Η “Λαϊκή Συσπείρωση” ζητά να κλείσουν  τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά

Να κλείσουν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και να μεταφερθούν οι φιλοξενούμενοί τους σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική χώρα και στη συνέχεια να προωθηθούν στον τόπο προορισμού τους, ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».

Μάλιστα ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Ντουνιαδάκης που παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης στον δήμο Ρόδου» Τάκη Πότσο, αναφερόμενος στο θέμα υπογράμμισε ότι επικρατούν άθλιες συνθήκες στις υποδομές αυτές όχι μόνο για όσους φιλοξενούνται σε αυτές αλλά και για όσους εργάζονται εκεί.
«Τα γεγονότα που σημειώθηκαν στη Λέσβο είναι η αρχή δεν είναι η κορύφωση. Έχουμε και εδώ όμως θέματα όπως στη Σύμη, στη Λέρο και στην Κω όπου υπάρχει κορεσμός, που δεν είναι τόσο έντονος αλλά προβλήματα υπάρχουν. Ζουν σε άθλιες συνθήκες τόσο οι πρόσφυγες μετανάστες αλλά και οι εργαζόμενοι δουλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τους εγκλωβίζει στα νησιά, και δε δίνει διέξοδο να πάνε στις περιοχές που έχουν επιλέξει.

Δε συμφωνούμε με αυτή τη συμφωνία. Στα νησιά πρέπει να κλείσουν τα κέντρα υποδοχής και να μεταφερθούν όλοι σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική χώρα και στη συνέχεια να προωθηθούν στον τόπο προορισμού τους. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται για δύο λόγους, γιατί υπάρχει πόλεμος στις πατρίδες τους κάτι στο οποίο συμβάλαμε και εμείς και γιατί υπάρχει φτώχεια στις πατρίδες τους που γεννά ο καπιταλισμός» δήλωσε ο κ. Ντουνιαδάκης.

Ο επικεφαλής της παράταξης αναφέρθηκε όμως και στο ζήτημα των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο λέγοντας ότι η Τουρκία έχει διεκδικήσεις που εστιάζονταν στο Αιγαίο αλλά τώρα έχει επεκταθεί και στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, στερώντας το δικαίωμα το νησιών να έχουν ΑΟΖ, στη στιγμή που η χώρα βρίσκεται και ανήκει σε μεγάλες ισχυρές συμμαχίες.
«Κατά τη γνώμη μας αυτές οι συμμαχίες μαζί με τις ΗΠΑ αβαντάρουν τις τουρκικές διεκδικήσεις. Οι κυβερνήσεις καθησυχάζουν το λαό, και μας λένε ότι οι σύμμαχοι, μας παρέχουν ασφάλεια.  Ο στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ σημαίνει ακόμα πιο στενό δέσιμο της χώρας με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Έρχεται και ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου και ετοιμάζουν μία νέα αμυντική συνεργασία που θα περιλάβει παλιές και νέες βάσεις. Δεν πρόκειται για γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, αντίθετα οι βάσεις είναι στόχοι επίθεσης των αντιπάλων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Δηλαδή,  στρατηγικά κάποιοι πύραυλοι σημαδεύουν τη βάση της Σούδας και δεν θα μείνει ανεπηρέαστη όλη η Κρήτη από κάτι τέτοιο» πρόσθεσε επίσης ο κ. Ντουνιαδάκης και τόνισε ότι στρατιωτικές μας δυνάμεις επιχειρούν εκτός των συνόρων μας με βάση τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ τη στιγμή που υπάρχουν έντονες απειλές στα σύνορα μας.  Θέση της παράταξης είναι,  όπως είπε,  «ο λαός να ξεσηκωθεί και να πει όχι στη συμφωνία που ετοιμάζουν. Να κλείσουν όλες οι πολεμικές βάσεις στη χώρα. Ο λαός να κάνει σημαία του την αποδέσμευση από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αφού δεν πρόκειται να κερδίσουμε τίποτα».

Τέλος,   ο κ. Ντουνιαδάκης έκανε αναφορά και στο σχεδιασμό της περιφερειακής αρχής αναφορικά με τον τουρισμό λέγοντας: «η περιφέρεια δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη του τουρισμού και στα προγράμματα προβολής, που βέβαια δεν αρκεί μετά τα γεγονότα της Thomas Cook αφού το θέμα είναι πιο σύνθετο. Εμείς λέμε ότι προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στις ανάγκες του λαού κάτι που θα επιδιώκουμε συνεχώς. Άλλωστε από τα υπερκέρδη του τουρισμού οι εργαζόμενοι και οι μικροί επαγγελματίες ελάχιστα καρπώθηκαν»