Περί όνου... διαίτης

Γράφει ο Θανάσης Καραναστάσης

Το έχω ξαναγράψει: το δικό μου αγαπημένο ζώο είναι ο γάιδαρος.

Πρώτον, γιατί το ζώο αυτό στάθηκε επί χιλιάδες χρόνια ως ο πολυτιμότερος βοηθός των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου και δεύτερον, επειδή στα παιδικά και στα νεανικά μου χρόνια είχα μαζί του μιαν εξαιρετικά παραγωγική συνεργασία.

Είμαι σίγουρος ότι κανένας γάιδαρος δεν ενδιαφέρεται για το φιλεύσπλαχνο πνεύμα των ζωόφιλων, οι οποίοι έως τώρα ένα μόνο ζώο ξέρουν και αποκλειστικά φροντίζουν: τον σκύλο.

Να όμως που ανακάλυψαν και τον γάιδαρο.

Διότι, όπως διαβάζω στη “ΡΟΔΙΑΚΗ”, κάποιοι έκαναν καταγγελίες για την κατάσταση των γαϊδουριών στη Λίνδο.

Κατόπιν τούτου κάποια ζωοφιλική (νομίζω αυτός είναι ο σωστός χαρακτηρισμός, όχι φιλοζωική) οργάνωση έσπευσε να διαπιστώσει την κατάσταση επί τόπου. Με τη  συνδρομή βέβαια ειδικών ονολόγων!

Οι οικολόγοι βρήκαν τα ζώα να χαίρουν άκρας υγείας!

Η μόνη αρνητική διαπίστωσή τους ήταν ότι τα γαϊδούρια της Λίνδου είναι υπέρβαρα.

Σε επόμενη επίσκεψή μου στο χωριό θα ρωτήσω τους φίλους μου ονηλάτες μήπως τα ταΐζουν με τρανς λιπαρά ή επιτρέπουν στους τουρίστες να τα κακομαθαίνουν με ζαχαρώδη προϊόντα.

Θα τους κάνω αυστηρή παρατήρηση, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Βρήκαν, λέει, κι ένα αδύνατο, περασμένης ηλικίας, γαϊδούρι.
Ας ερευνήσουν μήπως κάποιος Κατρούγκαλος του μείωσε το σιτηρέσιο. Μεταξύ άλλων οι επαΐοντες πρότειναν ειδική δίαιτα.

Να υποθέσω ότι εφεξής τα γαϊδούρια θα τρώνε ελαφρά το βράδυ, θα αποφεύγουν το αλκοόλ διότι προσθέτει θερμίδες και θα πηγαίνουν ενωρίς για ύπνο.

Αναφέρεται ακόμη ότι τους βούρτσισαν τα δόντια και τους καθάρισαν τις οπλές.

Εδώ έχω να προτείνω μιαν ειδική οδοντόκρεμα που αποτρέπει την αιμορραγία των ούλων.
Για τις οπλές θα έλεγα να τις σολιάζουν με κρεπ για να μη φθείρονται.

Βρίσκω, όμως, ότι η εξέταση των ζώων εμφανίζει σημαντικά κενά. Παρέλειψαν π.χ. να δουν αν κάποια από τα αρσενικά έχουν υπερπλασία του προστάτη ή πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία.

Για τα θηλυκά δεν το συζητώ, μια μαστογραφία οπωσδήποτε. Α, και να περνούν από ΚΤΕΟ για τον έλεγχο των καυσαερίων.

Επίσης, να ελέγξουν την επόμενη φορά, αν τα σαμάρια έχουν πιστοποίηση ISO και τα καπίστρια ακολουθούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Να δουν ακόμη πώς στάζει η ουρά του γαϊδάρου και προς τα πού γέρνει η σκιά του.

Ο αναγνώστης που γνωρίζει το συγκεκριμένο ζώο από κοντά, καταλαβαίνει ότι κάνω πλάκα. Διότι, πώς αλλιώς να αντιμετωπίσεις άτομα που έχουν υιοθετήσει την... αγγλοσαξωνική θεώρηση των πραγμάτων, ενεργούν και διαμορφώνουν συμπεριφορές με προτεσταντικό δογματισμό. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια σε πολλά ζητήματα στη χώρα μας. 

Οι Άγγλοι ξέρουν από άλογα, εμείς ξέρουμε από γαϊδούρια.

Και ξέρουμε ότι οι ανάγκες των γαϊδουριών είναι πολύ απλές. Κοστίζουν ελάχιστα στους ιδιοκτήτες τους.

Τα γαϊδούρια τρέφονται με γαϊδουράγκαθα (το αγαπημένο τους έδεσμα), με αγριόχορτα, με άχυρο, με κριθάρι ή με βρώμη.

Χρειάζονται οπωσδήποτε νερό, όπως όλα τα ζώα. Γι’ αυτό έφτιαχναν οι αγρότες παλιά ποτίστρες στους κάμπους. Χρειάζονται και σκιά τις καυτές μέρες του καλοκαιριού. Τίποτ’ άλλο. Διορθώνω: χρειάζονται τον σεβασμό μας και την ευγνωμοσύνη μας για την προσφορά των προγόνων τους στην επιβίωση των ανθρώπων της υπαίθρου.

Μπορεί τα DATSUN και οι φρέζες να εκτόπισαν τους γαϊδάρους από τις γεωργικές ανάγκες. Αλλά κανένα μηχανοκίνητο όχημα δεν έφθασε και ούτε θα φθάσει ποτέ σε μέρη που μπορεί να πατήσει ο γάιδαρος.
Μόνο που το ζώο αυτό απειλείται τώρα με εξαφάνιση.

Αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει το είδος, ας σκεφτούμε τρόπους για να το προστατέψουμε.
Όλα τ’ άλλα είναι αστειότητες ατόμων που ψάχνουν το νόημα της ζωής, της δικής τους, με λάθος τρόπο και με την αντίληψη ότι μόνον οι ίδιοι ξέρουν το σωστό.

Στην περίπτωση των γαϊδάρων, καλό είναι να τους πει κάποιος, ότι τα ζώα αυτά είναι έξυπνα, υπομονετικά, συμβιώνουν άριστα με τον άνθρωπο, είναι ολιγαρκή και δεν δαγκώνουν παρά μόνον αν τα τσιμπήσει η μύγα του Σεπτέμβρη!

Τέλος, το γαϊδουρινό πείσμα δεν έχει καμία σχέση με το ανθρώπινο γινάτι.