Σπύρος Καλούδης: «Αυτά έπραξα τα εννέα χρόνια ως πρόεδρος των Μασσάρων»

Σπύρος Καλούδης:  «Αυτά έπραξα τα εννέα χρόνια  ως πρόεδρος των Μασσάρων»

Σπύρος Καλούδης: «Αυτά έπραξα τα εννέα χρόνια ως πρόεδρος των Μασσάρων»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 679 ΦΟΡΕΣ

Τον απολογισμό της θητείας του έκανε ο πρώην πλέον Κοινοτάρχης

Τον απολογισμό των εννέα τελευταίων ετών κατά τα οποία υπήρξε εκλεγμένος πρόεδρος της Κοινότητας Μασσάρων, κάνει μέσω της «Ροδιακής» ο κ. Σπύρος Καλούδης.

Ο τέως Κοινοτάρχης που αποφάσισε στις περασμένες αυτοδιοικητικές εκλογές να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, απαριθμεί όλα όσα έγιναν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον οικισμό, εκείνα που προσπάθησε να κάνει αλλά δεν προχώρησαν και εκείνα που έχουν ωριμάσει πλέον ως έργα, αλλά λόγω λήξης της θητείας τα αφήνει ως «παρακαταθήκη» για να υλοποιηθούν από το νέο κοινοτικό συμβούλιο.

Αναλυτικά, ο απολογισμός του κ. Καλούδη:
«Το 2010 πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τα κοινά, θέλοντας να προσφέρω στον τόπο που ζω, εργάζομαι και μεγαλώνω τα παιδιά μου.

Αντιμετώπισα τη δύο φορές νόμιμη εκλογή μου ως τιμή, μετά την επιλογή από τους συμπολίτες μου, άλλα κυρίως ως ευθύνη, για να πάει μπροστά το χωριό μας, δίνοντάς του οντότητα και δυναμική, μέσα από τη συχνή παρουσία μου, τις απόψεις και τους προβληματισμούς, όπου και όποτε χρειαζόταν, στους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες.

Παραλάβαμε πολλά προβλήματα ως Κοινότητα και προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις, μέσα από έναν ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο, άγνωστο για εμάς, με πάρα πολλά χρέη, δυσκολίες στους προγραμματισμούς, ακόμα και στην επικοινωνία μεταξύ μας.

Παρά τις όποιες διαφωνίες μου με τον εκάστοτε Δήμαρχο (σ.σ. Στάθη Κουσουρνά και Φώτη Χατζηδιάκο), άλλα και αρκετούς φορείς, πάντα με διακατείχε το θάρρος και το πολιτικό θράσος, επισημαίνοντας και υποδεικνύοντας όταν έπρεπε σε αυτούς που έπρεπε, συνέχισα με αξιοπρέπεια και ευθύνη, ορθώνοντας ανάστημα, προβάλλοντας το χωριό μας σε όλα τα φόρουμ, διεκδικώντας, απαιτώντας, πετυχαίνοντας, παρ’ όλες τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και όχι μόνο.

Η διοίκηση είναι δουλεία δύσκολη καθώς οι άνθρωποι σε εμπιστεύονται, απαιτούν και σε κρίνουν καθημερινά. Κατηγορήθηκα από συγχωριανούς, μεταξύ άλλων, ως ξένος, καταστροφικός και άλλα πολλά. Τίποτα από όλα αυτά δεν με άγγιξε.

Λειτούργησα με αξιοπρέπεια και σεβασμό σε αυτό που εκπροσωπούσα. Στάθηκα αρωγός και εχέμυθος σε όποιον με χρειάστηκε.

Προσπάθησα να αντεπεξέλθω μοιράζοντας μαζί σας, πόνους, κόπους, αγωνίες και χαρές. Ήμουν Πρόεδρος όλων των συγχωριανών.

Εδώ θα ’θελα να αναφέρω ΟΡΙΣΜΕΝΑ από τα έργα, που έχουν πραγματοποιηθεί στο χωριό μας αναλυτικά, καθώς ο απολογισμός συνοψίζετε με μια λέξη: ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ...

Παρότι στα άρθρα 81, 82, 83 και 84, του Καλλικράτη που αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Κοινότητος ενεργεί πληρωμές, από πάγια και έχει αυξημένες αρμοδιότητες, όπως κατάρτιση ετήσιου προϋπολογισμού, εξόδων, σύνταξη τεχνικών προγραμμάτων και αλλά πολλά, εντούτοις οι Κοινότητες λειτουργούν ως μέρος του συνόλου της αυτοδιοίκησης, χωρίς διοικητική, ελεγκτική και εξελεγκτική εξουσία. Δηλαδή δεν έχουν δικό τους προϋπολογισμό, δεν προσλαμβάνουν δικό τους προσωπικό, δεν εκπονούν μελέτες, δεν δημοπρατούν έργα. Όμως με πολύωρη και επίπονη καθημερινή δουλεία η βελτίωση είναι ορατή σε όλους μας.

Αναλυτικά αναφέρω παρακάτω μερικά από αυτά που καταφέραμε να υλοποιήσουμε:
1. Οριστική κατάργηση καμινιών ξυλοκάρβουνου με σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας, όταν αυτά λειτουργούσαν.

2. Βελτίωση οδικού δικτύου οικισμού με ασφαλτοστρώσεις, με τοποθέτηση 40 νέων φρεατίων, μονοδρομήσεις οδών, με τοποθέτηση σημάτων οδήγησης, με τοποθέτηση επιβραδυντών κυκλοφορίας και διαγραμμίσεις προς όφελος πάντα των πολιτών, καθώς επίσης και προσπάθεια απεντομώσεων από εθελοντές κάθε χρόνο.

3. Επαναλαμβανόμενα κλαδέματα Εθνικών οδών και όχι μόνο.
4. Αλλαγή 150 φωτιστικών του Δήμου, τοποθέτηση προβολέων τοποθέτηση λαμπτήρων LED, με γενικότερη βελτίωση στον φωτισμό του οικισμού.

5. Αντιμετώπιση της δύσκολης καθημερινότητας, καλύτερη εικόνα και καλλωπισμός οικισμού με διάφορες δημιουργίες πράσινου.

6. Αγροτική οδοποιία σχεδόν κάθε χρόνο.

7. Πρόταση δημιουργίας κόμβου προς την Περιφέρεια. Υλοποίηση και έκτοτε υποδειγματική συντήρησή του από τους υπαλλήλους μας, πρότυπο για όλο το νησί.

8. Ηλεκτροδότηση παιδικού σταθμού και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου - Δημοτικού Μασσάρων.

9. Πλήρης αλλαγή στον τρόπο συγκομιδής απορριμμάτων με τοποθέτηση των κάδων σε κομβικά σημεία και αντικατάσταση με νέους. Χρήση κάδων ανακύκλωσης και συμμετοχή στο πρόγραμμα του Δήμου.

10. Συμμετοχή για βελτιώσεις κτηριακών υποδομών σχολείων και άλλων δημοτικών χώρων.

11. Συνεργασία με τη ΔΕΥΑΡ για καλύτερη αντιμετώπιση προβλημάτων, καθώς και βελτίωση της ύδρευσης και άρδευσης με άριστα αποτελέσματα. Επισκευές και αντικατάσταση αντλιών άρδευσης και ύδρευσης.
12. Δημιουργία Συλλόγου Αλιέων, προσπάθεια δημιουργίας τεχνητού ύφαλου στα όρια με την Κοινότητα Μαλώνας χωρίς επιτυχία κατόπιν αντιδράσεων.

13. Δημιουργία Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων Γυμνασίου Μασσάρων.

14. Συμμετοχή σε διάφορες εθελοντικές εκδηλώσεις και σε εκδηλώσεις των συλλόγων του χωριού μας. Προσπάθεια για συμμετοχή των συγχωριανών σε εκδηλώσεις όπως στολισμός Χριστουγεννιάτικου δέντρου, με κεράσματα σε μικρούς και μεγάλους, με μουσική, προσπάθεια επαναφοράς παλιών πανηγυριών κ.α.

15. Δημιουργία εθελοντικής ομάδας, καθώς και ομάδας αιμοδοσίας.
16. Προσωπική επαναλαμβανομένη χορηγία στον αθλητικό σύλλογο Μασσάρων με έργα τέχνης μου, για τη λαχειοφόρο αγορά, αθλητικό ρουχισμό κ.α.

17. Ιατρική μέριμνα με δωρεάν εξέταση και δωρεάν ψηφιακή Μαστογραφία στο χωριό μας με φορητά Ακτινολογικά μηχανήματα.

18. Κατάργηση των Δημόσιων Ουρητηρίων, της μεγαλύτερης εστίας μόλυνσης και με προσωπική μου ευθύνη και έξοδα, ανακατασκευάστηκε και μεταστεγάστηκε σε Ιατρείο του χωριού μας.

19. Ολοκλήρωση αποπεράτωσης σχεδίου πόλεως οικισμού Μασσάρων, έτοιμο προς εφαρμογή.

20. Δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

21. Δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης.

22. Δωρεάν Ιντερνέτ για όλους.

23. Καθαρισμός ρεμάτων, κοινόχρηστων χώρων, με παρεμβάσεις παράλληλα στα Μ.Μ.Ε. με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Προσπάθεια περιορισμού της ανεξέλεγκτης βόσκησης ζώων.

24. Συνεργασία με φορείς και σχολεία για δενδροφυτεύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής μας Κοινότητας.

25. Πρόταση και δημιουργία χώρου πώλησης τοπικών προϊόντων.

Παράλληλα θα ήθελα να αναφερθώ σε έργα τα οποία δημιουργήσαμε μελέτες, καταθέσαμε φακέλους και είναι πλέον έτοιμα και ώριμα προς υλοποίηση.

1. Στάγδην πότισμα, έργο που ταλανίζει τον τόπο για πάρα πολλά χρόνια.
2. Δημιουργία παιδικής χαράς. Έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», είναι ανάμεσα στις 20 σε όλο το νησί που έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

3. Εφαρμογή σχεδίου πόλεως οικισμού.

4. Κόμβος προς κατασκήνωση Μασσάρων. Ασφαλτόστρωση, πεζοδρόμηση, ποδηλατόδρομος. Έργο που συμπεριλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2019.

5. Άμεσα ασφαλτόστρωση από ιατρείο έως οικία Τσαμπίκου Ξίππα και από κρεοπωλείο έως και Γιώργου Κατσουρού περιμετρικά της εκκλησίας μας.

Τελειώνοντας θεωρώ πως είναι υποχρέωση της καινούργιας δημοτικής αρχής (και της Κοινότητας Μασσάρων) να υλοποιήσει τα έργα που λόγω των εκλογών δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν, αλλά για τα οποία έχουν εγκριθεί τα σχετικά χρηματικά ποσά. Ασφαλώς και δεν πρέπει να μην μείνουν στα υπάρχοντα αλλά να προχωρήσουν και ένα βήμα παραπέρα συνεχίζοντας το τεράστιο έργο που για εννέα χρόνια έχουμε αφήσει. Πλέον ως πολίτης και όχι ως εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αναμένω την υλοποίηση των προαναφερόμενων έργων. Η εμπειρία μου θα είναι στη διάθεσή σας».

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλη καθυστέρηση στην κυκλοφορία οχημάτων και μεγάλη ταλαιπωρία των οδηγών στην περιοχή Τσαΐρι λόγω έργων

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες