Το ταξίδι δεν θα είναι εύκολο…

Άρχισε το περασμένο σαββατοκύριακο το …ταξίδι του Διαγόρα και του Ιάλυσου στο πρωτάθλημα της Football League.

Ένα ταξίδι, το οποίο δεν θα είναι καθόλου εύκολο, όχι μόνο από αγωνιστικής άποψης αλλά -ίσως πολύ περισσότερο- και από οικονομικής. Στο αγωνιστικό κομμάτι μπορεί να καταλάβει εύκολα και ο πιο απλός φίλαθλος απλά κοιτάζοντας τις ομάδες, πως πρέπει να έχεις ένα καλό σύνολο για να μπορείς να ανταπεξέλθεις. Ο

Οι περισσότερες που συμμετέχουν είναι ομάδες με ιστορία και «βαριά» φανέλα που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν είτε στο γήπεδο τους, είτε όμως και μακριά από αυτό.

Το οικονομικό κομμάτι είναι κάτι το οποίο δεν το ξέρει ο πολύς ο κόσμος όμως καλό είναι να έχει μια ιδέα για τα δεδομένα. Μια ομάδα της επαρχίας που καλείται να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα, συνεπάγεται ότι θα πρέπει να είναι απόλυτα σίγουρη ότι μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα έξοδα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ και η συνέχεια να είναι πολύ άσχημη.

Αν δηλαδή μια ομάδα δεν είναι σίγουρη ότι έχει τους πόρους για να βγάλει με αξιοπρέπεια τη χρονιά, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να την πάρει η …κατηφόρα και να επιστρέψει με μεγάλη ταχύτητα όχι μόνο στην πιο κάτω κατηγορία, αλλά σίγουρα και στο τοπικό.

Μόνο το ΙΚΑ (για τουλάχιστον είκοσι επαγγελματίες παίκτες) είναι γύρω στα 80.000, ενώ οι μετακινήσεις «ακουμπούν» τα 100.000 χιλιάρικα. Αμέσως, αμέσως έχουμε φθάσει στα 200.000 χιλιάρικα. Υπολογίστε αμοιβές παικτών, προπονητών, γυμναστών, συνεργατών και διάφορα άλλα λειτουργικά (και μη) έξοδα και θα καταλάβετε για τι μεγέθη μιλάμε.

Μια ομάδα νησιού, όπως ο Διαγόρας και ο Ιάλυσος, θέλει τουλάχιστον 300.000 ευρώ για να κάνει μια πορεία με γνώμονα να παραμείνει στην κατηγορία. Αν επιθυμεί να πρωταγωνιστήσει, το ποσό μπορεί να εκτοξευθεί πολύ παραπάνω.

Κάποιος μπορεί να αναρωτιέται γιατί ανέφερα τουλάχιστον 20 επαγγελματίες. Γιατί, οι ερασιτέχνες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην 18αδα είναι το ανώτερο πέντε. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεκατρείς (τουλάχιστον) θα πρέπει να είναι επαγγελματίες. Στο ποδόσφαιρο όμως υπάρχουν τραυματισμοί και τιμωρημένοι.

Άρα είναι απολύτως λογικό και απαραίτητο να έχεις περισσότερα από 13 συμβόλαια για να μπορείς να καλύψεις τα κενά. Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύεις να μην μπορείς να συμπληρώσεις δεκαοκτάδα. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, μια χρονιά στη Football League δεν μπορεί να βγει εύκολα και απαιτεί μεγάλη οργάνωση και προγραμματισμό ακριβείας.

Η ομάδα που δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει αυτούς τους ρυθμούς θα αντιμετωπίσει με μαθηματική ακρίβεια σοβαρά προβλήματα. Και το χειρότερο είναι ότι θα τα αντιμετωπίσει όχι μόνο την τρέχουσα χρονιά αλλά και την αμέσως επόμενη στην πιο κάτω κατηγορία γιατί θα είναι δύσκολο να ορθοποδήσει. Καλό είναι λοιπόν ο φίλαθλος κόσμος του νησιού να μην κάνει εύκολα και αβίαστα κριτική και να στηρίξει και τις δυο ομάδες της περιοχής μας.

Αυτά τα λίγα. Δεν θέλω να κουράσω άλλο με στοιχεία και αριθμούς. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις δύο ομάδες του νησιού μας. Πιστεύουμε ότι θα κρατήσουν ψηλά τη σημαία του Δωδεκανησιακού μας ποδοσφαίρου…

Δραγάτης Δημήτρης