Ταυτότητες με ψηφιακή υπογραφή από το 2021

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σχετικά με την έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας αναφέρθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως είπε, οι νέες ταυτότητες θα βγουν στην κυκλοφορία μέσα στο 2021, ενώ ο σχετικός διαγωνισμός θα γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν από το τέλος του 2019. Μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι νέες ταυτότητες να παρέχουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες για την ταυτοποίηση του πολίτη.

Επίσης, το επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει πολλά καλά παραδείγματα από τις χώρες του εξωτερικού. Ενα από αυτά είναι το μοντέλο που ακολουθούν οι ταυτότητες της Εσθονίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, αν εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο, οι νέες ταυτότητες θα μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, θα είναι έγχρωμες αντί για ασπρόμαυρες και θα έχουν πάνω τους κατάλληλη ψηφιακή υποδομή.

«Θα λύνει τα χέρια»
Μέσα στους σχεδιασμούς είναι η ταυτότητα να λύνει τα χέρια των πολιτών, δηλαδή να μην είναι μόνο ένα πιστοποιητικό, όπως γίνεται σήμερα, αλλά να χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές με το κράτος, να δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να έχει από το σπίτι ή τη δουλειά του βασικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός επεσήμανε ότι «μία από τις υπηρεσίες των νέων ταυτοτήτων μπορεί να είναι να λαμβάνει ο πολίτης μια εξουσιοδότηση ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση χωρίς να προσφύγει σε κάποιο ΚΕΠ».

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η υπηρεσία αυτή θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη μέσω ΚΕΠ για πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, αλλά «ένας νέος άνθρωπος ή ένας επαγγελματίας είναι αμαρτία να μην μπορεί να το κάνει αυτό αυτόματα και να μην μπορεί να πιστοποιηθεί αυτόματα, όπως γίνεται σε τόσες άλλες χώρες του κόσμου».

Παράλληλα, ακόμα ένα βασικό χαρακτηριστικό των νέων ταυτοτήτων θα είναι η ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή που έχει κάποιος όταν τον ταυτοποιεί ένας υπάλληλος του κράτους. Αξίζει να αναφερθεί πως ο κ. Πιερρακάκης δεν διευκρίνισε πόσο θα κοστίσει στους πολίτες η αλλαγή των ταυτοτήτων, τονίζοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι υπηρεσίες που θα παρέχει η ταυτότητα.

Τέλος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι πολίτες θα δεχθούν τις νέες ταυτότητες, αν διαπιστώσουν ότι κάνουν πιο εύκολη τη ζωή τους.