Άσκηση στη Ρόδο: Πυρκαγιά σε πλοίο από  τρομοκράτη και ομηρεία επιβάτη!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι το πρώτο μέρος της διακλαδικής άσκησης μεγάλης κλίμακας διαχείρισης τρομοκρατικού χτυπήματος εν πλω, στο λιμάνι «Ακαντιά» της Ρόδου.

Η άσκηση έγινε στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Διαχείριση Θυμάτων Καταστροφών» που διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με διευθυντή τον Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή, σε συνεργασία με το Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, Ελβετία, με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Αριστομένη Εξαδάκτυλο.


Σε τοπικό επίπεδο φορείς συνδιοργάνωσης του συνεδρίου οι οποίοι συμμετείχαν και στην άσκηση, είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, το ΚΕΚ “Γεώργιος Γεννηματάς”, το Λιμεναρχείο Ρόδου, η 95η ΑΔΤΕ, το Λιμενικό Ταμείο, η Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής, το ΕΚΑΒ, το Σώμα Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το 4ο ΓΕΛ Ρόδου, τα ιδιωτικά σχολεία «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» και «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ».
 


Το χθεσινό σενάριο της άσκησης περιλάμβανε καταρχήν την εκδήλωση πυρκαγιάς σε πλοίο της εταιρείας «BLUE STAR FERRIES», η οποία αντιμετωπίστηκε από πλωτά και χερσαία μέσα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ εκκενώθηκε με επιτυχία από επιβάτες και προσωπικό το πλοίο. Στη συνέχεια ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ αλλά και διασώστες του Ερυθρού Σταυρού ανέλαβαν τους τραυματίες μόλις εξήλθαν του πλοίου.
 


Το σενάριο περιλάμβανε και την ομηρεία ενός εκ των επιβατών από τρομοκράτη, ο οποίος αφοπλίστηκε από την ειδική ομάδα του Λιμενικού Σώματος, συνελήφθη και οδηγήθηκε για ανάκριση. Ο όμηρος – επιβάτης αφέθηκε ελεύθερος σώος και ασφαλής.

Την όλη επιχείρηση επόπτευαν και βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα και δύο ελεύθεροι σκοπευτές.  Στη συνέχεια ανέλαβαν οι δύο πυροτεχνουργοί του Λιμενικού Σώματος οι οποίοι αφού εντόπισαν τον εκρηκτικό μηχανισμό τον εξουδετέρωσαν με επιτυχία (με ελεγχόμενη έκρηξη).

Το δεύτερο μέρος της άσκησης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8 το βράδυ  στην Παλιά Πόλη της Ρόδου,  στην Πινακοθήκη. Η άσκηση αυτή αφορά την ιατρική διαχείριση συμβάντων μετά από σεισμό και εκδήλωση φωτιάς.