Θ. Στάμος: Πολλά τα προβλήματα στο Κοιμητήριο του Ταξιάρχη της Ρόδου

Η κατάσταση που επικρατεί στο Κοιμητήριο του Ταξιάρχη προβληματίζει έντονα τον εντεταλμένο σύμβουλο Αναβάθμισης Σχολικών Μονάδων, Παραλιών και κοιμητηρίων της δημοτικής ενότητας Ρόδου, κ. Θανάση Στάμο, σύμφωνα με αυτήν που περιέγραψε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, κατά την οποία έκανε μία ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα για όλα τα θέματά που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Ακολουθώντας, όπως είπε, τις οδηγίες του Δημάρχου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, για άμεσα αποτελέσματα και προσπαθώντας με κάθε τρόπο να βελτιώσουν την υφιστάμενη κατάσταση, ο κ. Στάμος αναφέρθηκε στα παρακάτω:

Για τα Κοιμητήρια: «Η κατάσταση…δεν περιγράφεται», ξεκίνησε λέγοντας ο κ. Στάμος και εξήγησε: Στο Κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου η κατάσταση είναι πιο ελεγχόμενη απ’ ό,τι στον Ταξιάρχη και ήδη με τον εντεταλμένο σύμβουλο πρασίνου, κ. Παναγιώτη Σταμάτη, έχουν ξεκινήσει την καθαριότητα του Αγίου Δημητρίου (σ.σ. κλαδέματα δένδρων, παρτέρια κτλ) γιατί πλησιάζει και η γιορτή του Αγίου.

Στη συνέχεια, τα συνεργεία θα πάνε στο Κοιμητήριο των Ταξιαρχών όπου και εκεί στις 8 Νοεμβρίου είναι η γιορτή των Ταξιαρχών και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Πρώτα απ’ όλα, το δίκτυο ύδρευσης είναι πεπαλαιωμένο, έκαναν μία παρέμβαση την περασμένη εβδομάδα και άλλαξαν κάποιους σωλήνες ωστόσο συνεχώς σπάνε.

Επίσης, δεν υπάρχει συντηρητής μέσα στο Κοιμητήριο, ούτε ηλεκτρολόγος, ούτε υδραυλικός, με αποτέλεσμα να μπαίνουν ιδιώτες μέσα ανεξέλεγκτοι και να εκμεταλλεύονται τον πόνο και την ανάγκη των ανθρώπων, όπως είπε. Υπάρχουν, επίσης σοβαρές καταγγελίες για τις κυρίες που ανάβουν τα καντήλια αφού ουδείς γνωρίζει πόσες είναι, τι παίρνουν και αν αποδίδουν κάτι.

Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, την ερχόμενη Πέμπτη, μαζί με την Πρόεδρο της δ.κ. Ρόδου κα Μάνθα Ζιώγου έχουν καλέσει όλους όσους δραστηριοποιούνται στο Κοιμητήριο  ώστε να βάλουν τα θέματα σε μία σειρά.

«Το Κοιμητήριο αυτή τη στιγμή λειτουργεί χάρη στην ευαισθητοποίηση κάποιων ανθρώπων, εθελοντών, οι οποίοι υπερβάλουν εαυτόν αλλά συμβάλουν και από το υστέρημά τους ώστε να υπάρχει μία εικόνα πρέπουσα κατά το δυνατόν, είπε ακόμη  ο κ. Στάμος και ανέφερε ότι θα το συζητήσει με τον Δήμαρχο για να μπει μία «σοβαρή πενταμελής Επιτροπή» που θα διαχειρίζεται ένα μέρος από τα έσοδα του Ναού με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης.

Αυτή τη στιγμή, είναι μέσα πέντε-έξι άνθρωποι που καθαρίζουν, βάφουν κτλ. εθελοντικά και δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Πολύ σοβαρό είναι το θέμα ελέγχου του Κοιμητηρίου κατά τον κ. Στάμο, καθώς η κατάσταση φαίνεται ανεξέλεγκτη και γι’ αυτό η σκέψη είναι να μπει security και να απαγορευτεί η είσοδος των αυτοκινήτων και αν κάποιος έχει πολύ σοβαρό λόγο να εισέλθει με όχημα, αυτό θα γίνεται με έλεγχο διότι, όπως είπε, υπάρχουν σοβαρές πληροφορίες ότι κάποιοι που εισέρχονται με αυτοκίνητα κλέβουν και τα φορτώνουν σ’ αυτά.

Το σημαντικό όμως είναι ότι πρέπει να υπάρχει φύλαξη για την ασφάλεια των ανθρώπων, να μπει ωράριο που θα είναι ανοιχτό το Κοιμητήριο και να κλείνει τις νυχτερινές ώρες.

Είπε, ακόμη, ότι η κα Μπακίρη που είναι υπεύθυνη για το Κοιμητήριο προσπαθεί πάρα πολύ, επίσης ζητήθηκε η συνδρομή του τμήματος προμηθειών ενώ έχει μπει μέσα και μία ομάδα της καθαριότητας αφού για τα δύο κοιμητήρια υπάρχουν μόλις δύο άτομα!

Κλείνοντας, ο κ. Στάμος είπε ότι, εκμεταλλευόμενοι και τα έσοδα του Κοιμητηρίου, θα πρέπει να μπορέσουν να βάλουν μία τάξη γιατί έτσι όπως είναι τα πράγματα «μας υποτιμούν και ως λαό και ως ροδίτες και ως πολιτισμένους ανθρώπους».

Για τα σχολεία: Μετά από μία έρευνα που έκανε καθώς και επιτόπου επισκέψεις σε αρκετά σχολεία, διαπίστωσε ότι υπάρχει το σοβαρό θέμα που είναι η έλλειψη ασφάλειας, πυρασφάλειας, αδειών των κτιρίων.

Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σχολεία στα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα κυλικεία γιατί απαιτείται πυρασφάλεια για την έκδοση αδείας καταστήματος αλλά το κυριότερο είναι η ασφάλεια των παιδιών και των γονέων που έρχονται σε επαφή με το σχολείο.

Ήδη έχουν κάνει δύο-τρεις συναντήσεις με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Στράτο Καρίκη και έχουν προγραμματίσει άμεσα θέματα που χρήζουν μικροπαρεμβάσεων τα οποία μπορούν να γίνουν μέσω των Σχολικών Επιτροπών οι οποίες αυτές τις ημέρες θα πάρουν χρηματοδότηση. Όσο αφορά στα άλλα θέματα, τα βάζουν σε μία σειρά και θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες μελέτες.

Σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο θα δουν τι μπορεί να γίνει με ίδια μέσα του Δήμου και τι πρέπει ν’ ανατεθεί σε ιδιώτες προκειμένου να προχωρήσουν.  

Αυτό που θα προσπαθήσουν είναι να γίνει ρύθμιση για τα υφιστάμενα, παλιά, σχολεία ώστε να γίνουν λειτουργικά. Ακόμη, πολλά σχολεία στα χωριά βρίσκονται στην ιδιοκτησία των εκκλησιών και υπάρχει αντίδραση αφού τα έχουν παραχωρήσει αλλά οι εκκλησίες πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ. Το θέμα σύμφωνα με τον κ. Στάμο είναι να βρεθεί τρόπος και με συντονισμένες ενέργειες να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα κυλικεία των σχολείων για φέτος και μετά θα δουν τι θα κάνουν.

Ο κ. Στάμος, στάθηκε σε κάποια θέματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα, φέρνοντας ως παράδειγμα το Γυμνάσιο Κρεμαστής που χρειάζεται μία λυόμενη αίθουσα αφού έχει αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Αυτή τη στιγμή, έχουν εγκατασταθεί στο χημείο με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα. Έτσι, λοιπόν, βρίσκονται σε καλό δρόμο για την προμήθεια μιας αίθουσας. Ένα ακόμη σοβαρό θέμα που έχουν αντιμετωπίσει αυτές τις ημέρες έχει να κάνει με μία μπασκέτα επίσης στο Γυμνάσιο της Κρεμαστής που ήταν επείγον να αντικατασταθεί και έτσι, σε συνεννόηση και με το τοπικό συμβούλιο και τον χωρικό Αντιδήμαρχο της περιοχής, σήμερα ξηλώνεται μέχρι να βρεθεί λύση ώστε να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.

Επίσης, είχαν συνάντηση με το τοπικό συμβούλιο της Κρεμαστής για να εξετάσουν τα θέματα που υπάρχουν εκεί και έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση. Τις επόμενες ημέρες, έχουν προγραμματίσει και μία συνάντηση με τον χωρικό Αντιδήμαρχο για να λύσουν θέματα που χρονίζουν.

Για τις παραλίες: Από την ημέρα που ανέλαβε, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει έρθει σωρεία καταγγελιών για καταπάτηση παραλιών, βέβαια η σεζόν είναι στο τέλος της και, όπως είπε, πρέπει να δουν πόσες άδειες υπάρχουν, πόσα καθίσματα κτλ. διότι υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να καθίσουν στην άμμο αφού τους εκδιώχνουν και έχει φθάσει μέχρι την κεντρική διοίκηση.  

Έτσι, το θέμα των παραλιών και των καντινών θα το δουν αφού κλείσει η σεζόν. Ακόμη, στις προτεραιότητες που έχει θέσει ο Δήμαρχος είναι να υπάρχουν ναυαγοσώστες οπότε θα ετοιμάσουν και τις διαδικασίες που απαιτούνται για να πάρουμε περισσότερες γαλάζιες σημαίες.