχείρησης, κ. Δημήτρης Τσίκκης, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, είπε ότι και εκείνος έχει εντοπίσει αυτά τα προβλήματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης του.

Για τον ΔΟΠΑΡ
Καταρχάς, ο Δήμαρχος είπε ότι προσδοκούν ο ΔΟΠΑΡ ν’ αναβαθμίσει τις δραστηριότητές του για τους δημότες και τους επισκέπτες. Επίσης, θέλουν να παρουσιάζεται μία φορά το χρόνο το καλεντάρι των εκδηλώσεων και ο προγραμματισμός για τις επιχορηγήσεις.

Από την πλευρά του ο νέος Πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, είπε ότι όλοι έχουν άποψη και είναι ειδήμονες για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι και επιτέλους πρέπει στη Ρόδο να τοοπθετηθούν άνθρωποι εξειδικευμένοι, που να γνωρίζουν αυτό το κομμάτι, ει δυνατόν επαγγελματίες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Μιχάλη Σεΐτη που ορίστηκε Αντιπρόεδρος. Και είπε, στη συνέχεια:

«Βρισκόμαστε σε ένα νησί το οποίο δεν έχει αθλητικές εγκαταστάσεις που να μπορούν να φιλοξενούνται απλοί αγώνες και αν κάνει κανείς μία βόλτα στις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι πραγματικά τραγικές. Δεν έχουν ούτε ασφάλεια, ούτε καθαριότητα, ούτε τα απαραίτητα για να μπορεί να αθλείται ένα παιδί. Επίσης, πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε ομάδες που παίζουν σε μεγάλες κατηγορίες, όπως είναι ο Κολοσσός της Ρόδου που μας τιμά, ο Διαγόρας και ο Ιάλυσος και αν δούμε τα γήπεδα που έχουμε δεν πρέπει να φιλοξενούν…ούτε καν εχθρούς»!

Κλείνοντας, είπε ακόμη ότι είναι αδιανόητο η πόλη της Ρόδου να μην έχει ένα πολιτιστικό κέντρο που να φιλοξενεί όλους αυτούς τους πολιτιστικούς συλλόγους που κρατάνε ζωντανά ήθη και έθιμα και αναγκάζονται να φιλοξενούνται στα γραφεία δίπλα στον ΔΟΠΑΡ σε ένα κτήριο που έχει προβλήματα.
Πάντως, ο κ. Χαζηδιάκος είπε ότι υπάρχουν το Ροδίνι και το Δημοτικό Θέατρο και υπάρχει ήδη η πρόταση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για το γήπεδο στην Ιαλυσό και τους Αγίους Αποστόλους.

Για τα σχολεία
Η αύξηση των επιχορηγήσεων προς τις δύο Σχολικές Επιτροπές για τη συντήρηση των σχολείων, κατά 60 χιλιάδες ευρώ για κάθε μία, εγκρίθηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δ.σ., μετά από εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Στράτου Καρίκη. Όπως είπε ο ίδιος, ο Δήμαρχος από την πρώτη ημέρα εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για τα σχολεία και στόχος τους είναι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η αναβάθμιση των σχολικών δομών.

Μάλιστα, ανέφερε ότι ζήτησε από τους Διευθυντές των σχολείων να του ιεραρχήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κτήρια. Ο πρώην αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Γιάννης Κορωναίος, ρώτησε γιατί δεν διατίθεται η τακτική επιχορήγηση ύψους 300 χιλιάδων ευρώ. Ο κ. Καρίκης είπε ότι δεν έφεραν το θέμα γιατί ήρθε την προηγούμενη ημέρα και πρέπει να περάσει από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ δεν ήθελαν να το φέρουν ως έκτακτο, ενώ πρόθεσή τους είναι να διαθέσουν παραπάνω χρήματα για την παιδεία.

Την απογοήτευσή του για ορισμένα σχολικά κτήρια εξέφρασε ο Δήμαρχος λέγοντας ότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις. Είπε, ακόμη, ότι στόχος τους είναι τα κυλικεία να δουλέψουν παντού με άδειες  και με όλους τους υγειονομικούς κανόνες, καθώς υπάρχουν επτά σχολεία στα οποία δεν λειτουργούν κυλικεία. Για τον λόγο αυτό πρέπει να νομιμοποιήσουν τα σχολεία.

Για την εισφορά σε γη και σε χρήμα
Μία πρώτη εικόνα γι’ αυτά που σκέπτεται σχετικά με την εισφορά σε γη και σε χρήμα από τα ξενοδοχεία, έδωσε χθες ο κ. Καμπουράκης λέγοντας να πληρώσουν την εισφορά σε γη αλλά και ο Δήμος να συζητήσει μαζί τους θέματα πολεοδομικά, να τους δώσει αντικίνητρα για να τους το ανταποδώσει. Μάλιστα, είπε ότι θα φέρει αυτό το θέμα προς συζήτηση σε ένα δίμηνο-τρίμηνο.

Για τη ΔΕΡΜΑΕ
Καταρχάς, ο Δήμαρχος είπε ότι η ΔΕΡΜΑΕ είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Δήμου και η αιχμή του δόρατος της Ρόδου και «οφείλει να τα μαζέψει». Μάλιστα, ανέφερε ότι ο κ. Ιατρίδης, αρχικά είχε ενστάσεις για κάποια θέματα, όπως οι μεγάλες υποχρεώσεις που έχει η Εταιρεία, στη συνέχεια, όμως, εξέφρασε την πεποίθηση από κοινού να βοηθήσουν τη ΔΕΡΜΑΕ να βρει το δρόμο της, αφού διαχειρίζεται το παραγωγικό-τουριστικό-αναπτυξιακό μέλλον της Ρόδου. Ζήτησε, στη συνέχεια, από τον κ. Ιατρίδη η Εταιρεία να αξιοποιήσει στο μέγιστο ό,τι διαθέτει.

Παράλληλα, έκανε και γνωστή την προσωπική του επιθυμία, όπως είπε, το κυλικείο του Δήμου να μην το διαχειρίζεται πλέον η ΔΕΡΜΑΕ, μια και είναι ανοιχτό για λίγες ώρες το πρωί και έχει ετήσιο τζίρο…7700 ευρώ, αλλά να αξιοποιηθεί, ώστε να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες για τους επισκέπτες του Δημαρχείου. Μάλιστα, ήδη έχει κάνει σχετική συζήτηση με τη νομική υπηρεσία.

Ο κ. Ιατρίδης
Αίσθηση προκάλεσε, στη συνέχεια, η τοποθέτηση του κ. Ιατρίδη, ο οποίος ξεκίνησε δηλώνοντας για ακόμα μία φορά την αντίθεσή του στον ενιαίο Δήμο και στους νόμουης “Καλλικράτη-Κλεισθένη”, λέγοντας μάλιστα ότι νιώθει δικαιωμένος.

Αναφερόμενος στα όσα έχει διαπιστώσει μέχρι τώρα, καταρχάς, είπε ότι από μία έρευνα που έκανε στην Εταιρεία διαπίστωσε ότι έχει 1 εκατομμύριο ευρώ χρέη. Στο σημείο αυτό θύμισε ότι ο ίδιος έστησε αυτή την Εταιρεία το 2006 ως πρωτοπόρα σε όλη τη χώρα και την έκανε γιατί θεωρούσε ότι το Μνημείο των «Πηγών Καλλιθέας» έχει μία δυναμική και φέρνει πάρα πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Ρόδου και, όπως είπε χαρακτηριστικά, δικαιώθηκε και από τις επιλογές του αλλά και από τον χρόνο. Εξήγησε, ακόμη, ότι δημιούργησε αυτή την Επιχείρηση με το σκεπτικό ότι μπορούσε να έχει διεισδυτικότητα, ευελιξία, για να μπορεί να «κινείται» γιατί τέτοια Μνημεία δεν μπορούν να αφεθούν στη διαδικασία του δημοσίου, αφού πρέπει να έχουν υπηρεσίες και να συντηρούνται κάθε μέρα.

Από την επίσκεψή του, διαπίστωσε, λοιπόν, ότι το κτήριο έχει συντηρηθεί πλημμελώς, ενώ το όραμά του ήταν, πέρα από το masterplan με το Πολυτεχνείο για τις ιαματικές πηγές Καλλιθέας, να γίνει και το θεατράκι, σε συνδυασμό με το κλειστό της Καλλιθέας, για να καλύψει τις ανάγκες της περιόδου εκείνης, τα συνέδρια κτλ. Κατάφερε να πάρει και την άδεια από την αρχαιολογία, για πρώτη φορά σε τέτοιο χώρο, και μάλιστα είπε ότι η δημιουργία του θεάτρου θα είναι ένα από τα στοιχήματα που θα θέσει για να μπορέσει η Καλλιθέα να ολοκληρωθεί και να ολοκληρωθούν οι ιαματικές πηγές.

Για τις Πεταλούδες: Πραγματοποίησε επίσκεψη και εκεί και εξέφρασε την απογοήτευσή του αφού, όπως είπε, κανένα κατάστημα δεν έχει άδεια λειτουργίας, ενώ αναρωτήθηκε πως δημοπρατήθηκαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Για τα εισιτήρια, διαπίστωσε ότι δεν δουλεύουν τα ακυρωτικά, όπως και τα μηχανήματα των ηλεκτρονικών εκδόσεων εισιτηρίων. Εντύπωση επίσης του έκανε το σύστημα με το οποίο δούλευαν, αφού άλλος εισέπραττε τα χρήματα των εισιτηρίων, ο Δήμος, ενώ η ΔΕΡΜΑΕ διαχειρίζεται τα αναψυκτήρια, ακόμη άλλη υπηρεσία είχε την ευθύνη για την πυρασφάλεια κτλ. «Άρα, ήταν μονόδρομος ότι αυτή η Κοιλάδα θα προσφέρει πλημμελείς υπηρεσίες», είπε και συνέχισε:
«Εγώ ίδρυσα μία Εταιρεία για να λειτουργήσει για το καλό του δημότη και των δημοτών, ίδρυσα μία Εταιρεία για να έχει όφελος ο δημότης, ίδρυσα μία Εταιρεία για να τη διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο».

Στη συνέχεια, είπε ότι θα φέρει εισηγήσεις για να λυθούν αυτά τα θέματα, αφού «πρέπει να λυθούν αν θέλουμε την Εταιρεία να σταθεί όρθια απέναντι στον δημότη και τον Δήμο Ρόδου». Μάλιστα, ανέφερε ότι θα βεβαιωθούν ακόμη 1 εκατ. ευρώ χρέη που σημαίνει ότι  τα χρέη της Εταιρείας θα φθάσουν τα 2 εκατ. ευρώ και εάν δεν γίνουν κάποιες κινήσεις για κάποια πράγματα που πρέπει να αλλάξουν, δεν μπορεί να κάνει έργο.

Από την πλευρά του, ο τέως Δήμαρχος Ρόδου, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Φώτης Χατζηδιάκος, είπε και εκείνος ότι πράγματι η Εταιρεία είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον Δήμο και γι’ αυτό ακριβώς την ενίσχυσαν στις «Πηγές Καλλιθέας» που έχει ένα σημαντικό έσοδο από το “Ακταίον”, αφού όταν ανέλαβαν είχε 19 υπαλλήλους της ΔΕΡΜΑΕ και έμπαινε μέσα 120 χιλιάδες ευρώ, ενώ τώρα έχει τόσα, συν το 2% συν το κόρφος του Μνημείου με την επένδυση των 700-800 χιλιάδων ευρώ. Η ΔΕΡΜΑΕ έχει, ακόμη, τον Προφήτη Ηλία να διαχειρίζεται και μέρος της Κοιλάδας συν την Όαση που ευελπιστούν να αξιοποιηθεί, συν το περίπτερο. Είπε, ακόμη, ότι είχαν την ατυχία να χάσουν το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και ο τότε Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιάννης Περδίκης, είπε ότι ή θα μπει ο Δήμος υπό επιτήρηση ή φεύγουν οι παραλίες από τη ΔΕΡΜΑΕ και έρχονται στον Δήμο. Βαριά τη καρδία, είπε χαρακτηριστικά ο τέως Δήμαχος, το αποφάσισαν αλλά αν οι παραλίες έμεναν στη ΔΕΡΜΑΕ θα είχαμε οπωσδήποτε καλύτερες υποδομές. Είπε, ακόμη, ότι ενέταξαν την Κοιλάδα σε πρόγραμμα, μετά το Ροδίνι, με 640 χιλιάδες ευρώ προϋπολογισμό και 337 χιλιάδες ευρώ για το Φασούλι που επίσης μπορεί να το πάρει η ΔΕΡΜΑΕ.

Στην  κακή κατάσταση της Βίλας Ντε Βέκκι που έχει πάρει το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, πρώην Δήμαρχος Καμείρου, κ. Δημήτρης Κρητικός, ενώ κάλεσε τον κ. Ιατρίδη να τη διεκδικήσει ο Δήμος, όπως και τα κτήρια της Ελεούσας.