Καταγγελία για τοποθέτηση καμερών στο δημαρχείο της Ρόδου

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου σύμφωνα με την οποία καταγγέλθηκε τοποθέτηση καμερών στο Δημαρχείο της Ρόδου. 

Στη σχετική ανακοίνωση του ΔΑΣ-ΟΤΑ, αναφέρονται τα εξής: 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Κυκλοφόρησαν φήμες, μετά από αυτοψία αποτελεί και διαπίστωση, πως τοποθετήθηκαν νέες -και ενεργοποιήθηκαν οι παλιές- κάμερες παρακολούθησης στο κτίριο του Δημαρχείου.

Το Δημαρχείο θεωρείται δημόσιος χώρος, αφού κατά την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία και τον Αστικό Κώδικα προορίζεται για κοινή χρήση. Όμως για την τοποθέτηση νέων καμερών ή την ενεργοποίηση των παλιών δεν υπάρχει καμία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ούτε βεβαίως ενημέρωση των ίδιων των εργαζομένων. Τι ακριβώς θέλει η δημοτική αρχή; Ποιους, αλήθεια, θέλει να επιτηρήσει;

Υπενθυμίζουμε και στη νέα Δημοτική Αρχή πως η τοποθέτηση καμερών, η λειτουργία τους για έλεγχο/επιτήρηση/αξιολόγηση του προσωπικού καθώς και η τυχόν επεξεργασία αυτού του υλικού είναι παράνομη και πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα.

Η αιτιολογία πως οι κάμερες στις εισόδους-εξόδους του Δημαρχείου είναι τοποθετημένες για τον έλεγχο και την ασφάλεια του κτιρίου, δεν ευσταθεί αφού στο Δημαρχείο υπάρχει προσωπικό ασφαλείας τις νυχτερινές, μη εργάσιμες ώρες.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου αισθάνονται ότι προσβάλλεται η αξιοπρέπειά τους και  συκοφαντούνται άδικα, ενώ προσφέρουν με υπευθυνότητα και πολλές φορές με αυταπάρνηση την εργασία τους σε αποδεκατισμένες υπηρεσίες από την έλλειψη προσωπικού. Όποιος εισέρχεται στο Δημαρχείο, εκτός ωραρίου ή ως “εξωτερικός συνεργάτης” π.χ. κλειδαράδες, υδραυλικοί κλπ, εισέρχεται με την συγκατάθεση της Δημοτικής Αρχής και είναι ενδεχομένως παράνομη, εάν δεν υπάρχει αντίστοιχη σύμβαση με το Δήμο. Αποτελεί εξάλλου μια μορφή ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών αφού το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η περεταίρω παράδοσή τους στους εργολάβους.

Η αυταρχικότητα και η επιβολή του δόγματος “νόμος και τάξη” δε θα περάσει. Σαν ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου καλούμε τους εργαζόμενους να μην αφήσουν να λειτουργήσει καμία κάμερα σε χώρο εργασίας, να τις ξηλώνουν άμεσα και να το καταγγείλουν στο σωματείο. Μόνο η συσπείρωση σε αγώνες πιο δυναμικούς και πιο αποφασιστικούς μπορεί να αντιπαλέψει και να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική. Να δυναμώσουμε τη φωνή μας και να μην συμβιβαζόμαστε με δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Φωτογραφία αρχείου