Έπαυσε η ποινική δίωξη για πλαστογραφία και απάτη λόγω παραγραφής

Με την υπόθεση ενός ζευγαριού από την Κάλυμνο που κατηγορούνταν για πλαστογραφία και απάτη ασχολήθηκε χθες το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου.

Το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε πλημμέλημα και έπαυσε η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής τόσο για τον 51χρονο όσο και για την 44χρονη σύζυγό του. Σημειώνεται πως πρωτόδικα πριν από δύο χρόνια, το ζευγάρι είχε «μοιραστεί» ποινή κάθειρξης 16 ετών (δηλαδή 8 χρόνια κάθειρξη ο καθένας) με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω, το ζευγάρι κατηγορούνταν ότι το χρονικό διάστημα από τις 22 Δεκεμβρίου 2006 έως την 1η Οκτωβρίου 2007 κατήρτισαν από κοινού και κατόπιν συναπόφασης δύο συναλλαγματικές με ημερομηνίες λήξης 30 Ιουνίου και 30 Ιουλίου 2007 ποσού 2000 ευρώ η καθεμία σε διαταγή της 44χρονης, τις οποίες αφού έθεσαν τα στοιχεία και την υπογραφή ημεδαπού πήγαν στην Εθνική Τράπεζα και εισέπραξαν τα ποσά αυτά.

Οι ίδιοι κατηγορούνταν επίσης ότι από τις 15 Μαρτίου 2007 έως την 1η Οκτωβρίου 2007 νόθευσαν πέντε επιταγές συνολικής αξίας 55.035 ευρώ του ίδιου ημεδαπού, τις οποίες και χρησιμοποίησαν σε συναλλαγές τους με τρίτους.

Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκε ο κ. Παναγιώτης Αβρίθης.

KAI AΛΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΚΕ
Έπαυσαν εφ’ όρου λόγω παραγραφής τα αδικήματα της απάτης επί τω δικαστηρίω κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και άμεση συνέργεια στην απάτη αυτή,  που βάραιναν τρεις κατηγορούμενους οι οποίοι δικάστηκαν χθες στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου.

Το δικαστήριο μετέτρεψε τις κατηγορίες σε πλημμέλημα (σύμφωνα και με το νέο Ποινικό Κώδικα) και παύει εφ’ όρου λόγω παραγραφής.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Φώτης Κωστόπουλος και Πέτρος Τσούλλος, ενώ ως πολιτική αγωγή ο κ. Ιωάννης Χαρίτος.

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα οι τρεις εμπλεκόμενοι είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 4 ετών έκαστος (τους είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου), με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η υπόθεση αφορά ακίνητο στην περιοχή «Κανδυλί» αξίας 697.200 ευρώ για το οποίο είχε γίνει δίκη στο Ειρηνοδικείο Ρόδου αλλά και στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, όπου οι κατηγορούμενοι φέρονται να κατέθεσαν ψευδώς ότι ο αρχικός ιδιοκτήτης (τιτλούχος) του ακινήτου ήταν το ίδιο πρόσωπο με άλλο άτομο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστεί δικογραφία και να πάρει η υπόθεση το δρόμο της δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώπιον του δικαστηρίου χθες ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δήλωσε ότι η αξία του οικοπέδου, σύμφωνα με την εκτίμηση της Εφορίας, ανέρχεται στις 66.000 ευρώ και ότι ο ίδιος είχε καταβάλει για την αγορά του το χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ.