Νέα πνοή στην Καρπαθιακή Ομοσπονδία

Γράφει ο Μανώλης Κασσώτης

 

Πριν από 60 χρόνια, όταν έφθασα στην Αμερική, οι Καρπαθιακοί σύλλογοι δεν είχαν πια τη δράση που έδειξαν στο διάστημα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Η ΚΕΠΑ, από 20 τμήματα και στοές που είχε, περιορίστηκε σε ένα τμήμα και οι τοπικοί σύλλογοι είχαν ελαττώσει τη δράση τους. Οι πρωτοπόροι που δημιούργησαν και επάνδρωσαν τους συλλόγους είχαν αποσυρθεί, χωρίς να υπάρχουν αρκετοί νεοφερμένοι μετανάστες να τους διαδεχθούν.

Ξαφνικά το 1965, με την αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου, 2000 Καρπάθιοι βρήκαν την ευκαιρία να μεταναστεύσουν στην Αμερική.

Οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη και στο γειτονικό New Jersey, με αποτέλεσμα οι τοπικοί σύλλογοι, από όσα χωριά είχαν εκεί τους συλλόγους τους, να αυξήσουν τα μέλη τους και τα υπόλοιπα χωριά είτε μετέφεραν την έδρα τους είτε ίδρυσαν συλλόγους στη Νέα Υόρκη.

Σύντομα, με τη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ των συλλόγων, ωρίμασε η ιδέα της ένωσης των προσπαθειών τους, με αποτέλεσμα, το 1969, να ιδρυθεί η Καρπαθιακή Ομοσπονδία, η οποία στα επόμενα χρόνια παρουσίασε αξιόλογο έργο: προασπίζοντας τα Εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, διαδίδοντας και προβάλλοντας την πολιτισμική κληρονομιά της Καρπάθου στην Αμερική και ιδρύοντας το «Παν-Καρπαθιακό Ίδρυμα» το οποίο, μεταξύ των άλλων, δημιούργησε το «Καρπάθικο Σπίτι».

Όμως τα τελευταία χρόνια, όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες ομογενειακές οργανώσεις, η Ομοσπονδία έπεσε σε αδράνεια και ορίστηκε επιτροπή για να διαχειριστεί και να ανατρέψει την κατάσταση που δημιουργήθηκε.
Έτσι, μετά την επιτυχία που σημείωσε η εφετινή οργάνωση της εκδήλωσης του «Πιπεριού» από νέους ανθρώπους, άρχισε να αναλάμπει η ελπίδα αναγέννησης της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας.

Μετά από πρόσκληση του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής Ανδρέα Διάκου, συνήλθαν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου οι αντιπρόσωποι και τα μέλη των συλλόγων στο «Καρπάθικο Σπίτι», για να αποφασίσουν για την περαιτέρω δράση της Ομοσπονδίας.

Στην αρχή ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής και στις προσπάθειες που κατέβαλε για να διατηρήσει εν ζωή και δράση την Ομοσπονδία, έστω και υπό δύσκολες συνθήκες.

Αλλά τώρα, μετά το ενδιαφέρον που έδειξαν αρκετοί συμπατριώτες μας, κυρίως νέοι, ήρθε ο καιρός να αναδιοργανωθεί η Ομοσπονδία με την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου για την πραγματοποίηση των σκοπών της.

Αρκετά μέλη που πήραν τον λόγο συνεχάρησαν και ευχαρίστησαν την Επιτροπή που κράτησε εν δράση την Ομοσπονδία, αλλά και τόνισαν ότι η Ομοσπονδία πρέπει να συνεχίσει το έργο της υπερασπιζόμενη τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας, διατηρώντας και προβάλλοντας την πολιτισμική παράδοση της Καρπάθου στην Αμερική και διατηρώντας τους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των συμπατριωτών μας στην Αμερική και αυτών που ζουν στο νησί μας.

Ακολούθησε ομόφωνα η εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου, με την ακόλουθη σύνθεση.
Πρόεδρος: Νίκος Διάκος.
1ος Αντιπρόεδρος: Νίκος Πρωτόπαπας.
2ος Αντιπρόεδρος: Ηλίας Κ. Μακρής.
Γενική Γραμματέας: Αντωνία Ζανάκη.
Ταμίας: Βαγγέλης Γεργατσούλης.
Σύμβουλοι: Μαρία Σκούλου-Λαγωνικού, Νίκος Χρυσός, Αγγέλικα Διάκου-Ζανάκη, Γιάννης Ζανάκης.

Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι το νέο Δ.Σ. θα τύχει της θερμής υποστήριξης των συλλόγων μας και ολόκληρης της Καρπαθιακής παροικίας.

Άλλωστε το Δ.Σ. αποτελείται από νέους και παιδιά και οι πιο πολλοί είναι εγγόνια αυτών που πριν από μισό αιώνα έβαλαν τα θεμέλια της Ομοσπονδίας και οι περισσότεροι δεν είναι πια μαζί μας.
 

Από αριστερά όρθιοι το Δ.Σ.: Αντωνία Ζανάκη, Αγγέλικα Διάκου-Ζανάκη, Γιάννης Ζανάκης, Ηλίας Κ. Μακρής, Νίκος Διάκος, Νίκος Πρωτόπαπας, Νίκος Χρυσός, Βαγγέλης Γεργατσούλης, Μαρία Σκούλου-Λαγωνικού. Καθήμενοι οι τέως πρόεδροι της Ομοσπονδίας: Μανώλης Κασσώτης, Ανδρέας Διάκος, Φρίξος Βόζος.
Από αριστερά όρθιοι το Δ.Σ.: Αντωνία Ζανάκη, Αγγέλικα Διάκου-Ζανάκη, Γιάννης Ζανάκης, Ηλίας Κ. Μακρής, Νίκος Διάκος, Νίκος Πρωτόπαπας, Νίκος Χρυσός, Βαγγέλης Γεργατσούλης, Μαρία Σκούλου-Λαγωνικού. Καθήμενοι οι τέως πρόεδροι της Ομοσπονδίας: Μανώλης Κασσώτης, Ανδρέας Διάκος, Φρίξος Βόζος.
Πριν από μισό αιώνα οι ιδρυτές της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας στο χολ του Αγίου Ελευθερίου της Νέας Υόρκης.  Από αριστερά 1η σειρά: Λάμπρος Ι. Σταματιάδης, Μανώλης Κοντονικόλας, Θεόφιλος Σεβδαλής, Γεώργιος Χαλκιάς,  Ηλίας Χωρατατζής, Κωστής Νικολάου, Νίκος Ι. Γεργατσούλης, από Όλυμπο. 2η σειρά: Παναγιώτης Λογοθέτης,  Παναγιώτης Μελισσηνός, Κώστας Παχούλης, Γεώργιος Βασιλαράκης, Νίκος Πρωτόπαπας, Λάμπρος Ηλ. Σταματιάδης,  Μανώλης Κασσώτης, Γιάννης Νικήτα Ζαβόλας, Μανώλης Δήμαρχος, Βασίλειος Ν. Διακαντώνης, Χαράλαμπος Μαλαξός.  3η σειρά Κώστας Α. Κωστής, Κώστας Σεβδαλής, Σταμάτης Σακελλαρίδης, Μιχαήλ Πελεχρίνης, από Όλυμπο Αντώνης Πρωτόπαπας, Μιχαήλ Κοσμάς Παλαιός, Βασίλειος Φράγκος.
Πριν από μισό αιώνα οι ιδρυτές της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας στο χολ του Αγίου Ελευθερίου της Νέας Υόρκης. Από αριστερά 1η σειρά: Λάμπρος Ι. Σταματιάδης, Μανώλης Κοντονικόλας, Θεόφιλος Σεβδαλής, Γεώργιος Χαλκιάς, Ηλίας Χωρατατζής, Κωστής Νικολάου, Νίκος Ι. Γεργατσούλης, από Όλυμπο. 2η σειρά: Παναγιώτης Λογοθέτης, Παναγιώτης Μελισσηνός, Κώστας Παχούλης, Γεώργιος Βασιλαράκης, Νίκος Πρωτόπαπας, Λάμπρος Ηλ. Σταματιάδης, Μανώλης Κασσώτης, Γιάννης Νικήτα Ζαβόλας, Μανώλης Δήμαρχος, Βασίλειος Ν. Διακαντώνης, Χαράλαμπος Μαλαξός. 3η σειρά Κώστας Α. Κωστής, Κώστας Σεβδαλής, Σταμάτης Σακελλαρίδης, Μιχαήλ Πελεχρίνης, από Όλυμπο Αντώνης Πρωτόπαπας, Μιχαήλ Κοσμάς Παλαιός, Βασίλειος Φράγκος.