Αρχιερατικός εσπερινός  στον ναό του Αγίου Μαλαχία στη Λίνδο

Αρχιερατικός εσπερινός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον ναό του Αγίου Οσιομάρτυρος Μαλαχία του Λίνδιου το περασμένο Σάββατο, παρουσία των Μητροπολιτών Ρόδου και Σύμης κ.κ. Κυρίλλου και Χρυσοστόμου και του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ολύμπου κ. Κυρίλλου.

Ο συγκεκριμένος ναός ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια να χτίζεται έπειτα από δωρεά και μόλις πρόσφατα αποπερατώθηκε στο εσωτερικό του. Απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση των εργασιών στο εξωτερικό και στον περιβάλλοντα χώρο. 

Ωστόσο, λόγω της εορτής του Αγίου Μαλαχία στις 29 Σεπτεμβρίου, ελήφθη η απόφαση από τον εφημέριο της Λίνδου, Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Λίγκα και την εκκλησιαστική επιτροπή να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος εκεί ο εσπερινός, ενώ την Κυριακή ανήμερα της εορτής του η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

 

Ποιος ήταν ο Άγιος Μαλαχίας
Ο Άγιος Οσιομάρτυς Μαλαχίας γεννήθηκε στη Λίνδο γύρω στα 1500. Ο πατέρας του ήταν ιερέας και ονομαζόταν Γεώργιος και η μητέρα του Χριστίνα. Σε νεαρή ηλικία έγινε μοναχός. Ο συντάκτης του μαρτυρίου του αναφέρει ότι όταν ήταν 22 ετών αναχώρησε από την πατρίδα του τη Ρόδο και πήγε κατ’ αρχάς στις Κολοσσές της Φρυγίας. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε διάφορα νησιά του Αιγαίου για να καταλήξει στην Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Κάποια ημέρα, ενώ ο Άγιος περνούσε από την αγορά, ένας Μουσουλμάνος του επιτέθηκε με μανία και άρχισε να τον συκοφαντεί λέγοντας ότι βλασφήμησε τον Μωάμεθ. Τότε οδηγήθηκε στον ηγεμόνα της πόλης, ο οποίος προσπάθησε να τον πείσει μάταια να αρνηθεί τον Χριστό.

 

 

Ο ηγεμόνας διέταξε αρχικά να τον μαστιγώσουν ανηλεώς και μερικές ημέρες μετά να τρυπήσουν τους αστραγάλους του, να περάσουν σχοινιά, να τον δέσουν πίσω από ένα άλογο και να τον σύρουν στους δρόμους της Αγίας Πόλεως. Όταν ο ηγεμόνας είδε και πάλι ότι δεν κάμπτεται το φρόνημά του διέταξε να τον ανασκολοπίσουν.

Την επόμενη ημέρα οι Χριστιανοί έδωσαν χρήματα στον ηγεμόνα για να τους επιτρέψει να παραλάβουν το μαρτυρικό του σώμα. Το κατέβασαν από τον πάσσαλο και με προεξάρχοντα τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Γερμανό τον μετέφεραν στον αγρό του Κεραμέως, όπου και τον ενταφίασαν. Ο Πατριάρχης Γερμανός όρισε να εορτάζεται η μνήμη του στις 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα του μαρτυρικού του θανάτου.