Ανάδειξη της ποδηλασίας και  της Ρόδου μέσα από τη Historica

Σήμερα ξεκινούν οι εκδηλώσεις ενταγμένες στο πρόγραμμα της Historica με σκοπό την ανάδειξη του ποδηλάτου και της ιστορίας του στη Ρόδο, με την τοπική κοινωνία ν’ αγκαλιάζει την όλη προσπάθεια των διοργανωτών τόσο πέρυσι όσο και φέτος, καθώς γίνεται με εμπλουτισμένο πρόγραμμα.

Σήμερα λοιπόν στις 19.00 θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης παλαιού ποδηλάτου στο Νεστορίδειο, αύριο την ίδια ώρα  οι διασυλλογικοί αγώνες πίστας στο στάδιο «Διαγόρας» και το Σάββατο με εκκίνηση την πλατεία Ελευθερίας θα πραγματοποιηθεί στις 10.45 η ποδηλατοβόλτα στην πόλη της Ρόδου. Το βράδυ της ίδιας μέρας (19.00) θα γίνει η δεξίωση στο Amalfi Coast με τις βραβεύσεις των ιστορικών ποδηλάτων, ενώ την Κυριακή είναι η τελευταία μέρα της έκθεσης στο Νεστορίδειο και η λήξη των εκδηλώσεων.

Χθες στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημαρχείου Ρόδου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου, παρουσία των διοργανωτών αλλά και εκπροσώπων των φορέων που στηρίζουν τη διοργάνωση.
Ο Κώστας Ταρασλιάς, αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων, αναφέρθηκε στη στήριξη από πλευράς του Δήμου Ρόδου στην προσπάθεια αυτήν με σκοπό το ποδήλατο να βρει τον ιστορικό του ρόλο στην πόλη, και γι’ αυτό συνεχάρη και τους διοργανωτές.

Εν συνεχεία, ο Κάλλιστος Διακογεωργίου, εντεταλμένος Πολιτισμού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μετέφερε τη στήριξη του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου αλλά και το ότι δεν μπόρεσε να παρευρεθεί ο εντεταλμένος Αθλητισμού Νίκος Νικολής εξαιτίας ενός κωλύματος. Σημείωσε πως η Historica θυμίζει σε όλους σημαντικές στιγμές της ποδηλασίας και την ανάδειξη πρωταθλητών Ελλάδος από το νησί, βαλκανιονικών και αθλητών με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ποδηλατοδρόμιο, συνέχισε, βοήθησε στην ανάδειξη του αθλήματος, γι’ αυτό και η Περιφέρεια είναι κοντά στις εκδηλώσεις αυτές, ενώ σημείωσε και πόσο σημαντική είναι η παρουσία ενός νεαρού νησιώτη πρωταθλητή, όπως ο Κωνσταντίνος Λιβανός, στη διοργάνωση.

Ο Γιάννης Πάππου ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου συνεχάρη τους διοργανωτές για την ιδέα και δήλωσε πως ως φορέας θα είναι κοντά σε ό, τι μπορεί να βοηθήσει  στην ανάδειξη του αθλητισμού και του πολιτισμού της Ρόδου με εναλλακτικούς τρόπους. Ένα απ’ αυτά τα εναλλακτικά κανάλια είναι και η Historica, προκειμένου το νησί ν’ αναπτυχθεί ακόμα και οικονομικά και γι’ αυτό το Δ.Σ. θα στηρίζει τη διοργάνωση.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, Αλέξανδρος Κολιάδης, αναφέρθηκε σε μια προσωπική εμπειρία από την προηγούμενη διοργάνωση όταν ως ξεναγός είδε τους τουρίστες στο νησί μας να εντυπωσιάζονται από την κίνηση των ποδηλατών στους δρόμους της πόλης, καθώς πραγματοποιούνταν η ποδηλατο-βόλτα της Historica. Τόνισε πόσο δύσκολο είναι να διεξάγονται και να οργανώνονται σωστά αυτές οι εκδηλώσεις και γι’ αυτό πρέπει όλοι να τις στηρίζουν.

Από την πλευρά των διοργανωτών ο Γιάννης Βογιατζής αναφέρθηκε στη Historica ως μια καλή ευκαιρία για να ταξιδέψουμε στο παρελθόν με σκοπό κάποια στιγμή να είναι μια εκδήλωση αυτοχρηματοδοτούμενη. Η στήριξη από την τοπική κοινωνία είναι άλλωστε κάτι το θετικό αλλά αναφέρθηκε και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η παρουσία του Κωνσταντίνου Λιβανού, ενός αθλητή νεαρού, που παρά τις κακές συγκυρίες καταφέρνει να είναι πρωταθλητής σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης ευχαρίστησε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου και το Επιμελητήριο για τη στήριξη.

Τελευταίος τον λόγο πήρε ο πρωταθλητής στην κατηγορία Εφήβων, Κωνσταντίνος Λιβανός και ήταν λακωνικός αναφέροντας πως η Historica θ’ αναδείξει την ποδηλασία έτσι όπως ήταν παλιά στην Ελλάδα και παράλληλα το πόσο έχει υποβαθμιστεί σήμερα.