Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Ρόδου αποχαιρετά την ιδρύτριά του Ελένη Καράβα

Με μεγάλη συγκίνηση αποχαιρέτησε το τοπικό τμήμα Ρόδου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού την ιδρύτριά του, Ελένη Καράβα (το γένος Καζούλλη) στα 93 της χρόνια.

Η προσφορά της στον οδηγισμό, από τη στιγμή που μαζί με την αδελφή της Αίγλη, την Ειρήνη Παυλίδη και τη Ρίτα Τηλιακού- Βρούχου ίδρυσαν το τοπικό τμήμα στη Ρόδο, ήταν τεράστια, μέχρι και σήμερα, αλλά ακόμη και μετά θάνατον! 

Η Ελένη Καράβα μαζί με την Αίγλη, προσέφεραν το 1946 το σπίτι τους, προκειμένου να πραγματοποιούνται οι πρώτες συγκεντρώσεις εκεί και για αρκετό καιρό έως ότου το τοπικό τμήμα της Ρόδου αποκτήσει τον δικό του χώρο. 

Κατά την επίσκεψη της Όλαβ Σαιντ Κλαιρ Σόουμς, ιδρύτριας του Οδηγισμού παγκοσμίως
Κατά την επίσκεψη της Όλαβ Σαιντ Κλαιρ Σόουμς, ιδρύτριας του Οδηγισμού παγκοσμίως

Μάλιστα, τον πρώτο καιρό η Ελένη Καράβα "πρωτοστάτησε" καταφέρνοντας να πηγαίνει με την ομάδα της κατασκηνώσεις και εκδρομές, προσφέροντας στα μέλη της δεκάδες στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς, τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Αλλά και πολύ αργότερα, έως και λίγο πριν τον θάνατό της, η ίδια πάντοτε ανησυχούσε και φρόντιζε να ενισχύει οικονομικά τόσο το τοπικό τμήμα, όσο και τα παιδιά που δεν είχαν τη δυνατότητα να πηγαίνουν κατασκήνωση, προσφέροντας γενναιόδωρα ποσά.

Η Ελένη Καράβα έκανε τρόπο ζωής τις αξίες του οδηγισμού και ζούσε σύμφωνα με αυτές, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς που συνεχίζουμε το έργο της, όσο μπορούμε, αποτελώντας μέλη του τοπικού τμήματος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού της Ρόδου. 

Η ιδρύτρια του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, Ειρήνη Καλλιγά. Δεξιά και μπροστά η ιδρύτρια του τοπικού τμήματος Ρόδου, Ελένη Καράβα
Η ιδρύτρια του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, Ειρήνη Καλλιγά. Δεξιά και μπροστά η ιδρύτρια του τοπικού τμήματος Ρόδου, Ελένη Καράβα

Όπως η ίδια μάλιστα έλεγε συχνά, η ομάδα των Οδηγών ήταν η δεύτερη οικογένειά της, η οποία μάλιστα βρέθηκε σύσσωμη στην εξόδιο ακολουθία προκειμένου να την αποχαιρετήσει. 

Με δάκρυα στα μάτια, η πρώτη της ομάδα τραγούδησε παρέα με τα μέλη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού που έδωσαν "το παρών", το τραγούδι του αποχαιρετισμού των Οδηγών, τόσο στο σπίτι όσο και στη διάρκεια της εξόδιου ακολουθίας. 

Για την ανιδιοτελή προσφορά της όλα αυτά τα χρόνια μάλιστα, το τοπικό τμήμα Ρόδου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού αποφάσισε εις μνήμην της να καθιερώσει κάθε χρόνο την κατασκήνωση των Πουλιών, ονομάζοντάς τη μάλιστα "Χαρούμενο Δάσος- Ελένη Καράβα".

Μεγάλοι Οδηγοί της Ρόδου και των Τριαντών το 1970. Η Ελένη Καράβα διακρίνεται αριστερά με τη μαύρη ζακέτα
Μεγάλοι Οδηγοί της Ρόδου και των Τριαντών το 1970. Η Ελένη Καράβα διακρίνεται αριστερά με τη μαύρη ζακέτα

Οι επικήδειοι λόγοι που διαβάστηκαν τόσο από την πρόεδρο της Ομάδας Συνεργασίας κ. Μαρία Καλαντζή, όσο και από την πρόεδρο του Τοπικού Τμήματος Ρόδου κ. Άντζελα Χατζηδημητρίου ήταν εξίσου αληθινοί και αντιπροσωπευτικοί για όσα όλοι εμείς, μέλη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού του Τοπικού Τμήματος Ρόδου αισθανόμαστε για την ίδια και για την πολύτιμη προσφορά της.
Τους παραθέτουμε αυτούσιους: 

Ο επικήδειος της κ. Καλαντζή:
"Αγαπημένη μας Ελένη, Αρχηγέ
Αυτή τη δύσκολη στιγμή, πιστεύω, θα μας έλεγες με χαμόγελο: 
"Μην κλαίτε... Δεν έφυγα ποτέ από δίπλα σας... Μιλάτε μου, όπως κάνατε πάντα! Μην αλλάζετε τον τόνο της φωνής σας. Συνεχίστε να γελάτε όπως πριν, που γελάγαμε μαζί και μη προσθέτετε ίχνος θλίψης. Να προσεύχεστε... να χαμογελάτε... και να με σκέφτεστε...
Γιατί κανείς δεν πεθαίνει όσο υπάρχει στις σκέψεις εκείνων που τον αγαπούν! 
Σκουπίστε τα δάκρυά σας και μην κλαίτε αν με αγαπάτε, το χαμόγελό σας είναι η γαλήνη μου!". 

Ο επικήδειος της κ. Χατζηδημητρίου: 
"Γεμάτη αγάπη για την προσφορά, η  Ελένη Καζούλλη Καράβα είναι για εμάς, τα μέλη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, η μητέρα μας, μια γυναίκα που με τη ζωντάνια και την ενέργειά της υπήρξε πρότυπο ανθρώπου. Ζούσε σύμφωνα με τις αξίες του Οδηγισμού καθημερινά. Στηριζόμασταν στις εμπειρίες και τις γνώσεις της για να βελτιωνόμαστε. Να γινόμαστε καλύτεροι. Ήταν πάντα διαθέσιμη να ακούσει και να συμβουλεύσει όλες μας. 

Είναι συγκινητική η προσφορά της όλα αυτά τα χρόνια στο Σώμα Ελληνίδων Οδηγών από το 1946, τότε που ξεκίνησε η ύπαρξη του Σωματείου μας στη Ρόδο. Μαζί με την αδελφή της Αίγλη, προσέφεραν το σπίτι τους για να γίνονται οι συγκεντρώσεις των κοριτσιών και συνέχισε μέχρι το τέλος της ζωής της να προσφέρει ώστε κάθε παιδί να μπορεί να ζήσει την εμπειρία της κατασκήνωσης. Μια φορά οδηγός, πάντα οδηγός, όπως έλεγε και η ίδια. Τα λόγια δεν είναι αρκετά για να περιγράψει κανείς την κυρία Ελένη μας. Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας. Θα είστε πάντα μέσα στη σκέψη μας και στην καρδιά μας, αγαπημένη μας". 

24 Μαρτίου 1968 πραγματοποιείται μια γιορτή από τα μέλη του Οδηγισμού και όπως πάντα το “παρών” είχε δώσει και η Ελένη Καράβα
24 Μαρτίου 1968 πραγματοποιείται μια γιορτή από τα μέλη του Οδηγισμού και όπως πάντα το “παρών” είχε δώσει και η Ελένη Καράβα

Ίσως τα όσα αισθανόμαστε για αυτό το τόσο σημαντικό στέλεχος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού δεν μπορούμε να τα περιγράψουμε με λόγια, θα τη σκεφτόμαστε όλοι πάντοτε με χαμόγελο και πολλή αγάπη για όλα όσα προσέφερε και όσα συνεχίζει και μετά θάνατον να προσφέρει, τα οποία δεν είναι μόνο υλικά αλλά και άυλα, αναγνωρίζοντας πως άνθρωποι σαν εκείνη είναι αδύνατον να ξαναγεννηθούν! 

Το Τοπικό Τμήμα  Ρόδου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού