Αιγαιοπελαγίτικοι μόνο για τα παιδιά

Μέχρι να πούμε …κύμινο πραγματοποιήθηκαν 31 φορές οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου, με αρκετές διοργανώσεις να φιλοξενούνται στα ακριτικά νησιά μας σε περιόδους κρίσης και με πολύ χαμηλότερο μπάτζετ απ’ όταν ξεκίνησαν το 1986 στη Μυτιλήνη.

Κατά κύριο λόγο η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα κι αυτό είναι ό, τι σημαντικότερο μπορεί να προσφέρει στο Αρχιπέλαγος που κατά καιρούς έχει αναδείξει αθλητές κι αθλήτριες πανελληνιονίκες αλλά κι εκείνους με διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο, ακόμα και σ’ Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Από τους Αιγαιοπελαγίτικους όμως δεν λείπουν και οι κατηγορίες των «μεγάλων», των Ανδρών-Γυναικών, δηλαδή, με τις περισσότερες συμμετοχές να είναι από αθλητές πια μιας… ηλικίας.

Καλό θα είναι να αποσκοπούν μόνο στην ανάδειξη της επόμενης γενιάς και σε τίποτε άλλο, μιας και γίνονται ακόμη χάρις στο μεράκι ορισμένων ρομαντικών και «κολλημένων» με τον στίβο, που ξοδεύουν πολύ  χρόνο και φαιά ουσία, ώστε να πραγματοποιούνται οι αγώνες σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Αρκετοί σύλλογοι το ‘χουν πιάσει το νόημα και στέλνουν εκπροσώπους μόνο στις μικρές κατηγορίες, γι’ αυτό και τους βγάζω το καπέλο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι Αιγαιοπελαγίτικοι δεν πρέπει ν’ αποτελούν ευκαιρία για να ξαναθυμηθούν τα… νιάτα τους ορισμένοι αθλητές και να ζουν για μια θέση στο βάθρο και όχι στον …ήλιο. 

Η αλλαγή στην προκήρυξη και η ένταξη στους αγώνες μόνο αγωνισμάτων για τις αναπτυξιακές ηλικίες και τα ΑμεΑ θα βοηθήσει στην αλλαγή του χαρακτήρα τους και την ανάδειξή τους από ‘δω και πέρα. Και καλά τα χρόνια του ’80 με τις παχιές αγελαδίτσες, αλλά όταν το μπάτζετ μειώνεται δραματικά (και λογικά έως ένα σημείο), δεν γίνεται όσοι πάνε να συμμετάσχουν σε κάθε πόστο να μην έχουν στο νου τους την ανάπτυξη.

Τα …ταξίδια ήταν καλά παλιά, τώρα αξίζουν μόνο τα παιδιά σ’ ένα μέλλον ευοίωνο κι όπου τα υπουργεία ή η τοπική αυτοδιοίκηση  εντάσσουν κάποιες δράσεις τους σχετικές με τον αθλητισμό σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αυτά θα πρέπει κατά κύριο ρόλο να κάνουν με τις ακαδημίες σε κάθε άθλημα και σε τίποτε άλλο. 

Και τώρα ως επιμύθιο: Πάλι φέτος τα Δωδεκάνησα… σάρωσαν στους αγώνες της Μυτιλήνης και το χάρηκα, γιατί οι περισσότεροι διακριθέντες ήταν πιτσιρίκα, αλλιώς το όλο σκεπτικό δεν έχει κανένα νόημα.

ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΪΣ