Συμμετοχή ΦΔΠΠ Δωδεκανήσου στη συνάντηση εργασίας φορέων διαχείρισης θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών

Συμμετοχή ΦΔΠΠ Δωδεκανήσου στη συνάντηση εργασίας φορέων διαχείρισης θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών

Συμμετοχή ΦΔΠΠ Δωδεκανήσου στη συνάντηση εργασίας φορέων διαχείρισης θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 199 ΦΟΡΕΣ

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) Δωδεκανήσου συμμετείχε στη διήμερη συνάντηση εργασίας Φορέων Διαχείρισης με Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (ΘΠΠ) που πραγματοποιήθηκε στην Αλόννησο από 30 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου.

Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βόρειων Σποράδων και το ίδρυμα Thalassa και σε αυτήν συμμετείχαν 11 Φορείς Διαχείρισης. Στόχος ήταν η παρουσίαση της κατάστασης διατήρησης των ΘΠΠ και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Φορείς Διαχείρισης και οι αλιείς που δραστηριοποιούνται στις Προστατευόμενες Περιοχές.

Από το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου συμμετείχε ως εκπρόσωπος η κα Στέλλα Αδαμαντοπούλου, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΔΠΠΔ, Βιολόγος και ιδρυτικό μέλος της MOm, Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας.

Η κα Αδαμαντοπούλου στην παρουσίασή της ανέδειξε τη μεγάλη οικολογική αξία των Προστατευόμενων Περιοχών της Δωδεκανήσου και τη σημασία που έχει η προστασία τους, μιλώντας για την πλούσια βιοποικιλότητά τους, την ενδημική και σπάνια χλωρίδα και πανίδα και τις ιδιαιτερότητες των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων που είναι αποτέλεσμα της γεωγραφικής απομόνωσης των νησιών της Δωδεκανήσου.

Στην εισήγησή της η κα Αδαμαντοπούλου επεσήμανε τους κινδύνους που διατρέχουν οι ΘΠΠ της Δωδεκανήσου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς, εξαιτίας της θαλάσσιας ρύπανσης, της υπεραλίευσης και της εισβολής ξενικών ειδών Ινδο-Ειρηνικής/Ερυθράς Θάλασσας προέλευσης πιθανά και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε το έργο και οι δράσεις του ΦΔΠΠΔ για τη διατήρηση των προστατευόμενων περιοχών, αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Φορέας Διαχείρισης στο έργο του αυτό, κυρίως λόγω της δύσκολης πρόσβασης σε όλα τα νησιά και της έλλειψης επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης, ανθρώπινου δυναμικού, μέσων και υλικοτεχνικών υποδομών.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου τονίστηκε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που εκπονούνται αυτή την περίοδο σε όλες τις Προστατευόμενες Περιοχές, τα Διαχειριστικά Σχέδια και τα Προεδρικά Διατάγματα, που αναμένονται να εκδοθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ΕΠΜ, πάντοτε με την ενημέρωση και την ενεργή συμμετοχή των ΦΔΠΠ.

Ως προς ζητήματα αλιείας εντός ΘΠΠ τονίστηκε ότι θα πρέπει να:
• γίνει άμεση χωροθέτηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων (επαγγελματικών και ερασιτεχνικών) στις ΘΠΠ,
• επανέλθει η άδεια της ερασιτεχνικής αλιείας, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για τις επιπτώσεις της απαγόρευσής της στις ΘΠΠ,
• εδραιωθεί καλύτερη συνεργασία μεταξύ ΦΔΠΠ, ψαράδων, διευθύνσεων αλιείας, λιμεναρχείων και αρμόδιων υπηρεσιών και να
• δημιουργηθούν εργαλεία για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

Άλλες προτάσεις που διατυπώθηκαν για την αποτελεσματικότερη προστασία των ΘΠΠ ήταν η δημιουργία Δικτύου Διαχειριστών των ΘΠΠ και η ανάπτυξη ενός προγράμματος ενημέρωσης για τις ΘΠΠ από το Υπ. Παιδείας.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες επεσήμαναν την ανάγκη εφαρμογής ενός συστήματος καταγραφής των αλιευμάτων (σύνθεση και ποσότητα) ανά αλιευτικό εργαλείο και της αλιευτικής προσπάθειας στις ΘΠΠ, καθώς και ενός συστήματος αποζημιώσεων για απώλεια εισοδήματος από θαλάσσια είδη.

Η συνάντηση εργασίας ολοκληρώθηκε με τον προγραμματισμό της επόμενης για τον Σεπτέμβριο του 2020.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες