Η αθηροσκλήρωση είναι η βασική αιτία του εμφράγματος

Η αθηροσκλήρωση είναι η βασική αιτία του εμφράγματος

Η αθηροσκλήρωση είναι η βασική αιτία του εμφράγματος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 202 ΦΟΡΕΣ

Άρθρο του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Πολλοί ακόμη πιστεύουν ότι ο βαθμός της στένωσης της αρτηρίας είναι η αιτία του εμφράγματος, δηλαδή ότι οι μεγάλες στενώσεις είναι η αιτία του εμφράγματος. Αυτό δεν είναι σωστό.

Η βασική αιτία του εμφράγματος είναι η αθηροσκλήρωση που έχει σαν υπόστρωμα τη χρόνια άσηπτη φλεγμονή των αρτηριών. Έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να συμβεί χωρίς να υπάρχει καν στένωση (βούλωμα) μιας αρτηρίας. Μπορεί να συμβεί ακόμα και με απλή διάβρωση του εσωτερικού τοιχώματος της αρτηρίας.

Η χρόνια φλεγμονή των αρτηριών της καρδιάς καταστρέφει το εσωτερικό τοίχωμα της αρτηρίας (ενδοθήλιο) που παρέχει πάνω από 30 ουσίες που προστατεύουν την αρτηρία κυρίως από θρόμβωση ή σπασμό.

Η θρόμβωση και ο σπασμός των αρτηριών είναι οι παράγοντες που παίζουν τον πρωταρχικό και κύριο ρόλο στη δημιουργία του εμφράγματος και όχι ο βαθμός στένωσης (βουλώματα) της αρτηρίας. Με βάση αυτά τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα αποκτά τεράστια σημασία ο ρόλος της χρόνιας φλεγμονής του εσωτερικού τοιχώματος μιας αρτηρίας.

Η διάγνωση της χρόνιας φλεγμονής διαπιστώνεται με την αύξηση της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) με τιμές στο αίμα άνω του 1 mg% . Με στόχο να ανακαλυφθεί η φλεγμονή σε υποκλινικό επίπεδο, προτού δηλαδή δημιουργηθούν αθηρωματικές πλάκες, στο τελευταίο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας ανακοινώθηκε μια νέα υβριδική μέθοδος συνδυασμού μαγνητικής τομογραφίας (MRI) και τομογραφίας ποζιτρονίων (PET) η οποία φαίνεται ότι απεικονίζει τη φλεγμονή των αρτηριών του σώματος, εάν η φλεγμονή είναι υπαρκτή σε υποκλινικό επίπεδο.

Εάν τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιωθούν από άλλες ανάλογες μελέτες στο μέλλον, τότε αναμφισβήτητα θα έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος στη διάγνωση της πρώιμης διάγνωσης και φλεγμονής.

Έτσι, η νέα γενιά φαρμάκων που στοχεύει την πρώιμη αντιμετώπιση της φλεγμονής με αντιφλεγμονώδη φάρμακα που στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται ότι θα παίξει στο μέλλον σημαντικό ρόλο. Πρόκειται για το μονοκλωνικό αντίσωμα της ιντερλευκίνης 1β το οποίο επέφερε ελάττωση των εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων με τη χορήγησή του, όπως αποδείχθηκε στη γνωστή μελέτη CANTOS.

Κατά συνέπεια, η στρατηγική που διαμορφώνεται για την καταπολέμηση του εμφράγματος του μυοκαρδίου είναι η αντιμετώπιση της φλεγμονής των αρτηριών της καρδιάς προτού καταστραφεί ο εσωτερικός χιτώνας των αρτηριών.

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού