Γ. Ιατρίδης: Σε προτεραιότητα Πηγές Καλλιθέας και Πεταλούδες

Την πολιτική που επιθυμεί να ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ, πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας, Γιάννης Ιατρίδης, τους στόχους και τις προτεραιότητες που θέτει αλλά και το όραμά του για την Εταιρεία και ειδικά για το  «Μνημείο των Πηγών Καλλιθέας» με το οποίο έχει ταυτιστεί, αποκάλυψε χθες σε δηλώσεις του.

Καταρχάς, χθες, συνήλθε σε Σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας, με Αντιπρόεδρο τον κ. Δώρο Κωνσταντίνου. Το Δ.Σ. της ΔΕΡΜΑΕ είναι δωδεκαμελές και απαρτίζεται από οκτώ μέλη της πλειοψηφίας, τρία μέλη από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του δ.σ. (σ.σ. του κ. Φώτη Χατζηδιάκου) και ένα από την παράταξη της ελάσσονος (σ.σ. του κ. Δημήτρη Κρητικού).

Ο ίδιος, λοιπόν, μόλις συστάθηκε το νέο Δ.Σ., έκανε μία ενημέρωση στα μέλη του για τους βασικούς στόχους που ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να θέσει η Εταιρεία από εδώ και πέρα ώστε να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όπως ξεκαθάρισε, λοιπόν, πρώτιστο μέλημα για τον ίδιο είναι η βιωσιμότητα της Επιχείρησης αφού, ως γνωστόν, εάν έχει τρεις συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις τότε οδηγείται στο κλείσιμο. Ακόμη, έθεσε υπόψιν των μελών και κάποιες δυσλειτουργίες που έχει εντοπίσει αλλά και ορισμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αναβαθμιστεί η αξία των υποκαταστημάτων της Εταιρείας.

Εκεί που εστίασε ο κ. Ιατρίδης, είναι τα δύο εμβληματικά αξιοθέατα που διαχειρίζεται η Εταιρεία: Οι «Πηγές Καλλιθέας» και η Κοιλάδα των Πεταλούδων. Ξεκινώντας από την τελευταία-άλλωστε, σχετική τοποθέτηση είχε κάνει και στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του δ.σ.-έχει καταθέσει ένα αίτημα και το είχε θέσει και στην παράταξη ότι δεν μπορεί στην Κοιλάδα να υπάρχουν τρεις υπηρεσίες του Δήμου που να λειτουργούν μέσα στο χώρο της. 

Όπως εξήγησε, λοιπόν, η μία αρμοδιότητα αφορά στο χωρικό Αντιδήμαρχο της περιοχής, ο οποίος έχει την ευθύνη για την καθαριότητα, τη συντήρηση και την προστασία του χώρου. Ο δεύτερος είναι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ο οποίος έχει την ευθύνη για τη συλλογή των εσόδων από τα εισιτήρια εισόδου και η ΔΕΡΜΑΕ η οποία έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των έξι καταστημάτων (σ.σ. τρία τουριστικά και τρία καντίνες) που βρίσκονται εκεί.

Από την πρώτη στιγμή, λοιπόν, που ανέλαβε καθήκοντα ο  κ. Ιατρίδης, το είχε θέσει τόσο στην παράταξη όσο και στο δ.σ. ότι αυτό είναι παράλογο καθώς δεν μπορεί να συντονιστεί, δεν μπορεί να λειτουργήσει η Κοιλάδα αφού πρέπει να υπάρχει ένας φορέας ο οποίος να καλύπτει όλες τις ανάγκες: Ειδικότερα, είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνονται, η πυρασφάλεια που είναι σημαντικό, η φύλαξη του χώρου κτλ. «και δεν μπορεί να υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων χωρίς να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα», τονίζει ο ίδιος.

Έτσι, ετοίμασε ήδη εισήγηση προς το δ.σ. για να παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου το κομμάτι της Κοιλάδας στη ΔΕΡΜΑΕ ώστε να υπάρχει μία εύρυθμη λειτουργία, με τον αναγκαίο έλεγχο αλλά και τις ευθύνες που πρέπει να υπάρχουν.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν άδειες λειτουργίες για τα καταστήματα και ο ίδιος ήδη το έχει αναθέσει σε ιδιώτη μηχανικό ο οποίος θα πρέπει να “τρέξει” επειδή οι ημερομηνίες που αφορούν στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων λήγουν και πρέπει να συλλέξει τα χαρτιά.

Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα από τα εισιτήρια θα περιέλθουν πλέον στην Κοιλάδα και θα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της (σ.σ. προστασία, φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα, λειτουργία μηχανημάτων κτλ.) στα πρότυπα δηλαδή της λειτουργίας του Μνημείου των «Πηγών». Αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσουν σε σύμβαση με ιδιώτες. Όπως τονίζει ο κ. Ιατρίδης  πρόκειται για Μνημείο που λειτουργεί πολλές ώρες και επτά ημέρες την εβδομάδα και δεν μπορεί να λειτουργεί με τα στενά όρια του δημοσίου.

Για τις καντίνες
Στην κεντρική παραλία του νησιού, το Έλλη, υπάρχουν οκτώ καντίνες που διαχειρίζεται η ΔΕΡΜΑΕ. Από αυτές λειτουργούν οι δύο με χρήση της ΔΕΡΜΑΕ και οι άλλες έξι είναι κλειστές. Δύο από αυτές δεν έχουν άδεια λειτουργίας και έτσι έδωσε εντολή στους μηχανικούς να «τρέξουν», αφού διαφορετικά δεν έχουν  και λόγω ύπαρξης και θα πρέπει να κλείσουν, όπως είπε και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί ο Δήμος να παρανομεί, δεν μπορεί ο Δήμος να κάνει υπερβάσεις».

Για τις παραλίες: Ερωτηθείς εάν προτίθεται να ζητήσει να επιστρέψει η διαχείριση των παραλιών στην Εταιρεία (σ.σ. είχαν πάει στον Δήμο μετά την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.), ο κ. Ιατρίδης είπε ότι δεν είναι ένα θέμα που τον απασχολεί σε αυτή τη φάση και αν κρίνει το δ.σ. ότι μπορούν να επιτρέψουν είναι άλλο. 

Για τις «Πηγές Καλλιθέας»
Σε πρώτη φάση, λοιπόν, εντοπίζει τα κενά και τις δυσλειτουργίες, δίνοντας έμφαση στη λειτουργία της Κοιλάδας ενώ στις «Πηγές» καλύπτονται όλες οι ανάγκες και «απολογείται ένας άνθρωπος» όπως είπε χαρακτηριστικά διότι είναι ένα κομμάτι ξεχωριστό με χιλιάδες επισκέπτες και δεν μπορεί να δυσφημείται το νησί της Ρόδου.

Για το Μνημείο των «Πηγών» ο πρώην Δήμαρχος της περιοχής εξέφρασε την απογοήτευσή του αφού, όπως είπε, είδε ότι δεν υπάρχει καμία συντήρηση, υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία δεν τα διαχειρίστηκαν μια  και το σημείο που βρίσκεται είναι μέσα στη θάλασσα. Τα εισιτήρια κυμαίνονται γύρω στις 200-300 χιλιάδες επισκέπτες τη σεζόν και άλλοι τόσοι που δεν πληρώνουν εισιτήριο μετά τις 5:00 το απόγευμα. Δηλαδή, ο κόσμος που επισκέπτεται το Μνημείο ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο τη σεζόν!

Ενδεικτικό  μάλιστα της δημοφιλίας του συγκεκριμένου Μνημείου σε ντόπιους και επισκέπτες, είναι ότι από τώρα υπάρχει προγραμματισμός για 200 πολιτικούς γάμους να γίνουν του χρόνου! «Καταλαβαίνετε ότι το κομμάτι αυτό είναι η αιχμή του δόρατος, η προστιθέμενη αξία που είναι πάρα πολύ μεγάλη», δήλωσε ο κ. Ιατρίδης, τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντικό είναι ότι έχει περιέλθει και η κυριότητα του Μνημείου στον Δήμο, κάτι που σημαίνει ότι πλέον δεν έχει να δώσει λόγο σε ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως η ΕΤΑΔ, ο ΕΟΤ ή το ΤΑΙΠΕΔ.

Στη συνέχεια, μίλησε και για τον στόχο που είχε θέσει ο ίδιος πριν ακόμα τελειώσει το Μνημείο, πριν από το 2007,  να γίνει το θέατρο εκεί στα πρότυπα της Επιδαύρου, για το οποίο οι μελέτες είναι σχεδόν ολοκληρωμένες και λείπουν μόνο τα τεύχη δημοπράτησης αφού από τότε που έφυγε δεν τα ολοκλήρωσαν, όπως είπε.

Πρόκειται για ένα θέατρο 800 θέσεων και ήταν το όραμά του μαζί με το παλαί ντε σπορ του Φαληρακίου όπου εκεί θα γινόταν η έναρξη μεγάλων συνεδρίων, ένας χώρος που θα συμπλήρωνε τις απαιτήσεις των συνέδρων. Επεσήμανε μάλιστα ότι έχουν πάρει και την άδεια της αρχαιολογίας κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο και σημαίνει ότι το έργο είναι ώριμο για να δημοπρατηθεί.

«Αυτό το έργο, λοιπόν, θα τελειώσει, θα το κάνω, ήταν το όραμά μου και αυτό είναι το στοίχημα το δικό μου να το ολοκληρώσω το επόμενο διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ».

Για τα υπόλοιπα: Τον προβληματισμό του εξέφρασε, στη συνέχεια, για άλλον ένα εμβληματικό χώρο των Ροδιτών, το Ροδίνι. Όπως είπε, η Εταιρεία έχει τα ακίνητα αλλά για να τα αξιοποιήσουν πρέπει πρώτα να βάλουν τον ροδίτη μέσα σ’ αυτό το χώρο και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, ήπιες, ώστε να δώσουν το κίνητρο στον κόσμο να περπατήσει σ’ αυτό το μοναδικό χώρο. Είπε, μάλιστα, ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις που δεν θα τις ανακοινώσει τώρα. 

Όσο αφορά στο Έλαφος και Ελαφίνα, ο κ. Ιατρίδης, καταρχήν, θα δει τη σύμβαση μαζί με τον κ. Μιχαηλίδη που το εκμεταλλεύεται, θα κάνει και μία επίσκεψη και εκείνο που θα προσπαθήσουν είναι να εξακολουθεί να υλοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό, όμως, στο οποίο δίνει έμφαση σε πρώτη φάση είναι οι κατασκηνώσεις και έχει ενημερωθεί ότι υπάρχουν και ιδιοκτησίες ιδιωτών. Γι’ αυτό προτίθεται να κάνει όλες τις διαδικασίες που χρειάζεται ώστε να δοθούν και για άλλες χρήσεις και να προσκαλέσουν ιδιώτες να επενδύσουν.

Για το κέντρο «Όασις». Ήδη έδωσε εντολή να το καθαρίσουν για να δουν πώς θα αξιοποιηθεί αφού και αυτό είναι συνδεδεμένο με τον Ροδίτη. Όπως είπε απαιτείται μία περαιτέρω έρευνα ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό τρόπο αξιοποίησης.

Το «Θέρμαι» επίσης το είδε, έχει κατεδαφιστεί ό,τι αυθαίρετη κατασκευή υπήρχε μέσα και έχει δώσει εντολή να του φέρουν προτάσεις για να αξιοποιηθεί, ξεκαθαρίζοντας όμως όχι με στόχο το κέρδος αλλά μία ήπιας μορφής αξιοποίησή του επειδή βρίσκεται μέσα στην καρδιά της πόλης και θέλουν να του δώσουν ζωή, να συντηρείται και να μπορεί να το απολαμβάνει ο Ροδίτης.

Για τα οικονομικά: Όπως εξήγησε ο κ. Ιατρίδης, πέρα από τις τρέχουσες οφειλές της Εταιρίας που είναι διαχειριστικά θέματα, το  θέμα είναι ότι έχουν μπει μισθώματα από τον Δήμο, από το 2014, 200 χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο τα οποία δεν βεβαιώθηκαν τότε αλλά μόλις πρόπερσι και το ύψος τους για πέντε χρόνια είναι 1 εκατ. ευρώ. Η Εταιρεία έκανε ρύθμιση με τον Δήμο για να μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα ωστόσο αυτή τη στιγμή είναι ένα βάρος, που κουβαλάει, όπως είπε, αφού δεν μπορεί να «κινηθεί» και να προχωρήσει σε σχεδιασμούς. Μάλιστα, σχετικά με διοικήσεις παλαιότερων χρόνων είπε ότι δεν μπορούν από τη μια να παίρνουν τα έσοδα από την Εταιρεία και από την άλλη να της αφήνουν «τα καζίκια».

Τέλος, όσον αφορά στα μισθώματα από τα υποκαταστήματα δεν έχει εντοπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην καταβολή τους, εκτός από το περιπτεράκι πίσω από την πιάτσα των ταξί (σ.σ. απέναντι από το Νεώριο), για το οποίο ο νομικός σύμβουλος της Εταιρείας έχει κινήσει τη διαδικασία της έξωσης και εκδικάζεται τον ερχόμενο Ιανουάριο. Πάντως, ο κ. Ιατρίδης επεσήμανε ότι η εγγυητική επιστολή ύψους 60 χιλιάδων ευρώ ήδη είχε παρακρατηθεί υπέρ της επιχείρησης.