Πρόληψη και έγκαιρη επέμβαση  με τοπικά μέσα = ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Γράφει ο Γεώργιος Β. Παπαγεωργίου

 

Χορτάσαμε λόγια από ειδικούς, θεωρίες επιστημονικές και ανεφάρμοστες με αφορμή κάθε ΜΕΓΑΛΗ πυρκαγιά, που το σύστημα δεν μπόρεσε με μέτρα πρόληψης να αποφύγει, ούτε βέβαια είχε τη  δυνατότητα της έγκαιρης επέμβασης, αφού πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες, δεν διαθέτουν δική τους Πυροσβεστική, όπως έχει την τύχη να έχει η Ρόδος την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.

Απορώ λοιπόν γιατί μια πολύ αναγκαία υπηρεσία με τεράστια σημασία και ουσιαστικό και αποτελεσματικό έργο το περίεργοκαι πολύ παράξενο ελληνικό κράτος, καθυστερούσε αδικαιολογήτως να εγκρίνει τη συνέχιση της λειτουργίας μιας εταιρείας, που το ίδιο ομολογεί και διακηρύττει την απόλυτη αναγκαιότητά της.

Ευτυχώς η Νέα Κυβέρνηση, ο δικός μας  υφυπουργός Τουρισμού και οι δικοί μας βουλευτές, περιφερειάρχης και Δήμαρχοι, έγκαιρα ενέκριναν την παράταση της λειτουργίας της και μάλιστα με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις, που αποτελεί επιβεβαίωση και αναγνώριση του έργου της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, έχουμε ευτυχώς ένα δικό μας τοπικό εργαλείο, για την πρόληψη και την έγκαιρη επέμβαση σε πυρκαγιές.

Παρ’ όλα αυτά κυρίαρχο στοιχείο είναι οι δραστηριότητες όλων μας όταν βρισκόμαστε στη φύση, όπου η ανάγκη μεγάλης προσοχής, η αποφυγή χρήσης ακόμη και απολύτως ελεγχόμενης με όποιο μέσο φωτιάς, ακόμη και άναμμα τσιγάρου πρέπει να αποφεύγεται, οφείλοντας απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Εξάλλου η Ρόδος έχει πληρώσει βαρύ το τίμημα της καταστροφικής πυρκαγιάς από αμέλεια και ανθρώπινα λάθη.

Κάθε χρόνο πρέπει να χρησιμοποιούνται και να αξιοποιούνται τα ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΑ μέσω των οποίων μπορεί να ελέγχεται σχεδόν όλο το νησί, αλλά και πρέπει να υπάρχουν ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ που αφορούν τη μορφή, το σχήμα, το ανάγλυφο του δάσους και τους αναγκαίους δρόμους, να είναι γνωστό, μελετημένο και προσβάσιμο στις υπηρεσίες ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ, και όχι την τελευταία στιγμή να ανοίγουν όπως-όπως αντιπυρικές ζώνες και να μην γνωρίζουν από πού και πώς να κινηθούν.

Τα παλιά χρόνια στα χωριά μας, η κοινότητα είχε έτοιμη οργανωμένη ομάδα από κατοίκους με πενιχρά μέσα, όμως ήταν αποτελεσματική και άμεση. Μ’ αυτόν τον τρόπο προλαβαίνουμε τη φωτιά, όταν αυτή, δηλαδή, μόλις έχει ξεσπάσει.