Πόνος στην πλάτη, αίτια και θεραπεία

Πόνος στην πλάτη, αίτια και θεραπεία

Πόνος στην πλάτη, αίτια και θεραπεία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 605 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Dr. Γεώργιος Καζούλλης
Oρθοπεδικός Χειρουργός-Τραυματιολόγος
Εμμ. Παπαναστάση 24, Ρόδος
Τ. 2241031400 / 6932022536

Ένας μεγάλος αριθμός επισκέψεων σε γιατρούς σχετίζεται με τον πόνο στην πλάτη (οσφυαλγία, ραχιαλγία).

Ο πόνος στην πλάτη είναι περίπλοκος, προκαλεί συχνά την απουσία από την εργασία και είναι ένας από τους λόγους για να δείτε έναν ειδικό ορθοπεδικό.

Η αναζήτηση για την ακριβή αιτία είναι συχνά δύσκολη
Η σπονδυλική στήλη είναι ένα πολύ περίπλοκο σύστημα με διαφορετικές λειτουργίες. Καταρχάς οποιαδήποτε δομικά στοιχεία μπορεί να προκαλέσουν πόνο. Οι διαδικασίες γήρανσης οδηγούν σε αλλαγές στους σπονδύλους, τους συνδέσμους και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Μια ξαφνική κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές συσπάσεις.

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή τάση. Συχνά, οι δομικές αλλαγές που μπορούν να εμφανιστούν με τεχνικές απεικόνισης (μαγνητική, αξονική) δεν σχετίζονται πλήρως με τον πόνο των ασθενών. Επομένως, λεπτομερής έρευνα της αιτίας συνήθως πραγματοποιείται μόνο όταν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ασθένειας ή όταν ο πόνος δεν ανταποκρίνεται σε ένα καλό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και σε βραχυχρόνια χορήγηση αναλγητικών.

Τι σημαίνει ο πόνος στην πλάτη για τον ασθενή;
Ο πόνος στην πλάτη είναι πάντα άβολος, συχνά αφόρητος, και μερικές φορές καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε κίνηση. Ως εκ τούτου, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Ένα ταξίδι με την οικογένεια ή μια συνάντηση με φίλους μπορεί να ειναι μια δυσάρεστη δοκιμασία.

Η ενδυνάμωση της πλάτης είναι η καλύτερη θεραπεία

Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις ο οξύς πόνος υποχωρεί από μόνος του μέσα σε λίγες μέρες. Συνήθως αρκούν μερικές φυσικοθεραπείες (θεραπείες θερμότητας, μασάζ, κα.) που επιταχύνουν την αντιμετώπιση.

Εάν ο πόνος είναι πιο σοβαρός, η χορήγηση αναλγητικών βοηθάει στο να αποφευχθεί ο φαύλος κύκλος ανάμεσα στον πόνο και το μυϊκό “πιάσιμο”. Επιπλέον, ένα καλό πρόγραμμα για την ενδυνάμωση της πλάτης και των κοιλιακών μυών σας είναι πάντα μια σωστή λύση.

Οι καλά γυμνασμένοι μύες είναι η καλύτερη εγγύηση για μια υγιή πλάτη. Μόνο όταν ο πόνος επιμένει παρά τη φυσικοθεραπεία και τα παυσίπονα για περισσότερο από 6 εβδομάδες, θα πρέπει να σκεφτείτε την ανάληψη περαιτέρω ενεργειών.

Βέβαια σε πιο σοβαρή ασθένεια υπάρχουν σήματα συναγερμού: σε περίπτωση που ο πόνος είναι έντονος, εμφανιστούν νευρολογικές διαταραχές (ισχιαλγία, μούδιασμα, μυϊκή αδυναμία) ή ακόμα και διαταραχές της λειτουργίας του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Διαβάστε ακόμη

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού

Οριστική θεραπεία ευρυαγγειών με laser