Τουρισμός: H Fosun συζητά  την  εξαγορά του ρωσικού Intourist

O κινεζικός όμιλος Fosun, ο οποίος είχε μερίδιο 18% στον Thomas Cook, βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά του ρωσικού τουρ οπερειτορ Intourist, ο οποίος ανήκει 100% στον Thomas Cook αλλά έχει εντελώς ανεξάρτητη νομική οντότητα και λειτουργία.

Ένας έτοιμος και κερδοφόρος μηχανισμός για την εισροή Κινέζων τουριστών από τον Intourist ενδεχομένως να αποτελεί κερδοφόρα εξαγορά για τη Fosun, η οποία διαθέτει επίσης έναν τουρ οπερέιτορ στην Κίνα, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ταξιδιωτικού πρακτορείου στην Αγία Πετρούπολη Svoy TS, Sergey Voitovich.
Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι εάν πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο,  υπάρχει κίνδυνος οι κινεζικές τουριστικές ροές στον Intourist να υπερισχύσουν έναντι των υπολοίπων, με αποτέλεσμα άλλες αγορές εισερχόμενου τουρισμού να παρακμάσουν.

Ο διευθυντής της Ένωσης του Κόσμου Χωρίς Σύνορα, Alexander Agamov, πιστεύει ότι ο Intourist είναι μια διαφοροποιημένη επιχείρηση που δίνει έμφαση σε μεγάλο αριθμό αγορών και όχι τόσο στην κινεζική. Παραδέχεται όμως ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον της Fosun μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη λειτουργία του. Επιπλέον, επισημαίνει, η κινεζική αγορά έχει ιδιαιτερότητες, είναι πολύ ανταγωνιστική και απαιτεί μεγάλες προσπάθειες από τις επιχειρήσεις. Όπως μεταδίδει το Profi.Travel επικαλούμενο πηγές από τη ρωσική τουριστική βιομηχανία, είναι πιθανό ότι ο λόγος διαρροής αυτής της πληροφορίας στα μέσα ενημέρωσης είναι ο καθησυχασμός της αγοράς, καθώς και άλλοι παίκτες ενδιαφέρονται για την εξαγορά του τουρ οπερέιτορ.

Επιπλέον, υπάρχουν σενάρια για ενδιαφέρον εξαγοράς του τουρ οπερέιτορ από άλλους επενδυτές που ενδιαφέρονται να μπουν στην αγορά εξερχόμενου τουρισμού της Ρωσίας. Η εταιρεία προσφέρει μεταφορές, έχει συμβόλαια και λιανικό εμπόριο και από αυτή την άποψη, η τιμή που μεταδίδουν τα μέσα για την εξαγορά της, 46 εκατ. δολάρια, κρίνεται λογική.
(www.tornosnews.gr)