Το Run Greece στη Ρόδο δεν έτυχε, πέτυχε…

Το… ξέσπασμα αυτό του δρομικού κινήματος την τελευταία δεκαετία είχε ευεργετικά αποτελέσματα έως έναν βαθμό στον αθλητισμό της Ρόδου με διοργανώσεις που «διανθίζουν» και το καλεντάρι της ΕΑΣ Δωδεκανήσου. 

Για όλους όσοι παρακολουθούν από κοντά τον τοπικό στίβο, αναφέρω τη μεγάλη προσπάθεια από την Ένωσή μας στο κομμάτι των αποστάσεων προτού ο καθένας στο νησί φορέσει ένα σορτσάκι και ξεκινά να… τρέχει. Έντεκα-δώδεκα χρόνια πριν, τόσο η ΕΑΣ όσο και ο ΣΕΓΑΣ, είχαν διαβλέψει την… καταιγίδα που θα ‘ρχόταν και φρόντισαν να διοργανώνουν τους γύρους των πόλεων.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες σε τοπικό επίπεδο και το μεράκι των παραγόντων και των προπονητών, δεν υπήρξε η απαιτούμενη συμμετοχή για να εγγυηθεί την επιτυχία, τουλάχιστον στις αποστάσεις που αφορούσαν σε ενηλίκους δρομείς.

Τα χρόνια όμως πέρασαν, και την περασμένη Κυριακή στο κέντρο της πόλης έγινε ένας …χαμός από τις συμμετοχές στο Run Greece, μια διοργάνωση από τον ΣΕΓΑΣ και την ΕΑΣ με τη στήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση και αρκετούς χορηγούς από το νησί.

Χιλιάδες συμμετοχές από δρομείς και ελεύτερους ασκούμενους κάθε ηλικίας έδωσαν το στίγμα για τη συνέχεια των αγώνων στη Ρόδο, επιβραβεύοντας τις προσπάθειες εκείνων που μόχθησαν για το καλύτερο.

Εκτός αυτού, η ΕΑΣ ήταν αυτή που πριν από δώδεκα χρόνια είχε καταλάβει πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την επιτυχία, περισσότερο σε ό, τι είχε να κάνει με την ανάπτυξη.

Τότε λοιπόν η Νομαρχία Δωδεκανήσου αλλά και οι Δήμοι από τα νησιά μας είχαν συμβάλει με την κάλυψη μετακινήσεων και διαμονής στο να διεξάγεται το πρωτάθλημα Παμπαίδων-Παγκορασίδων Β’ και να προκύψουν από τότε ένα… σωρό ταλέντα με διακρίσεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Το Run Greece λοιπόν δεν έτυχε στη Ρόδο, αλλά πέτυχε, γιατί ήταν η φυσική συνέχεια της απίστευτα καλής λειτουργίας του στίβου στα Δωδεκάνησα, παράδειγμα προς μίμηση και γι’ άλλες ΕΑΣ ανά την Ελλάδα, παρά το ντεσαβαντάζ της… νησιωτικότητας.

Ας συνεχίσουν λοιπόν να τρέχουν όσοι πρέπει παραγοντικά και αθλητικά, ώστε να μην πάνε στράφι οι προσπάθειες των τελευταίων δώδεκα ετών.

ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΪΣ