Ο Τζίμης, με τη μεγάλη καρδιά που παίρνει πολλές ψήφους!

Όταν οι δήμαρχοι έβλεπαν κλήση από Καρατζιά, αξημέρωτα, ήξεραν: ή πλημμύρα ήταν ή άλλη φυσική καταστροφή ή κάποιος αγωγός έσπασε ή κάτι έγινε για το οποίο έπρεπε ο μηχανισμός του Δήμου να κινητοποιηθεί. 

Αγρυπνούσε ο Τζίμης ή τουλάχιστον αυτό ήταν το συμπέρασμα! Δεν είναι τυχαίο ότι η Αστυνομία τον ενημέρωνε πρώτο, ούτε ότι βρισκόταν στο συμβάν τρέχοντας με το βεσπάκι, καλοκαίρια και χειμώνες. 

Είναι στον άνθρωπο ενώ ο Τζίμης έχει επενδύσει και στον άνθρωπο. Εξού και το γεγονός ότι μετά από 20ετία στην Αυτοδιοίκηση, έσκισε και πάλι, πλασαρίστηκε ιδιαίτερα ψηλά στις τελευταίες εκλογές, κι έχει ενδιαφέρον να μας πει πώς αυτός μόνος του στον αγώνα τον εκλογικό που είναι αδυσώπητος, κι ενώ οι πολλοί μιλούν για ανανέωση, βρίσκεται τόσο ψηλά.

Με τη σούμα του, μεσημεράκι, με την καλή του την καρδιά να τους χωράει όλους μέσα, ο Τζίμης μιλάει για τον ίδιο όπως δεν ξαναμίλησε ποτέ.

Θριαμβεύσατε σ’ αυτές τις εκλογές! Αντί περνώντας τα χρόνια να έχετε φθορά η οποία  προέρχεται από την άσκηση της εξουσίας, εσείς ανεβαίνατε, με αποκορύφωμα αυτή την τελευταία αναμέτρηση! Τι έγινε αυτή τη φορά, τι ανάγνωση κάνατε εσείς;
Στις πρώτες εκλογές του Φώτη Χατζηδιάκου το 2014 όπου συγκέντρωσε ποσοστό 44%, πήρα 831 σταυρούς, και τώρα που το ποσοστό του κατέβηκε στο 30%, πήρα 1326 σταυρούς και μάλιστα έχοντας τη ΔΕΥΑΡ η οποία παρουσίαζε τα γνωστά προβλήματα με την υδροδότηση.

Γιατί πιστεύετε ότι πήγατε τόσο καλά, τι είναι που μετράει και νικάει τη φθορά του χρόνου;
Ο κόσμος μ’ επιβράβευσε γιατί ο μοναχικός αγώνας εκτιμάται. Ούτε οι συμφωνίες, ούτε οι δισταυρίες. Αυτά είναι για μια φορά. Εγώ επένδυα στον άνθρωπο καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας, κι ο κόσμος μ’ επιβράβευε στις εκλογές και με επιβραβεύει μέχρι σήμερα.  Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, δεν έχω ξοδέψει ποτέ ευρώ εκτός από κάποιες κάρτες που έχω τυπώσει.

Δεν είχα ποτέ δίπλα μου άνθρωπο να με ακολουθήσει, να με συνοδέψει, να μοιράσει κάρτα μου, ή φυλλάδια για εμένα ή να δίνει κάποιος ψηφοδέλτια δικά μου, σταυρωμένα. Ούτε κανένας από την οικογένειά μου ασχολήθηκε ποτέ με τις εκλογές μου. Πάνω στο βεσπάκι μου, κι όλα μόνος μου. Και δεν μετάνιωσα γι’ αυτό. Μόνο κερδισμένος βγήκα. Στα τόσα χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, νιώθω την αγάπη και την εκτίμηση όπου σταθώ. Δεν είναι μόνο αυτοί που σε ψηφίζουνε. Κάποιος μπορεί να έχει έναν άλλο συγγενή, ή φίλο, που πρέπει να ψηφίσει, αλλά η εκτίμηση είναι εκτίμηση και δεν χρειάζεται πάντα να μεταφράζεται σε σταυρό. Εγώ δεν ξεχώρισα ποτέ τους πολίτες σ’ αυτούς που με ψηφίζουνε και σ’  αυτούς που δεν με ψηφίζουνε.

Αυτή είναι η συνταγή εν μέρει;
Αυτό είναι το κέρδος σου στην πραγματικότητα από τα κοινά. Οι άνθρωποι που γνώρισες, που βοήθησες, που στάθηκαν δίπλα σου ώστε να μπει ένα λιθαράκι. Ακόμα κι όταν επί δημάρχου Χατζή Χατζηευθυμίου, ήμουνα δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, πάντοτε προσπάθησα να βοηθήσω τον τομέα της Καθαριότητας και να μην κάνω αντιπολίτευση. Αντί να βγαίνω να καταγγέλλω, έπαιρνα  τους προϊσταμένους και τους επεσήμαινα το πρόβλημα.

Ποια ήταν η πρώτη φορά που θέσατε υποψηφιότητα;
Το  1998 εκλέχτηκα 2ος επιλαχών, με το Γιώργο Γιαννόπουλο. Ήταν της τελευταίας στιγμής η υποψηφιότητά μου. Ήμουν τότε πρόεδρος των Ιδιοκτητών Τουριστικών  Λεωφορείων. Δεν υπήρχαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σήμερα, αλλά ήμουν στις επάλξεις, κι αυτό είδε ο Γιώργος Γιαννόπουλος και μου έκανε την πρόταση. Είχε κλείσει τότε την πρώτη του, καθ’ ομολογίαν πετυχημένη, θητεία ως δήμαρχος και πήγαινε για τη δεύτερη.

Με αξιοποίησε, με όρισε λαϊκό μέλος στην Καθαριότητα, στην πρώην ΔΕΚΡ. Στις εκλογές του 2002, εκλέχτηκα Δημοτικός Σύμβουλος πλασαριζόμενος στην 6η θέση, ενώ είχα να αντιμετωπίσω δυνατά στελέχη όπως τον Σκανδαλίδη, τον Τσιγάρο, τον Αλαβέρα… οι οποίοι είχαν ήδη εξουσία στα χέρια τους! Ανέλαβα αντιπρόεδρος Καθαριότητας, με πρόεδρο τον ίδιο το δήμαρχο Γιώργο Γιαννόπουλο. Στην ουσία εκτελούσα χρέη προέδρου και στη δεύτερη διετία ανέλαβα πρόεδρος. Δεν θέλω να περιαυτολογώ, αλλά το επίπεδο της καθαριότητας στην πόλη που ήταν η δικαιοδοσία μου ήταν πολύ υψηλό, καλύτερο και από αυτό των υπηρεσιών που προσφέρει σήμερα ο ιδιώτης, διότι είχε έμπειρο προσωπικό.

Πώς το καταφέρατε αυτό, πώς ενεργοποιεί κανείς το προσωπικό;
 Προσπάθησα να έχω επαφή, προσωπική, Στις 6 το πρωί βρισκόμουν στα συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας, στ’ Ασγούρου απ’ όπου φεύγουν μέχρι σήμερα τ’ απορριμματοφόρα. Ο Έλληνας είναι φιλότιμος, μ’ έβλεπαν κοντά τους, κι έκαναν ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. 

Το 2006 ήσασταν υποψήφιος ξανά με τον Γιώργο Γιαννόπουλο, ο οποίος έχασε τις εκλογές, αλλά εσείς εκλεχτήκατε και πάλι έκτος! Και με τη συνένωση των 10 δήμων το 2010, εκλεχτήκατε με δήμαρχο τον Στάθη Κουσουρνά!
Μεταξύ 70 υποψηφίων της παράταξης εκλέχτηκα στην έβδομη θέση της πόλης της Ρόδου, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Στάθης Κουσουρνάς, μου ανέθεσε την προεδρία της καθαριότητας, και την προεδρία του ΡΟΔΑ ενώ ήμουν και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος στις Τεχνικές Υπηρεσίες. Τα δεδομένα είχαν αλλάξει, όπως και οι διαδικασίες των προμηθειών. Οι Υπηρεσίες δεν ήταν έτοιμες για την αλλαγή. Πάλευα να εξασφαλίσω τα καύσιμα, αργούσαν να βγουν στον αέρα οι διαγωνισμοί… Δεν καταλογίζω ευθύνες σε κανέναν, ήταν μια δύσκολη διετία για εμένα εκείνη η πρώτη. Να σκεφτείτε ότι το προσωπικό της Καθαριότητας ενώ έπαιρνε μισθούς, μαζί με τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες 1800 ευρώ, 1700 ή 1.600, με τις περικοπές του Μνημονίου τα χρήματα αυτά κατέβηκαν στα 900 ευρώ. Προσπάθησα να είμαι κοντά τους. Υπέβαλα επτά φορές την παραίτησή μου και την έβδομη φορά παρακάλεσα τον Στάθη Κουσουρνά, να την κάνει δεκτή.

Παρουσιάσατε και προβλήματα υγείας τότε που προκλήθηκαν από το άγχος σας!
Μπήκα δύο φορές στο Νοσοκομείο από το άγχος. Θυμάμαι, κατέβηκα στο κέντρο της πόλης, την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα του 2012, μέρα που τα μαγαζιά είναι ανοιχτά. Βλέπω τα σκουπίδια ξεχειλισμένα και έξω από τους κάδους. Κατέβηκα από το βεσπάκι και πήγα κι έκλαψα μόνος μου. Πήρα τον Κυριάκο Καρεκλά της Καθαριότητας, και του λέω «πάμε ν΄ ανέβουμε οι δύο μας στο απορριμματοφόρο να μαζέψουμε τα σκουπίδια;». Και μου λέει: «Και μόνο που θα είσαι εσύ οδηγός, εγώ θα είμαι μαζί σου...». Το απορριμματοφόρο μπορούσα να το οδηγήσω, δεν ήξερα τις λειτουργίες του όμως. Τηλεφώνησα σ’ έναν οδηγό, μου είπε από το τηλέφωνο τι να κάνω και βγήκαμε με τον Κυριάκο Καρεκλά. Βγήκαμε στις 9 το πρωί και μέχρι τις 15:30 μαζέψαμε όλα τα σκουπίδια της πόλης.

Αυτά είναι! Στη συνέχεια αναλάβατε και το ΡΟΔΑ, κι ήρθατε σε ρήξη με το προσωπικό! Τι έγινε τότε;
Υπήρχαν οικονομικά αιτήματα και κλήθηκα να διαχειριστώ κι αυτή την κρίση. Ήρθα σε ρήξη με το Σωματείο. Εκείνη την περίοδο ωστόσο αγόρασα και λεωφορεία ενώ ήταν και η πρώτη φορά, τα τελευταία 30 χρόνια που η ΡΟΔΑ παρουσίασε κέρδη: το 2012 προς 2013 τα κέρδη ανήλθαν στα 600 χιλιάδες ευρώ και το 2014 προς 2015 στο 1 εκατομμύριο. Το 2014 που εκλέχτηκα, στην έβδομη θέση,  με δήμαρχο τον Φώτη Χατζηδιάκο, του λέει το προσωπικό: «να μας στείλεις τον Καρατζιά…»! Τους λέει, «μα, τον είχατε και τα βάλατε μαζί του, τώρα τον θέλετε; Δεν θα σας τον δώσω»! Τον Φεβρουάριο του 2015 όμως το Σωματείο με τίμησε με πλακέτα. Η αντιπροεδρία της ΔΕΥΑΡ δεν έχει εξουσία, όμως από τις 6:30 το πρωί ήμουν εκεί κι όταν χρειαζόταν ασχολιόμουνα και τη νύχτα. Ήμουν αντιπρόεδρος στη ΔΕΥΑΡ και με είχε ορίσει και εντεταλμένο στις Τεχνικές Υπηρεσίες.

Τι σας λέει τώρα ο κόσμος;
Τώρα, πολύς κόσμος που με ψήφισε ή δεν με ψήφισε μου λέει «και τώρα ποιον Καρατζιά θα παίρνουμε;» Εγώ επένδυσα στον άνθρωπο, αγάπη μου. Όταν ήμουνα μικρός, 16-17 χρονών στην Απολακκιά, δούλευα με τον πατέρα μου μαζί, στο τρακτέρ, κι επειδή εγώ πληρωνόμουνα με κυνηγούσανε οι πιτσιρικάδες να τους δώσω χαρτζιλίκι. Μέχρι σήμερα, από τους 15άρηδες και πάνω έχω επαφή, προσωπική επαφή.

 Ο Τζίμης φεύγει, τελείωσε αυτή η κουβέντα. Είδε κάποιον στο όνειρό του, μου είπε, που έχει χρόνια να τον δει και πάει να τον ψάξει στην Παλιά Πόλη που ξέρει ότι έμενε κάποτε! Είναι η δεύτερη φορά που πάει να δει τι απέγινε αυτός ο άνθρωπος, μέσα σε λίγες μέρες. Την πρώτη βρήκε το σπίτι κλειστό!