Το ένα δισ. φθάνουν οι απώλειες από την πτώχευση του Thomas Cook

Το ένα δισ. φθάνουν οι απώλειες από την πτώχευση του Thomas Cook

Το ένα δισ. φθάνουν οι απώλειες από την πτώχευση του Thomas Cook

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 515 ΦΟΡΕΣ

Ιδιαίτερα βαρύ είναι το πλήγμα που υπέστη η υποδομή φιλοξενίας της χώρας από την πτώχευση του Thomas Cook.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η συνολική ζημία στα καταλύματα της χώρας από την πτώχευση του Thomas Cook, αποτιμάται στα 315 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι η έρευνα του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24/09/2019 έως 27/09/2019 και αφορά την καταγραφή πρωτογενών στοιχείων από ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με τον Thomas Cook την 23η/09/2019, ημερομηνία που ανακοινώθηκε η πτώχευσή της.

Στην έρευνα καταγράφεται ότι από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, 1.193 ξενοδοχεία συνεργάζονται με τον Όμιλο Thomas Cook το 2019, αριθμητικό δεδομένο που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της Ελλάδος. Επίσης μεταξύ άλλων αποτυπώνεται χαρακτηριστικά πως το 48% των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων με την Thomas Cook εντάσσεται στις κατηγορίες 1, 2 και 3 αστέρων.

Περισσότερα στοιχεία
Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον Thomas Cook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου που θα προκύψουν μετά τη χρεοκοπία του για το 2019 ανέρχονται σε 190 εκατ. ενώ το ποσό αυτό ανέρχεται στα 221 εκατ. αν ληφθεί υπόψη και ο υπόλοιπος κλάδος διαμονής.

Από την αποτίμηση των συνολικών καθαρών απαιτήσεων και την εκτίμηση των απωλειών τζίρου για τον ξενοδοχειακό κλάδο πριν και μετά την πτώχευση φάνηκε πως σε ό,τι αφορά τον Thomas Cook Αγγλίας, αυτές ανέρχονται συνολικά σε περίπου 88 εκατομμύρια ευρώ ενώ από τον Thomas Cook Γερμανίας και άλλων χωρών ανέρχονται συνολικά σε 102 εκατομμύρια ευρώ. Πριν την πτώχευση ο οργανισμός χρωστούσε στους ξενοδόχους συνολικό ποσό περίπου 138 εκατομμυρίων ευρώ και μετά από αυτήν οι απώλειες τζίρου ανέρχονται σε περίπου 52 εκατομμύρια ευρώ. Στα παραπάνω νούμερα θα πρέπει να προστεθούν και οι υπόλοιπες απαιτήσεις καθώς και η εκτίμηση των απωλειών τζίρου για τον κλάδο της διαμονής πριν και μετά την πτώχευση, σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, που ανέρχονται για τα πρώτα σε 114 εκατομμύρια ευρώ και για τη δεύτερη κατηγορία σε 10 εκατομμύρια ευρώ. από την πρόσθεση όλων προκύπτει το συνολικό ποσό των περίπου 315 εκατ. ευρώ.

Στο 1 δισ. η ζημιά το 2020
Ωστόσο οι αρνητικές επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνον στις απαιτήσεις του 2019 που δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν. Σύμφωνα με την έρευνα, οι εκτιμώμενες απώλειες αφίξεων και διανυκτερεύσεων για τον τουριστικό κλάδο από την πτώχευση του Thomas Cook για το 2020 προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ (929.073.511 ευρώ), δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ για όλη την οικονομία με βάση τον τουριστικό πολλαπλασιαστή.

Πάντως λόγω των διεργασιών που ήδη άρχισαν να παρατηρούνται στο χώρο και της κινητικότητας από άλλους τουριστικούς οργανισμούς, εκτιμάται ότι η αρχική ζημιά που καταγράφεται αυτή τη στιγμή θα περιοριστεί σταδιακά την επόμενη σεζόν καθώς μέρος από το κενό θα καλυφθεί από άλλους τουρ οπερέιτορς που ενδιαφέρονται να πάρουν τη θέση του Thomas Cook. Το ερώτημα είναι πόσο θα περιοριστούν οι απώλειες και σε τι ποσοστό θα καλυφθεί το κενό.

Ανάλυση απωλειών για το 2020
Σύμφωνα με την έρευνα, σε όλη τη χώρα ο συνολικός προβλεπόμενος τζίρος με τον Thomas Cook για τα ξενοδοχεία ανέρχεται το 2020 σε 516 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι διανυκτερεύσεις με Thomas Cook για την επόμενη χρονιά ανέρχονται σε 8,5 εκατομμύρια ευρώ.
Για τα υπόλοιπα καταλύματα η εκτίμηση είναι της τάξης των 309 εκατομμυρίων ευρώ ενώ για την κατηγορία των αεροπορικών αφίξεων άλλων πρακτορείων με Thomas Cook οι απώλειες ανέρχονται σε 103 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόσθεση των παραπάνω διαμορφώνει το ποσό των 929 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή των εκτιμώμενων απωλειών για τον κλάδο της διαμονής από την πτώχευση.

Ανάγκη για συμμαχίες
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσιάστηκε η έρευνα χθες, επισήμανε ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος επεξεργάζεται ήδη δέσμη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται και τη στήριξη της βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών μονάδων.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης συμμαχίας, Κυβέρνησης, ΕΟΤ, Περιφερειών, Δήμων, φορέων, επιχειρήσεων, -ενόψει του κινδύνου απώλειας 2,5 δις ευρώ από την πραγματική οικονομία το 2020 - προκειμένου να δοθεί ειδική έμφαση στην προβολή και διαφήμιση της χώρας καθώς και στη πραγμάτωση εναλλακτικών συνεργιών. «Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών είναι στόχοι που πλέον αποκτούν κατεπείγοντα χαρακτήρα για την τουριστική οικονομία στην χώρα μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε..
Ο κ. Βασιλικός, αναφέρθηκε επίσης, στην ανάγκη θωράκισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος απέναντι στις παγκόσμιες διακυμάνσεις τονίζοντας τη σημασία του δεκαετούς σχεδίου για τον τουρισμό που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.


Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Βασιλικός μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της έρευνας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Το μέγεθος του προβλήματος από την πτώχευση του Thomas Cook, όπως με αξιοπιστία αποτυπώνει η έρευνα του ΙΤΕΠ, είναι πολύ μεγάλο, ειδικά σήμερα που ο τουρισμός παίζει αυτόν τον καταλυτικό ρόλο στην πραγματική οικονομία της χώρας και κάθε αρνητική εξέλιξη και μάλιστα τέτοιας έκτασης, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία και τον περιφερειακό ιστό της χώρας. Το να γνωρίζουμε όλοι τις πραγματικές διαστάσεις της ζημιάς είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της. Στο Ξ.Ε.Ε., έγκαιρα και έγκυρα συμβάλλουμε υπεύθυνα στον δημόσιο διάλογο που πρέπει να οδηγήσει σε μέτρα, αποφάσεις και σχεδιασμό. Να δούμε κατάματα τις σημερινές αδυναμίες αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να δράσουμε. Ο τουρισμός είναι πολύ μεγάλος για να αφεθεί στη τύχη του. Είναι υπόθεση όλων και όλοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη της θωράκισης του σε άμεση, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση."

Διαβάστε ακόμη

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank