ΥΠΕΣ: Έως 31/12 οι αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ

Την προθεσμία υποβολής αιτήσεων πολιτών προς τους δήμους και τα νομικά  τους πρόσωπα για ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους προς τους ΟΤΑ παρατείνει έως το τέλος του χρόνου το υπουργείο Εσωτερικών, με σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Ειδικότερα, στην απόφαση διευκρινίζεται πως για οφειλές που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν έως και τις 29 Νοεμβρίου του 2019, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Οι οφειλέτες θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους στους δήμους σε έως 100 δόσεις, καθώς και να απαλλαγούν από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα.

Με αφορμή τη σχετική απόφαση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα, ευχαριστεί και συγχαίρει θερμά την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για το γεγονός ότι «επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της ΚΕΔΕ. Η επικείμενη ρύθμιση θα δώσει σημαντική ανάσα σε χιλιάδες πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα τους δώσει την ευκαιρία να τακτοποιήσουν οικονομικές τους υποχρεώσεις που χρονίζουν.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των πολιτών, με προτεραιότητα την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτησή τους» δηλώνει ο κ. Πατούλης.

Επί του θέματος, σε ανακοίνωσή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ.Τηλέμαχος Καμπούρης, επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Πλέον μπορούν να υπαχθούν οφειλές που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν έως τις 29/11/2019. Η δε νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης υπαγωγής στην εν λόγω ρύθμιση είναι η 31η Δεκεμβρίου 2019.

Υπενθυμίζεται ότι με την ένταξη στην εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση προβλέπεται απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής του Τέλους Παρεπιδημούντων και Ακαθαρίστων Εσόδων ως εξής:
α) αν εξοφληθούν εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό 100%
β) αν εξοφληθούν σε 2 έως 24 δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό 80%
γ) αν εξοφληθούν σε 25 έως 48 δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό 70%
δ) αν εξοφληθούν σε 49 έως 72 δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό 60%
ε) αν εξοφληθούν σε 73 έως 100 δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό 50%.

Το Τμήμα Προσόδων της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου Ρόδου καλεί εκ νέου όλους όσους ενδιαφέρονται να εντάξουν εκτός από τις ήδη βεβαιωμένες οφειλές Τέλους Παρεπιδημούντων και Ακαθαρίστων Εσόδων και αυτές που δεν έχουν βεβαιωθεί, όπως προσέλθουν στα γραφεία του στην Πλατεία Κουντουριώτη (έναντι Έλλη) στον 1ο όροφο ώστε να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία λογιστικής απεικόνισης των επιχειρήσεών τους για τις χρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί και βεβαιωθεί (στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει ελεγχθεί και βεβαιωθεί μέχρι και η χρήση 2016) από την υπηρεσία μας».