Γ. Πάππου: Oι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ πρέπει να επανέλθουν στα Δωδεκάνησα

Γ. Πάππου: Oι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ πρέπει να επανέλθουν στα Δωδεκάνησα

Γ. Πάππου: Oι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ πρέπει να επανέλθουν στα Δωδεκάνησα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 764 ΦΟΡΕΣ

Μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με τη νέα κυβέρνηση αλλά και την κατάρρευση του Thomas Cook, έκανε χθες, σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Πάππου.

Καταρχας, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΔ ρωτήθηκε για τον αντίκτυπο που έχουν, μέχρι στιγμής, στην αγορά, τα μέτρα που έχει πάρει η νέα κυβέρνηση και, όπως είπε, διαπιστώνεται μία βελτίωση η οποία έχει να κάνει με την αισιοδοξία ότι τα οικονομικά αλλά και τα πολιτισμικά δρώμενα στη χώρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Και συμπλήρωσε: «Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η χώρα μας προκειμένου να είναι σύγχρονη, μοντέρνα, ευρωπαϊκή, πρέπει να προχωρήσει προς τις απαραίτητες αυτές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα γίνει πιο αποτελεσματική, πιο λειτουργική προς τους κατοίκους και ταυτόχρονα πιο φιλική για τους επιχειρηματίες που προτίθενται να προβούν σε επενδύσεις και ταυτόχρονα να φροντίσουμε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων».

»Άρα, θεωρούμε ότι από τις πρώτες ήδη κινήσεις τις οποίες έχει κάνει η κυβέρνηση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε, με γοργά βήματα, να προχωρήσουμε και σε επόμενες μεταρρυθμίσεις όπου θα γίνουμε μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή, πολιτισμένη, ελκυστική χώρα».

Για τον Thomas Cook
Ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις από την κατάρρευση του Thomas Cook και στον εμπορικό κόσμο, ο κ. Πάππου είπε ότι σίγουρα η πτώχευση ενός τόσο μεγάλου τουριστικού οργανισμού αφήνει οικονομικά προβλήματα όχι μόνο στο τουριστικό κομμάτι αλλά στο σύνολο της κοινωνίας της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξουν κάποια προβλήματα για τα οποία, όμως, εκτιμά ότι θα περιοριστούν και από τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου να μην υπάρξουν ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία, οι οποίοι να χάσουν τα δεδουλευμένα τους.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΔ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Τουρισμού, κ.κ. Θεοχάρη και Κόνσολα αντίστοιχα, επειδή με άμεσες ενέργειες είδαμε ότι θα στηριχθούν όχι μόνο οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι με το να μπορέσουν να καλύψουν τα ημερομίσθια ώστε να πάρουν την ανεργία αλλά πολύ περισσότερο να μπορέσουν να έχουν και την ασφάλισή τους και όλα τα προβλεπόμενα εκ του νόμου.

«Άρα, σφαιρικά, θα έχουμε μία ελάφρυνση για τους επιχειρηματίες, για τους επαγγελματίες, για τους ξενοδόχους, όσο αφορά την καταβολή των ΦΠΑ που έρχεται από τα τιμολόγια προς την Thomas Cook τα οποία δεν έχουν πληρωθεί και βέβαια θα καλυφθεί και το κομμάτι των εργαζομένων». Θεωρούμε, λοιπόν, ότι σαφώς και θα υπάρξει ένα πλήγμα αλλά αυτό το πλήγμα θα είναι θεραπεύσιμο και δεν θα είναι αυτό το λεγόμενο μεγάλο χτύπημα στην οικονομία του τόπου μας», τόνισε ακόμη.

Όσο αφορά στη σεζόν του 2020, όπως είπε είναι αισιόδοξοι ότι οι θέσεις τόσο στις πτήσεις αλλά πολύ περισσότερο και στα ξενοδοχεία, θα καλυφθούν από άλλους tour-operators οι οποίοι ήδη έχουν δείξει πάρα πολύ έντονο ενδιαφέρον για να εξυπηρετηθούν μέσω αυτών των ξενοδοχείων. «Άρα, θεωρούμε ότι το πλήγμα για την τουριστική βιομηχανία της Ρόδου και της περιοχής μας θα είναι το οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει το τελευταίο τρίμηνο της πληρωμής των τιμολογίων της Thomas Cook», τόνισε ο κ. Πάππου.

Για το Μεταφορικό Ισοδύναμο (ΜΙ)
Κληθείς, στη συνέχεια, να σχολιάσει την εφαρμογή του ΜΙ και στις επιχειρήσεις, είπε: «Το οποιοδήποτε μέτρο σαφώς είναι καλοδεχούμενο και να τονίσω ότι το ΕΒΕΔ, διαχρονικά, απαιτούσε και διεκδικούσε το καθεστώς του ΜΙ.

Βεβαίως, το ΜΙ από μόνο του για τη λειτουργία μίας επιχείρησης είναι κάτι που το χαρακτηρίζουμε ως…ασπιρίνη. Δεν είναι το μέτρο αυτό το οποίο θα δώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα στην οποιαδήποτε επιχείρηση για να καταστεί πιο ανταγωνιστική και πιο αποδοτική».
«Άρα-συνέχισε-καλοδεχούμενο το μέτρο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά σε καμία περίπτωση το μέτρο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αντικατάσταση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Το λέγαμε και θα το λέμε συνεχώς ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραπλανούμε τους κατοίκους της Δωδεκανήσου λέγοντάς τους ότι “ναι, σας πήραμε το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά σας δώσαμε το ΜΙ” που είναι κάτι το οποίο, ως οικονομικό αποτύπωμα, έχει τεράστια διαφορά το ένα μέτρο από το άλλο».

Σχετικά με το τελευταίο είπε, ακόμη, ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ είναι κάτι το οποίο συνεχίζει να τους απασχολεί και θεωρούν ότι ήταν πολύ μεγάλο λάθος από την προηγούμενη κυβέρνηση να συνδεθεί το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ με το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Τέλος, αναφέρθηκε και σε συναντήσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Πάππου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας είναι κοινά και γι’ αυτό φρόντισαν συντονισμένα να στείλουν τα υπομνήματά τους στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, στον Πρόεδρό τους, κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο οποίος έχει κάνει τις απαραίτητες συναντήσεις και παρεμβάσεις με σκοπό επίλυση προβλημάτων το συντομότερο δυνατό ούτως ώστε να επιταχυνθεί η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και την κανονικότητα.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009