Η Χάλκη στο Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών

Τη συμμετοχή του στο Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών για το 2019 αποφάσισε ο Δήμος Χάλκης.

Πρόκειται για τη συμμετοχή  του νησιού της Δωδεκανήσου σε μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με μέλη της νησιωτικούς δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων, η οποία ιδρύθηκε το 2007 και δραστηριοποιείται σε όλο τον ελλαδικό χώρο, όπως Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Ιόνιο, Αργοσαρωνικός, Σποράδες, Λίμνη Ιωαννίνων και άλλες περιοχές.

Σκοπός του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, είναι η αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη σε θέματα πού άπτονται των αρμοδιοτήτων των ελληνικών μικρών νησιών σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Παράλληλα, το δίκτυο στοχεύει στη μεταφορά τεχνογνωσίας, στην υποστήριξη και σε παροχές κάθε υπηρεσίας σε άλλες περιοχές, ελληνικές ή διεθνείς, με σκοπό την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου και του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Η αειφόρος και η βιώσιμη ανάπτυξη, ως κύριος σκοπός του δικτύου, αναφέρονται στην οικονομική ανάπτυξη με ορθολογική χρήση των πόρων ανάπτυξης μιας περιοχής, όπως είναι οι τουριστικοί, ιστορικοί, πολιτιστικοί και άλλοι πόροι,  με σεβασμό στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και με τελικό στόχο την ποιότητα ζωής των πολιτών τους.

Επιπροσθέτως, τo Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών έχει υλοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές συζητήσεις στη Βουλή. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε δράσεις και διαβουλεύσεις πού αφορούν τα μικρά νησιά, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τέλος, αντιπροσωπείες του έχουν συμμετάσχει σε δράσεις στις Βρυξέλλες και είναι μέλος – παρατηρητής σε βασικούς ευρωπαϊκούς φορείς, οι οποίοι στηρίζουν τη νησιωτική πολιτική.