Ερώτηση για αποφυγή ντόμινο κατάρρευσης  από την πτώχευση της Thomas Cook

Να υπάρξουν ενέργειες με στόχο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των υγιών επιχειρήσεων που επηρέαζονται από την κατάρρευση της Thomas Cook, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας  χιλιάδων θέσεων εργασίας  στην ΕΕ και να αποτραπεί ακόμα μεγαλύτερο  πλήγμα στον τουριστικό τομέα, ζητά με νέα της παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά.

Στην ερώτηση που κατέθεσε  η κα Κουντουρά, γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα, όπου τα ξενοδοχεία υπέστησαν άμεση ζημιά  πάνω από 190 εκατ. ευρώ  καθώς και στην Ισπανία, όπου αντίστοιχα η ζημιά άγγιξε τα 250 εκατ. ευρώ και πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν.  

Kατόπιν πρωτοβουλίας της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή, συντονίστριας της GUE/NGL στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, την ερώτηση συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος της TRAN,Ευρωβουλευτής της Ουγγαρίας, της Ομάδας Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, κ. István Ujhelyi, και ο Ευρωβουλευτής της Ισπανίας, συντονιστής της κεντρώας φιλελεύθερης Ομάδας RenewEurope στην ΤRAN, κ.  José Ramón Bauzà Díaz.

Η ερώτηση αποτελεί συντονισμένη παρέμβαση, που κινητοποίησε η κα Κουντουρά,  με στόχο την άσκηση πιέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,στην κατεύθυνση νακαταρτίσει σχέδιο ώστε να αποτραπεί ντόμινο καταρρεύσεων σε υγιείς επιχειρήσεις,  όπως αεροπορικές εταιρείες,  ταξιδιωτικά γραφεία, και ξενοδοχεία.  Καθώς επίσης και για να υπάρξουν  ενέργειες ώστε μη βρεθούν οι τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη αντιμετώπες με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι ήδη εκατοντάδες επιχειρήσεις βαρύνονται με υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις λόγω των ανεξόφλητων χρεών της Thomas Cook προς αυτές, παρότι είναι οικονομικά υγιείς.