Άσκηση για σεισμό και πυρκαγιά στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Το εφιαλτικό σενάριο σεισμού και εκδήλωσης πυρκαγιάς στη Μεσαιωνική Πόλη «ζωντάνεψε» το βράδυ της Παρασκευής, στο πλαίσιο του δεύτερου μέρους της μεγάλης διακλαδικής άσκησης που πραγματοποιήθηκε και φέτος στο νησί μας.

Η άσκηση αυτή (σ.σ. το πρώτο μέρος της πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο λιμάνι της Ακαντιάς) έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Διαχείριση Θυμάτων Καταστροφών» που διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με διευθυντή τον Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή, σε συνεργασία με το Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, Ελβετία, με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Αριστομένη Εξαδάκτυλο.

Ακόμη, φορείς συνδιοργάνωσης του συνεδρίου οι οποίοι συμμετείχαν και στην άσκηση, είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, το ΚΕΚ “Γεώργιος Γεννηματάς”, το Λιμεναρχείο Ρόδου, η 95η ΑΔΤΕ, το Λιμενικό Ταμείο, η Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής, το ΕΚΑΒ, το Σώμα Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το 4ο ΓΕΛ Ρόδου, τα ιδιωτικά σχολεία «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» και «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ».

Η άσκηση προχθές το βράδυ ξεκίνησε στις 9:00 μ.μ. και ο χώρος διεξαγωγής της ήταν η Πινακοθήκη Ρόδου στην πλατεία Σύμης. Αρκετά νωρίτερα βρίσκονταν εκεί οι συμμετέχοντες ενώ η αστυνομία είχε αποκλείσει το χώρο. Παρά το γεγονός ότι είχε δημοσιοποιηθεί, ωστόσο αρκετοί συμπολίτες μας διερχόμενοι, προφανώς δεν το γνώριζαν και μέχρι να καταλάβουν τι γίνεται…ανησύχησαν! Έκπληκτοι έμοιαζαν στην αρχή και αρκετοί τουρίστες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην Παλιά Πόλη και περνούσαν από το σημείο. Μόλις, όμως, πληροφορούνταν ότι πρόκειται για άσκηση, την παρακολουθούσαν εντυπωσιασμένοι.

Οι εικόνες ήταν πραγματικά αληθοφανείς έως…ανατριχιαστικές:  

Ξαφνικά, πυκνοί καπνοί άρχισαν να βγαίνουν από το κτίριο της πινακοθήκης και ουρλιαχτά να ακούγονται καθώς υπήρχαν αρκετοί «εγκλωβισμένοι», όλοι νεαροί, και στον πάνω και στον κάτω όροφο. Αμέσως έσπευσαν πυροσβεστικά και «ούρλιαζαν» οι σειρήνες των ασθενοφόρων που άρχισαν να μπαίνουν στο χώρο.

Οι πυροσβέστες ανεβοκατέβαιναν τις σκάλες και μετέφεραν με ασφάλεια τους τραυματίες στο χώρο των πρώτων βοηθειών, ακριβώς στην είσοδο, όπου γιατροί, διασώστες του ΕΚΑΒ και εκπαιδευμένο στις πρώτες βοήθειες προσωπικό τους περίμενε.

Εντυπωσιακή ήταν η σκηνή με το φορείο που έδεσαν με σχοινιά μέχρι τον πάνω όροφο της Πινακοθήκης, προφανώς γιατί το σενάριο ήθελε και την πιθανότητα μεταφοράς τραυματία με αυτόν τον τρόπο.

Το σημείο αυτό του σεναρίου ήταν, πράγματι, τόσο αληθοφανές που προκαλούσε αναστάτωση σε όποιον παρακολουθούσε. Τα τραύματα φαίνονταν σαν αληθινά, οι τραυματίες «ούρλιαζαν», οι πυκνοί καπνοί εξακολουθούσαν να βγαίνουν, τα φορεία πηγαινοέρχονταν, όπως και τα ασθενοφόρα. Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, την άσκηση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν στη Ρόδο καθώς και ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Καληωράκης.