Οι κραυγές στα γήπεδα δημιουργούν ήρωες

Η έννοια της κραυγής στον αθλητισμό μπορεί να δηλώσει περισσότερα απ’ ό, τι ο πιο δεινός ρήτωρ στην αρχαία Αθήνα, αν κι εξαρτάται κατά πολύ από πού προέρχεται.

Από την εξέδρα και τον αγωνιστικό χώρο, τα αποδυτήρια ή κι έξω απ’ αυτά, ή ακόμα κάτι από τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Κραυγή αγωνίας, θαυμασμού, λύπης, απελευθέρωσης ενέργειας, χαράς, πάθους και ικανοποίησης για την επίτευξη ενός στόχου, μακροχρόνιου ή μη.

Η έννοια φαντάζει κάπως αυθαίρετη μα ο πανδαμάτωρ χρόνος τής δίνει σχήμα και βάρος ενίοτε, και βάσει αυτού προκύπτει το κατά πόσο θα πλανάται σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη μυρωδιές από βεγγαλικά, καπνογόνα και φωτοβολίδες ή θα κατακάτσει, για να κάνει παρέα πιθανόν σε κάποια πιτσιρίκια μετά από το τέλος του ματς, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών ή της ηρεμίας πριν συνειδητοποιήσουν οι περισσότεροι πώς ήρθε ένα αρνητικό αποτέλεσμα.

Οι κραυγές έχουν σημασία και δημιουργούν ήρωες σε εξάρτηση με την εξέδρα, αλλάζουν διοικήσεις, ακυρώνουν μεταγραφές και διαμορφώνουν χαρακτήρες που ζουν πολλά χρόνια μέσα και έξω από τα γήπεδα.

Η ηρεμία αρκετές φορές δεν παίζει κυρίαρχο ρόλο σε μάχες σώμα με σώμα, και δεν εννοώ τη σιγή αλλά την προσπάθεια δημιουργίας ατμόσφαιρας ταξιδιών και κίτρινων ρωμαϊκών κεριών. Από ‘μας αρκετοί προσπάθησαν να τηρήσουν την τάξη ανεπιτυχώς στην εξέδρα και απογοητεύτηκαν οικτρά, γιατί συνειδητοποίησαν ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά πως η διασάλευση της τάξης ορίζει το αθλητικό σύμπαν.

Άρα το πιο συνετό είναι να γίνει ο καθένας μια μάζα με το πλήθος και να ασπαστεί ό, τι οι περισσότεροι από ένα πέταλο, ακόμα και τα επίσημα, ειδικά εκεί κάπου την άνοιξη, όταν κρίνονται περισσότερα βαθμολογικώς σε κάθε κατηγορία.

Όποιος δεν δίνει σημασία στις κραυγές στο γήπεδο απλώς δεν πρέπει να είναι μέρος του φίλαθλου (κι όχι του σύμπαντος) κόσμου μας.

Στη χώρα μας όποιος κραυγάζει, διαλαλεί το ήθος του και την ένταξή σε μια αγέλη λεόντων που κρατώντας τον σε εγρήγορση τον ανυψώνουν και αλλάζει επίπεδο νόησης.

Όσοι απεξαρτήθηκαν από τις παραπάνω καταστάσεις ή αρνήθηκαν βάσει αυτών να δημιουργήσουν εικόνες, σίγουρα δεν έχουν θέση σ’ ένα ποδοσφαιρικό ντέρμπι, γι’ αυτό ας σιγήσουν μαζί μας…

ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΪΣ