Τα άλυτα ακόμη προβλήματα δημοτικού και νηπιαγωγείου Γενναδίου

Όπως στα περισσότερα σχολεία στην Ελλάδα, έτσι και στο δικό μας στο Γεννάδι τα προβλήματα συσσωρεύονται χρόνο με το χρόνο και κανένας αρμόδιος δεν φαίνεται να θέλει να τα λύσει.


Συγκεκριμένα, στο Δημοτικό σχολείο Γενναδίου, ένα νέο κτήριο, υπάρχουν ήδη κτήριακά προβλήματα που, αν δεν αντιμετωπιστούν, θα φτάσουν σε σημείο επικίνδυνο για τη σωματική ασφάλεια των παιδιών, όπως ρωγμές, ξεθαμμένα θεμέλια, και ενώ οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου έχουν ενημερωθεί, δεν έχουν κάνει ενέργειες για να τα διορθώσουν.


Εκτός από τα κτηριακά βέβαια δεν λείπουν και άλλου τύπου ελλείψεις, όπως σε υλικοτεχνικές υποδομές, απαραίτητες για την καλή εκπαιδευτική διαδικασία, σε λεωφορεία, αρκετά για την ασφαλή μετακίνηση όλων των παιδιών με παρουσία συνοδού, σε δασκάλους ειδικοτήτων κ.ά.


Επίσης,  όπως είναι ήδη γνωστό, από το σχολικό έτος 2017-2018, το νηπιαγωγείο Γενναδίου έχει συστεγαστεί μέσα στο κτίριο του Δημοτικού σχολείου Γενναδίου, καθώς το κτήριο στο οποίο λειτουργούσε κρίθηκε ακατάλληλο. Η κίνηση αυτή παρουσιάστηκε ως προσωρινή, μέχρι να ανακαινιστούν τα κτήρια του νηπιαγωγείου στο Γεννάδι ή να γίνει νέο νηπιαγωγείο, που είναι και το πάγιο αίτημα του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά δεν έχει παρθεί καμία τέτοια απόφαση εδώ και δύο χρόνια, με συνέπειες στην ασφάλεια και τη μόρφωση των παιδιών και των δύο σχολείων.


Στην ουσία στρίμωξαν 60 παιδιά  σε ένα σχολείο που δεν έχει τις προδιαγραφές που χρειάζονται για το νηπιαγωγείο όσον αφορά τις αίθουσες που κάνουν μάθημα, την αυλή (που δεν έχουν διαμορφώσει ακόμη), τις τουαλέτες (μόνο 2 κι αυτές πολύ μακριά από τις τάξεις).

Εκτός αυτών, το Δημοτικό δίνοντας αίθουσες διδασκαλίας στο νηπιαγωγείο, έχει μετατρέψει βοηθητικές αίθουσες (υποδοχής, φυσικής κ.ά) σε αίθουσες διδασκαλίας, υποβαθμίζοντας έτσι την εκπαιδευτική διαδικασία. Και επειδή ο πληθυσμός στην περιοχή μας αυξάνεται συνεχώς, άρα και τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν βοηθητικές αίθουσες.


Οι καταστάσεις αυτές είναι απαράδεκτες για τα παιδιά μας και για τους εκπαιδευτικούς! Γνωρίζουμε ότι άλλα σχολεία, ακόμα και μέσα στην πόλη της Ρόδου έχουν τα ίδια και χειρότερα προβλήματα και ο ένας αρμόδιος μετά τον άλλο τα αφήνουν απλώς να χρονίζουν.


Τα παιδιά μας αξίζουν το καλύτερο και αυτό θα απαιτούμε μέχρι να το έχουν!
Ως Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ζητάμε:
- Να καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών σε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο, για να μη χάσουν άλλο από τη μόρφωσή τους τα παιδιά.

- Να γίνει προσεισμικός έλεγχος στο σχολείο μας

- Να επισκευαστούν όλα τα κτήριακά προβλήματα, άμεσα και χωρίς επιβάρυνση για τους γονείς

- Να παρθεί απόφαση από το Δημοτικό συμβούλιο Δήμου Ρόδου για τη δημιουργία νέου σύγχρονου νηπιαγωγείου στο  Γεννάδι και να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή της. Ως τότε, να γίνει καλύτερη διαμόρφωση του κτιρίου για τα νήπια.

- Να εξοπλιστεί το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο με ό,τι χρειάζεται για την καλύτερη εκπαιδευτική διαδικασία (κλιματιστικά, προτζέκτορες, φωτοτυπικά κ.λπ).

- Να μισθωθούν όσα λεωφορεία χρειάζονται για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών, με συνοδό σε κάθε λεωφορείο.
Κείμενα με τα προβλήματα αυτά και τα αιτήματα του Συλλόγου μας έχουν παραδοθεί στους αρμόδιους φορείς αρκετές φορές, με τελευταία την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, που παραδόθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, την  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Γενναδίου. Ως τώρα δεν μας έχουν απαντήσει, ούτε έχουν δεχθεί συνάντηση με το Δ.Σ. του συλλόγου μας. Περιμένουμε την επίσημη απάντησή τους. Ας σταματήσουν επιτέλους να βλέπουν αριθμούς κι ας καταλάβουν ότι εδώ μιλάμε για παιδικές ψυχές.


Υ.Γ. Με απόφαση του Δ.Σ. στηρίζουμε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θέμα της υγείας, που καλεί η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Ν. Ρόδου σήμερα Τρίτη 15/10 στις 18:00 έξω από το ιατρείο Γενναδίου και καλούμε όλους τους γονείς να συμμετέχουν.


Να μην τους αφήσουμε να παίζουν άλλο με τις ζωές των παιδιών μας!
Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ