Στο…“πάγο” μπαίνει, όπως δείχνουν όλα, ο πολιτισμός στη Ρόδο για το επόμενο διάστημα καθώς, από τη μια αποτελεί την πρώτη «παράπλευρη απώλεια» της κρίσης και της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης του Δήμου Ροδίων και από την άλλη, οι παραιτήσεις στους Οργανισμούς που παράγουν πολιτιστικό έργο, όπως φαίνεται, διαδέχονται η μία την άλλη, με τους προέδρους που ορίζονται κάθε φορά να μην αντέχουν το βάρος της Διοίκησης και των οικονομικών αδιεξόδων που έχουν δημιουργηθεί.

Τέτοια εποχή, πριν από μερικά χρόνια, όχι μόνο είχε γνωστοποιηθεί αλλά είχε ξεκινήσει ήδη, για τα καλά, το πρόγραμμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ροδίων (ΠΟΔΡ) που αποτελούσε και τον κυρίαρχο φορέα παραγωγής πολιτιστικού προϊόντος όχι μόνο για την πόλη αλλά και για το νησί. Από τον Μάρτιο-Απρίλιο, ακόμη, είχε καταρτισθεί το καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο κάποιες χρονιές παρουσιαζόταν και στο Βερολίνο και πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι ανακοινωνόταν αναλυτικά με ημερομηνίες και ώρες!

Όσο πλησιάζουμε προς το σήμερα γινόταν όλο και πιο φτωχό: Με το επιχείρημα του δυσβάσταχτου κόστους και των πρώτων ενδείξεων της οικονομικής κρίσης στην οποία θα έμπαινε η χώρα και η οποία, βέβαια, μετακυλύεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμοί ιδιαίτερα δημοφιλείς και επιτυχημένοι, σε ντόπιους και ξένους, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, τα Ανθεστήρια, οι Όπερες, η Μπιενάλε γελοιογραφίας και, βέβαια, ο κύκλος αρχαίου δράματος, άρχισαν είτε να συρρικνώνονται είτε να περικόπτονται μέχρι να φθάσουμε στο σήμερα που φαντάζουν πια μακρινό παρελθόν.

Ακόμα, οι μεγάλες συναυλίες, με τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες, θεατρικές παραστάσεις αξιώσεων και καλλιτεχνικά σχήματα διεθνούς εμβέλειας, επισκέπτονται πια τη Ρόδο μόνο μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου όλα προμήνυαν για το φετινό καλοκαίρι καθώς τα δύο τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα του ΠΟΔΡ γινόταν ολοένα και πιο φτωχό ενώ δεν έχει ανακοινωθεί, μέχρι στιγμής, πρόγραμμα για το καλοκαίρι του 2010.

Ο Δήμαρχος, κ. Χατζής Χαζηευθυμίου, σε σχετικά πρόσφατες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου είχε προμηνύσει για αυτό, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τίποτα άλλο εκτός από το ecofilms το οποίο κρίνεται επιτυχημένο και επιπλέον αποτελεί και εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν.

ʼλλωστε, ο Δήμαρχος, αναλυτικά έχει αναφερθεί στη δραματική μείωση των εσόδων του Δήμου που παλεύει πια για να ανταπεξέλθει στις μισθοδοσίες και τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του κάθε μήνα. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αυτό δεν αφορά μόνο στο Δήμο της Ρόδου αλλά την Αυτοδιοίκηση γενικότερα, με τον πολιτισμό να είναι εκείνος ο τομέας που «πληρώνει» την κρίση πρώτος-πρώτος καθώς θεωρείται «πολυτέλεια».

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, το τελευταίο διάστημα ο ΠΟΔΡ βρέθηκε στο προσκήνιο και για εσωτερικά του θέματα, με αποτέλεσμα μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα και από τότε που έπαυσε να αποτελεί Αντιδημαρχία, να αλλάξει δύο Προέδρους ενώ πληροφορίες θέλουν και τον τρίτο Πρόεδρο, τον κ. Μανόλη Μακρή, να μην “στεριώνει” και να υποβάλει την παραίτησή του, λόγω των προβλημάτων που φέρεται να αντιμετωπίζει ο Οργανισμός με οφειλές που ανέρχονται στα 800 χιλιάδες ευρώ!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα χρέη του ΠΟΔΡ, που βρήκε η παρούσα Δημοτική Αρχή ανέρχονταν στα 300-350 χιλιάδες ευρώ και παρά την αύξηση του προϋπολογισμού του για να καλυφθούν ωστόσο αυξήθηκαν κατά πολύ. Όπως φαίνεται, αντιλαμβανόμενος και ο τελευταίος Πρόεδρος του Οργανισμού τη δημιουργηθείσα κατάσταση, θεώρησε ότι το βάρος είναι πολύ μεγάλο.

Το θέμα είναι ότι κάποτε η Προεδρία του ΠΟΔΡ αποτελούσε «μήλον της έριδος» ανάμεσα στα μέλη της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής ενώ σήμερα έχει μετατραπεί σε «καυτή πατάτα» που κανείς δεν θέλει να έχει στα χέρια του. Το πιθανότερο είναι ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έχει προγραμματισθεί για αύριο το βράδυ, το θέμα θα τεθεί και θα γίνουν γνωστές και οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου για το ποιος θα αναλάβει την Προεδρία. Πληροφορίες, πάντως, δεν αποκλείουν τον ίδιο τον κ. Χατζηευθυμίου να αναλαμβάνει και τον ΠΟΔΡ μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας!

Τα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Την ίδια ώρα που η Προεδρία του ΠΟΔΡ μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το…γεφύρι της ʼρτας, έντονη ήταν η φημολογία από χθες ότι και ο νεοδιορισθείς Πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, κ. Αναστάσιος Κοντάκος εξεδήλωσε την πρόθεση να υποβάλει την παραίτησή του εάν δεν λυθεί το θέμα με τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί καθόλου μέσα στο 2010!

Ως γνωστόν, οι 12 εργαζόμενοι στο Θέατρο έχουν ήδη ανακοινώσει ότι μετά το πέρας των
παραστάσεων «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» που “ανεβάζει” αυτές τις ημέρες το θεατρικό εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., από τις 15 Ιουνίου δηλαδή, προχωρούν σε επίσχεση εργασίας.
Ο λόγος που εδώ και έξι μήνες παραμένουν απλήρωτοι ανάγεται σε ένα γραφειοκρατικό κώλυμα που δεν επιτρέπει την εκταμίευση των χρημάτων ενώ εκείνα που τους καταβλήθηκαν ως υπόλοιπα από το 2009, πήγαν για τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ.

Πάντως, εκπρόσωποί τους τονίζουν ότι στηρίζουν την παράσταση του θεατρικού εργαστηρίου και ότι ο λόγος που έθεσαν ως προϋπόθεση να μην έχει εισιτήριο είναι επειδή ακριβώς πρόκειται για μία εθελοντική δουλειά αφού ούτε οι ίδιοι ούτε οι καθηγητές του εργαστηρίου έχουν πληρωθεί και το κάνουν ως προσφορά στο κοινό. Εάν γνώριζαν ότι γίνεται για φιλανθρωπικό σκοπό, επισημαίνουν, πρώτοι εκείνοι θα συνεισέφεραν σ’ αυτό αλλά δεν τους ενημέρωσαν για καμία τέτοια απόφαση του Διοικητικού Συμβούλιου.

Ο Πρόεδρος τέλος, ο οποίος από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του υπογράμμισε ότι πρωταρχικό μέλημα της νέας Διοίκησης αποτελούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν προσφέρει όλα αυτά χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δυσαρεστημένος με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καθώς ο ίδιος δέχτηκε να αναλάβει το Θέατρο και επειδή διαθέτει έναν αξιόλογο καλλιτεχνικό διευθυντή αλλά και επειδή θεωρούσε ότι μπορούσε να παράγει θεατρικό πολιτισμό.