Γιορτάστηκε στην Αμερική το «Αιματηρό Πάσχα του 1919» στη Ρόδο

Ο Παν-Ροδιακός Σύλλογος Αμερικής «Απόλλων», με τη συνεργασία της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας και της Δωδεκανησιακής Νεολαίας γιόρτασε την 100ή επέτειο του «Αιματηρού Πάσχα».

Η επέτειος της ηρωικής θυσίας του παπά-Λουκά και της Ανθούλας Ζερβού δεν είναι μόνο μια μεγάλη μέρα μνήμης για τη Ρόδο, αλλά για όλη τη Δωδεκάνησο και για κάθε Δωδεκανήσιο, σε όποια γωνιά της γης και αν βρίσκεται.

Γι’ αυτό και δεν μπορούσε να περάσει αμνημόνευτη από τη Δωδεκανησιακή παροικία της Αμερικής.

Έτσι, το Σάββατο στις 12 Οκτωβρίου 2019, στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Connecticut University, οι προαναφερθέντες σύλλογοι γιόρτασαν την 100ή επέτειο του «Αιματηρού Πάσχα». Με ταπεινότητα, αλλά και με εθνική υπερηφάνεια στάθηκαν μπροστά στη μεγάλη θυσία του παπά-Λουκά και της Ανθούλας Ζερβού.

Μεγάλη κίνηση
Ενωρίς το πρωί του Σαββάτου, μεγάλη κίνηση παρατηρείται μπροστά από το «Κώτικο Σπίτι» στην Αστόρια. Εκεί, βρισκόταν σταθμευμένο ένα λεωφορείο έτοιμο για να μεταφέρει τους Δωδεκανησίους της Νέας Υόρκης στο Connecticut όπου επρόκειτο να εορταστεί η 100ή επέτειος του «Αιματηρού Πάσχα».

Μέσα στο λεωφορείο βρισκόταν το χορευτικό της Δωδεκανησιακής Νεολαίας με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μαρία Μαραγκού, τη γραμματέα Αδαμαντία Μαρή, τον πρόεδρο του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής Μανώλη Κασσώτη και άλλους Δωδεκανησίους. Άλλοι συμπατριώτες μας, όπως ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Καρτάλης και ο Μανώλης Παπάζογλου, πήγαν με δικά τους αυτοκίνητα.
 

Ο πρόεδρος του «Απόλλωνα» με τους εκπροσώπους της Δωδεκανησιακής  Ομοσπονδίας.  Από αριστερά: Νίκος Καρτάλης, Μαρία Μαραγκού, Ηλίας Τομάζος, Αδαμαντία  Μαρή, Μανώλης Κασσώτης.
Ο πρόεδρος του «Απόλλωνα» με τους εκπροσώπους της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας. Από αριστερά: Νίκος Καρτάλης, Μαρία Μαραγκού, Ηλίας Τομάζος, Αδαμαντία Μαρή, Μανώλης Κασσώτης.


Μετά από τρεις ώρες διαδρομή, που δεν φαίνεται όταν βρίσκεσαι δίπλα στη νεολαία, η αποστολή έφτασε στον προορισμό της, όπου τους υποδέχθηκε και τους καλωσόρισε ο καθηγητής Ηλίας Τομάζος, διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και πρόεδρος του Παν-Ροδιακού Συλλόγου Αμερικής. Η αίθουσα, όπου έγινε η εκδήλωση, είχε προετοιμασθεί και διακοσμηθεί, και είχες την αίσθηση πως βρισκόσουν σε κάποια ζεστή γωνιά της Ελληνικής πατρίδας.

Ήρθε από τη Ρόδο
Μετά από εισήγηση του κ. Τομάζου, η αντιδήμαρχος Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ήρθε ειδικά από τη Ρόδο, αναφέρθηκε στη σημασία της θυσίας του παπα-Λουκά και της Ανθούλας Ζερβού. Αργότερα απένειμε τιμητικό δίπλωμα στον Ηλία Τομάζο, του οποίου το εθνικό έργο ξεπερνά τα όρια της Ρόδου και της Δωδεκανήσου, με πανελλήνια αξία και σημασία. Επίσης, η κ. Χατζηλαζάρου απένειμε τιμητική πλακέτα στον Χρήστο Κωτιάδη για την προσφορά στη Ρόδο και στον «Απόλλωνα». Επίσης, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Κάρμεν Κόεν, διευθύντρια της Εβραϊκής κοινότητας της Ρόδου, που βρίσκεται στην Αμερική για να συμμετάσχει στον εορτασμό της 75ης επετείου του ολοκαυτώματος των Εβραίων της Ρόδου.
 

Φοιτητές Ελληνικών σπουδών παρακολουθούν και συμμετέχουν στην εκδήλωση.
Φοιτητές Ελληνικών σπουδών παρακολουθούν και συμμετέχουν στην εκδήλωση.


Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, στον χαιρετισμό της, εξέφρασε τη χαρά της που μετά από αρκετά χρόνια η Ομοσπονδία συμμετέχει ενεργά σε εκδήλωση εκτός Νέας Υόρκης. Επίσης εξήρε και την ομαδική συμμετοχή της Νεολαίας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις θυσίες που κατέβαλαν οι πρόγονοι τους για να κατακτήσουν την ελευθερία και να την μεταβιβάσουν στις επόμενες γενεές.

Να αφυπνίσουμε τη μνήμη
Με εισηγητή και συντονιστή τον Μανώλη Κασσώτη, η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία ανάλαβε την εξιστόρηση του «Αιματηρού Πάσχα», που συγκίνησε τη διεθνή κοινότητα και συντέλεσε στην απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μαρία Μαραγκού αναφέρθηκε στο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής.

Ακολούθησε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Καρτάλης, ο οποίος περιέγραψε την εξέλιξη των γεγονότων στην πόλη της Ρόδου και στη συνέχεια η γραμματέας Αδαμαντία Μαρή εξιστόρησε τα συλλαλητήρια που έγιναν στα άλλα νησιά και χωριά της Δωδεκανήσου, αναφέρθηκε στα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν στη Χάλκη, στη Σύμη και στο Παραδείσι (Βιλλανόβα).

Κλείνοντας, ο Μανώλης Κασσώτης τόνισε ότι σκοπός της εκδήλωσης ήταν να εξιστορήσουμε και, ταυτόχρονα, να τιμήσουμε τους πρωταγωνιστές των αιματηρών γεγονότων. Κι ακόμα, να αφυπνίσουμε τη μνήμη των παλαιοτέρων και να συνδέσουμε τις μνήμες του παρελθόντος με το σήμερα, μεταλαμπαδεύοντάς τες στις νέες γενιές.

 

Το υπαίθριο αμφιθέατρο.
Το υπαίθριο αμφιθέατρο.


Οι νεκροί δεν θέλουν κλάματα και μοιρολόγια
Επειδή, όπως διδάσκει η Ελληνική παράδοση, «οι νεκροί δεν θέλουν να τους τιμούν με κλάματα και μοιρολόγια αλλά με χορούς και τραγούδια», στην εκδήλωση συμμετείχε και το χορευτικό της Δωδεκανησιακής Νεολαίας, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, με την ακόλουθη σύνθεση: Σωτηρία Ζουρούδη, Μιχαλίτσα Τσαβαρή, Αρετή Μαραγκού, Αθανασία Παπάζογλου, Βασίλης Μιχαηλίδης, Ζωή Πήλιου, Νίκος Καβουνίδης, Μανώλης Μαντάλης, Κατερίνα Φυγετάκη, Σταματούλα Φυγετάκη, Ειρήνη Πήλιου-Μοσχόβη, Μερκούρης Μοσχόβης, Νομικός Μαραγκός, Καλλιόπη Μαραγκού, Νίκος Μαντάλης, Δημήτρης Κοντός, Βασίλης Μοσχόβης, Ελευθέριος Μοσχόβης.

Φοιτητές διδάσκονται και διδάσκουν
Εκτός από τους Δωδεκανησίους της Νέας Υόρκης και του Connecticut, συμμετείχαν δεκάδες φοιτητές που παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών σπουδών, οι οποίοι στις ομιλίες του αναφέρθηκαν στην ιστορία, γεωγραφία και λαογραφία των Δωδεκανήσων. Η Maria Mandas, μίλησε γενικά για τα Δωδεκάνησα, η Sophia Carelas για τη Σύμη, η Matthew Petrides για την Κάλυμνο, ο Nikos Xenakis για τη Νίσυρο, ο Panagiotis Xenakis για τη Λέρο, η Mary Moshollari για την Πάτμο, η Christina Vlamis για την Κω, ο Theodoros Hoffman για το Καστελόριζο, η Alexandra Provatas για την Κάσο και άλλοι για τα υπόλοιπα νησιά.
 

Το παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών.
Το παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών.

 

Ο πρόεδρος του «Απόλλωνα» με την τεως αντιδήμαρχο  Μαρίζα Χατζηλαζάρου.
Ο πρόεδρος του «Απόλλωνα» με την τεως αντιδήμαρχο Μαρίζα Χατζηλαζάρου.

 

Η Κάρμεν Κόεν (αριστερά) με την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας.
Η Κάρμεν Κόεν (αριστερά) με την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας.


Οι ομιλίες ήταν άριστα τεκμηριωμένες, κάθε φοιτητής έπρεπε να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητες πηγές. Στην ομιλία της η Alexandra Provatas ανέφερε τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των πέντε χωριών της Κάσου. Η Sophia Carelas έκανε λόγο στην αναφορά του Ομήρου για τη Σύμη και τον Νιρέα και ο Nikos Xenakis περιέγραψε τον χορό της «κούπας».

Παρεκκλήσι και υπαίθριο αμφιθέατρο
Προς τους παρευρεθέντας προσφέρθηκε πλουσιοπάροχο γεύμα και ακολούθησε ξενάγηση στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών. Εκτός του κεντρικού κτηρίου περιλαμβάνει το παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών και υπαίθριο αμφιθέατρο, όπως τα αρχαία ελληνικά. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το κτήριο όπου θα στεγάσει το μουσείο.