Σήμερα η εκδήλωση για το κόσμημα στην Αρχαία Ελλάδα από τη “Δωδεκανησιακή Μέλισσα”

Σήμερα η εκδήλωση για το κόσμημα στην Αρχαία Ελλάδα από τη “Δωδεκανησιακή Μέλισσα”

Σήμερα η εκδήλωση για το κόσμημα στην Αρχαία Ελλάδα από τη “Δωδεκανησιακή Μέλισσα”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 712 ΦΟΡΕΣ

Σήμερα Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις 18:00 στο Κατάλυμα της Ισπανίας στην οδό Ιπποτών το κοινό της Ρόδου θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ομιλία από μια πρώτη Κυρία της αργυροχρυσοχοΐας την κυρία Ιωάννα Λαλαούνη την κόρη του Ηλία Λαλαούνη που με την τέχνη του αναδείχθηκε ως ο άνθρωπος που έκανε γνωστά σε όλη την υφήλιο τα ελληνικά κοσμήματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Δημιούργησε εικαστικό ρεύμα με την υπογραφή του, έκανε διάσημη τη χώρα του και τον πολιτισμό της ανά τον κόσμο και τιμήθηκε από πολλούς φορείς όπως η Γαλλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Παρίσι που τον έκανε μέλος της.

Ο Ηλίας Λαλαούνης το 1993 ίδρυσε απέναντι από την Ακρόπολη στην Αθήνα το Μουσείο Κοσμήματος που φέρει το όνομά του, έναν ναό πολιτισμού, εκπαίδευσης και καλλιέργειας της τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας. Στη λειτουργία του θεσπίστηκαν κανόνες και δυνατότητες για πολλούς νέους που καταφέρνουν μέσω του Μουσείου να αναδείξουν το ταλέντο τους και να γίνουν αντάξιοι συνεχιστές των αρχαίων καλλιτεχνών της αργυροχρυσοχοΐας.

Η Οικογένεια Λαλαούνη όπως και άλλες οικογένειες στην Ελλάδα με υψηλό φρόνημα που ίδρυσαν Μουσεία, Στέγες Τέχνης και Πολιτισμού, έδωσε νόημα και περιεχόμενο ευρύτερο στην έννοια «Μουσείο». Με το να λειτουργεί όπως οι ιδιοκτήτες του όρισαν, του έδωσαν ζωή που δεν τελειώνει όταν κλείνουν οι πόρτες των επισκεπτών. Το έκαναν πόλο έλξεως Ελλήνων και ξένων μαθητών, σπουδαστών και χιλιάδων επισκεπτών της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Παλαιολιθική-Νεολιθική Συλλογή, 1969 Περιλαίμιο εμπνευσμένο από χάλκινο κόσμημα του τέλους της 2ης χιλιετίας Από τις Μόνιμες Συλλογές του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη
Παλαιολιθική-Νεολιθική Συλλογή, 1969 Περιλαίμιο εμπνευσμένο από χάλκινο κόσμημα του τέλους της 2ης χιλιετίας Από τις Μόνιμες Συλλογές του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Η καλεσμένη της “Δωδεκανησιακής Μέλισσας” η κα Ιωάννα Λαλαούνη είναι ιστορικός του Κοσμήματος και μουσειολόγος και είναι η Διευθύντρια του Μουσείου Κοσμήματος της οικογένειάς της.

Έχει πάρει Μπάτσελορ στην Ιστορία της Τέχνης από το Ρίτσμοντ Κόλετζ του Λονδίνου και Μάστερ στην Ιστορία Τέχνης και τη Μουσειολογία από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Έχει οργανώσει πάνω από 90 εκθέσεις της Τέχνης της Διακόσμησης, στην Αθήνα και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με άλλα Μουσεία, με Ιδιωτικές Συλλογές και με δημιουργούς έργων Τέχνης. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής της στα καλλιτεχνικά πράγματα, έχει επιμεληθεί εκδόσεις με καταλόγους έργων τέχνης και δοκιμίων.

Ως διευθύντρια του Μουσείου Κοσμήματος «Ηλίας Λαλαούνης» έχει οργανώσει καινοτόμα προγράμματα για παιδιά, ενήλικες, και σε συνεργασία με ειδικές ομάδες.

Στο Μουσείο Κοσμήματος «Ηλίας Λαλαούνης» υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ζητήσει κανείς μια οργανωμένη επίσκεψη, για να απολαύσει τον πλούτο των εκθεμάτων του και να μεταφερθεί αιώνες πίσω αλλά και να ταξιδέψει πολλά χρόνια μπροστά!

Συλλογή Αγριολούλουδα, 1974 Γαϊδουράγκαθο (Carlina Acanthifolia) Από τις Μόνιμες Συλλογές του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη
Συλλογή Αγριολούλουδα, 1974 Γαϊδουράγκαθο (Carlina Acanthifolia) Από τις Μόνιμες Συλλογές του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Η Ρόδος είναι το κατάλληλο περιβάλλον και ο τόπος όπου η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας ανέκαθεν είχε αξιόλογη ανάπτυξη και ανέδειξε πολλούς καλλιτέχνες υψηλού κύρους που είναι γνωστοί στη μικρή της κοινωνία, ανέπτυξε μάλιστα το δικό της στυλ ειδικά με την κατασκευή κοσμημάτων με χρυσό και ασήμι μαζί, που έκαναν τα ροδίτικα κοσμήματα αναγνωρίσιμα και ξεχωριστά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει ειδική ξενάγηση στην προθήκη των αρχαίων κοσμημάτων της Έκθεσης "Ρόδος, 2400 χρόνια", στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Εριφύλη Κανίνια.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Επικοινωνία για επιπλέον πληροφόρηση στα τηλ 6945150029, 6974353017. Η “Δωδεκανησιακή Μέλισσα”-Επιτροπή Ρόδου, έχει μια συνεχή παρουσία στα πολιτιστικά πράγματα της Ρόδου από το 1986 όταν ιδρύθηκε το Παράρτημα της Ρόδου. Είναι ένας Σύλλογος που φέρνει στους ώμους του το βαρύ φορτίο να χορηγεί υποτροφίες σε παιδιά από τη Δωδεκάνησο που σπουδάζουν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Οργανώνει συχνά δραστηριότητες προσκαλώντας τα μέλη και τους φίλους του και θυμίζοντας στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουν να σπουδάζουν από τα νησιά μας, όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.

Διαβάστε ακόμη

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»