Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας

Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 2.500.000 άτομα πάσχουν από Ρευματικές και Μυοσκελετικές παθήσεις. Από αυτούς, το 13% πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα, το 11% από Οσφυαλγία, το 4,8% από Αυχεναλγία, το 4,5% από Οστεοπόρωση και το 2,1% από τα σοβαρά Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα, ενώ 1 στα 1000 παιδιά πάσχει από Νεανική Αρθρίτιδα.

Αρθρίτιδα, είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις.

Η σοβαρότητα της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας (ΡΑ) ποικίλλει από άτομο σε άτομο και μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Σε αυτήν, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος -του οποίου ο φυσιολογικός ρόλος είναι να προστατεύει τον οργανισμό- στρέφεται κατά του εαυτού του προκαλώντας φλεγμονή και καταστροφή των προσβεβλημένων οργάνων, κατά κύριο λόγο των αρθρώσεων. Η ΡΑ μπορεί να αρχίσει σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και στην παιδική (νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα) και συνήθως προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, κόπωση και παρατεταμένη δυσκαμψία μετά από ανάπαυση. 

Οι πάσχοντες υφίστανται δραματικές συνέπειες στην προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή, γνωρίζοντας πως η ασθένειά τους επηρεάζει εκτός από τους ίδιους και τον κύκλο των κοντινών τους ανθρώπων.

Η ενημέρωση, η άρση της απομόνωσης, το μοίρασμα της δυσκολίας, η απασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες, η ανάληψη ευθύνης και συνολικότερα η υιοθέτηση μιας ενεργούς στάσης απέναντι στην πραγματικότητα, διευκολύνουν τη διαχείριση της  πάθησης και αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των ατόμων με ρευματοπάθεια.

Οι ρευματικές παθήσεις απαριθμούνται στο σύνολο 200, μαζί με την οσφυαλγία και αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας στον εργαζόμενο πληθυσμό (δηλαδή στα άτομα 19-65 ετών) διότι είναι το συχνότερο αίτιο χρόνιου προβλήματος υγείας, μακροχρόνιας σωματικής ανικανότητας, απουσίας από την εργασία και ιατρικών επισκέψεων.

Το μέγεθος του προβλήματος των ρευματικών παθήσεων καθορίζεται από την συχνότητα στον γενικό πληθυσμό και τις επιπτώσεις στους ίδιους τους ασθενείς, στο κοινωνικό σύνολο, στο σύστημα υγείας και στην εθνική οικονομία.

Οι απλές προσαρμογές στο εργασιακό περιβάλλον, πολλές από τις οποίες έχουν χαμηλό κόστος, και οι ευέλικτοι χρόνοι εργασίας μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα  να παραμείνουν στην εργασία είναι το μήνυμα  της Συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, που όπως κάθε χρόνο εορτάζεται και φέτος από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), αποκλειστικού μέλους της EULAR  για την Ελλάδα.

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η  κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ,  «Ένα επιπλέον εκατομμύριο εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται  καθημερινά,  εάν οι πρώιμες παρεμβάσεις ήταν ευρύτερα προσβάσιμες για τα άτομα με ρευματικά  και μυοσκελετικά νοσήματα. Αξίζει να σημειωθεί,» συνέχισε η κα Παππά, «ότι τα ρευματικά  και μυοσκελετικά νοσήματα  είναι η κύρια επαγγελματική ασθένεια αντιπροσωπεύοντας  το 38% όλων των επαγγελματικών ασθενειών και περίπου το 60% όλων των προβλημάτων υγείας στον χώρο εργασίας.  Τα ρευματικά και μυοσκελετικά προβλήματα  αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία για αναρρωτική άδεια και πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω σωματικής αναπηρίας. Ως μία από τις κύριες αιτίες της σωματικής αναπηρίας, οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις  συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας.

Η δουλειά είναι ένας κρίσιμος παράγοντας  της οικοδόμησης της αυτοεκτίμησης και είναι τραγωδία που χάνονται τόσα πολλά ταλέντα από το εργατικό δυναμικό» επεσήμανε η κα Παππά, «και  η διατήρηση του ενεργού πληθυσμού με φάρμακα είναι επωφελής για τη σωματική και ψυχική τους υγεία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη λιγότερη ανάγκη για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Στην Ελλάδα, σχετική έρευνα που διεξήγαγε η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. ανάμεσα σε ασθενείς-μέλη της, έδειξε ότι:
• 20% δεν μιλούσε για το πρόβλημά του στον εργοδότη του με το φόβο πιθανής απόλυσης
• 30% απάντησε ότι ο εργοδότης του  ήταν αρχικά φιλικός αλλά όχι υποστηρικτικός όταν χρειαζόταν
• 50% είχε πρόβλημα με τον εργοδότη του
• 70% ανέφερε ότι τα κτήρια δεν είναι προσβάσιμα με το 90% των εργασιακών χώρων να μην είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι
•81% προτιμά να εργάζεται  παρά  να λαμβάνει  επιδόματα από το κράτος
•95% τόνισε ότι η εργασία έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία όσο και στην ψυχολογία του.

Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των εργοδοτών, ενίσχυση των νόμων που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των ρευματοπαθών, επανεκπαίδευση και κατάρτιση των ατόμων με ρευματικά νοσήματα όταν πρέπει να αλλάξουν το είδος της εργασίας τους και επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και πρόσβασης στην υγεία» είναι όλα όσα πρέπει να γίνουν, κατέληξε η Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια την αιτία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Ακόμη και η αιτία της ίδιας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας παραμένει ασαφής, μιας και όπως όλες οι αυτοάνοσες ασθένειες, ενεργοποιείται όταν το ανοσοποιητικό δυσλειτουργεί και επιτίθεται σε υγιείς ιστούς και κύτταρα. Βέβαια, η επιστημονική έρευνα έχει κάνει σημαντικές προόδους τα τελευταία χρόνια. Εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, οι καθημερινές δραστηριότητες επηρεάζονται, μειώνοντας την ποιότητα ζωής και αυτό έχει αντίκτυπο στις σωματικές ικανότητες.
 

Ο ασθενής επισκέπτεται το γιατρό γεμάτος ερωτήματα και ανησυχίες, με την επιθυμία να νιώσει καλύτερα, γεγονός που αναπόφευκτα συνδέεται με το πρόσωπο του γιατρού. Το είδος της συναισθηματικής ανταλλαγής που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο πλευρών, οριοθετείται και εξελίσσεται από την πρώτη στιγμή της επαφής. 

Κρυμμένα συναισθήματα, όπως είναι η επιφυλακτικότητα, η πλήξη, ο φόβος, η ανασφάλεια, μεταβιβάζονται σε κανάλια αλληλεπίδρασης και δημιουργούν τις προϋποθέσεις της επικοινωνίας. 
Κι ενώ ο ασθενής αναζητά εκείνο που έχει ανάγκη, ο γιατρός αντιμετωπίζεται ως “ειδικός” με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Για τους ασθενείς, η έννοια της θεραπευτικής σχέσης εμπεριέχει την αίσθηση της ασφάλειας, που από μόνη της θα πρέπει να καλύπτει την ανάγκη για κατανόηση, εμπιστοσύνη και προσβασιμότητα. 

Για τους γιατρούς, μια ικανοποιητική θεραπευτική σχέση είναι σκόπιμο να πληροί τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπευτική αγωγή και τον έλεγχο της πληροφόρησης. Οι γιατροί τείνουν να υποτιμούν την επιθυμία των ασθενών για πληροφόρηση, ενώ πολύ συχνά εκλαμβάνουν λανθασμένα ακόμη και την ανάγκη που εκφράζεται από τους ίδιους τους ασθενείς.

Ο στόχος για μια καλύτερη ζωή για τους ασθενείς με ρευματοπάθειες περνάει μέσα από:
• Την παροχή πληροφορίας, εκπαίδευσης, υποστήριξης και ενδυνάμωσης
• Την καλλιέργεια γνώσης και συνειδητοποίησης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο
• Την εκστρατεία υπέρ της ισότητας στην πρόσβαση στη θεραπεία και τη φροντίδα
• Τη διευκόλυνση της ανάπτυξης δικτύου μεταξύ των πασχόντων και της ενίσχυσης των φορέων αλληλοβοήθειας.  

Αν θεωρούμε πως η πληροφόρηση, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, απέχει πολύ από εμάς και τα κοντινά μας πρόσωπα, υπάρχουν συμπτώματα που μας προειδοποιούν.

Όταν τα συμπτώματα επιμένουν σε οποιαδήποτε ηλικία, ενημερώσου!
Επισκέψου Ρευματολόγο.

• Πρώιμη διάγνωση
• Έγκαιρη θεραπεία 
Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το!
Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μας αναζητήσετε, στην ιστοσελίδα μας  www.thalia.gr  και στο Facebook Δωδεκανησιακός Σύλλογος “Θάλεια”.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
Θάλεια Γεωργά
Η Γενική Γραμματέας
Ελένη Αλεξανδρή.