Ένοχοι κρίθηκαν τρεις Καλύμνιοι για διακίνηση ναρκωτικών

Ένοχοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, οι τρεις Καλύμνιοι που κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα ηρωίνης και κοκαΐνης.

Πρόκειται για την υπόθεση ενός 66χρονου πατέρα, του 37χρονου γιου του και ενός 50χρονου συμπατριώτη τους, η οποία εξιχνιάστηκε πέρυσι το καλοκαίρι και ξεκίνησε να εκδικάζεται στις 20 Σεπτεμβρίου από το δικαστήριο και μετά από διακοπή, ολοκληρώθηκε χθες με την εκφώνηση και της απόφασης.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 66χρονο πατέρα στον οποίο και επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ στον 37χρονο και στον 50χρονο επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους στον καθένα, με τριετή αναστολή.

Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση ήταν ο κ. Χάρης Σύψας. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, ο 66χρονος χρησιμοποιούσε ως «κρύπτη» ένα χωράφι που διατηρούσε στην περιοχή «Ταξιάρχης» της Καλύμνου, όπου έκρυβε σε έτοιμες συσκευασίες τα ναρκωτικά! Στην κατοχή των συλληφθέντων εντοπίστηκαν περίπου 700 γραμμάρια ηρωίνης, ποσότητα κοκαΐνης, το ποσό των 1865 ευρώ, ενώ κατασχέθηκαν και δύο δίκυκλα με τα οποία κυκλοφορούσαν.

Πιο συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν όταν λίγο καιρό πριν την εξιχνίαση της υπόθεσης, περιήλθε στους αστυνομικούς πληροφορία σχετικά με τους τρεις κατηγορούμενους και τη «δραστηριότητά» τους. Οι αστυνομικοί αξιοποιώντας τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση τους τρεις άνδρες.

Όπως επίσημα ανακοινώθηκε από την αστυνομία, από τη διερεύνηση της υπόθεσης διακριβώθηκε ότι οι δράστες είχαν συγκροτήσει και συμμετείχαν σε εγκληματική ομάδα με διακριτούς ρόλους και σκοπό τη συστηματική διακίνηση ναρκωτικών ουσιών αποσκοπώντας στην εξασφάλιση υψηλού οικονομικού οφέλους.

Αναλυτικότερα, ο 66χρονος, έχοντας αρχηγικό ρόλο, απέκρυπτε ποσότητες των ναρκωτικών σε περιφραγμένο αγρόκτημα που διατηρούσε και από εκεί τις διέθετε σε τοξικομανείς του νησιού με τη βοήθεια των συνεργών του.

Αστυνομικοί που διερευνούσαν την υπόθεση, στο πλαίσιο εφαρμογής επιχειρησιακού σχεδιασμού, στις 12 Ιουλίου 2018 το μεσημέρι πραγματοποίησαν στοχευμένο έλεγχο σε δίκυκλο που επέβαιναν ο 50χρονος με τον 37χρονο και διαπίστωσαν ότι κατείχαν δύο «φιξάκια» ηρωίνης τα οποία είχαν προμηθευτεί νωρίτερα από τον 66χρονο.

Άμεσα ακολούθησαν διαδοχικές έρευνες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στο αγρόκτημα και την κατοικία του 66χρονου όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

• Ηρωίνη, βάρους 693 γραμμάριων, τοποθετημένη σε ισοβαρείς συσκευασίες καθώς και «φιξάκια» έτοιμα για διάθεση, επιμελώς θαμμένη σε σημεία του κτήματος

• Κοκαΐνη,  βάρους 9,5 γραμμάριων

• Ουσία άγνωστης χημικής σύστασης, βάρους -305- γραμμαρίων, η οποία χρησιμοποιείται για τη νόθευση ηρωίνης και κοκαΐνης

• Ζυγαριά ακρίβειας

• Το χρηματικό ποσό των 1.865 ευρώ

• Παραστατικά τραπεζικών συναλλαγών και ταχυμεταφοράς χρημάτων.

Επίσης, κατασχέθηκαν δύο δίκυκλα οχήματα και έξι κινητά τηλέφωνα τα οποία χρησιμοποιούσαν οι δράστες.

Οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας, αποθήκευσης - κατοχής - διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και απείθειας και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.