Το ροδίτικο μονοπάτι του δειλινού...

Γράφει ο Γιάννης Σταυλάς


Μέσα στα σημαντικότερα πράγματα που προτείνει το TripAdvisor να κάνει κανείς στο Miami κυριαρχεί το Boardwalk στο South Beach.

Ένας πεζόδρομος κατά μήκος της παραλίας μήκους 4 μιλίων, δηλαδή 7,4 Km, που προσφέρει ιδανικές συνθήκες για σωματική άσκηση και χαλάρωση, μακριά από θόρυβο και καυσαέρια. Η προσωπική μου εμπειρία το επιβεβαιώνει.

Η πεζοπορία αποτελεί την κορωνίδα του εναλλακτικού τουρισμού καθώς συμβάλλει στην πνευματική, σωματική και ψυχική αναζωογόνηση και χαλάρωση.

Βοηθά, πέραν της άσκησης όλων των μυών, να έχουμε μια υγιή καρδιά λόγω μείωσης της αρτηριακής πίεσης, των παλμών της καρδιάς και της χοληστερίνης. Όταν δε η διαδρομή συνδυάζεται με καθαρό αέρα και καλή θέα προσφέρει ηρεμία, αρμονία, διαύγεια, καθαρίζει τους πνεύμονες και βελτιώνει σε μικρότερο βαθμό στο σάκχαρο.


Αντίθετα η βόλτα στους δρόμους της πόλης μας, αντί να μας ηρεμήσει, είναι πιθανό να μας προκαλέσει μεγαλύτερο άγχος. Κυκλοφοριακός θόρυβος και απίστευτες κακοτεχνίες που καθιστούν ακατάλληλο το περπάτημα στα «λεγόμενα» πεζοδρόμια δεν ενδείκνυνται για την αποφόρτιση του καθημερινού στρες.
 


Σε χώρες όπως η Σουηδία, οι επιστήμονες προτείνουν την οικοθεραπεία ως επίσημη θεραπευτική μέθοδο, η οποία αναγνωρίζεται ακόμη και από την κοινωνική ασφάλιση. Έχει αποδειχθεί ότι η επαφή με τη φύση αυξάνει την αυτοπεποίθηση, την αίσθηση ευεξίας και την ικανότητα επικέντρωσης προσοχής.

Το καλύτερο αντίδοτο στην κακοκεφιά, είναι μια βόλτα σε φυσικό περιβάλλον. Μια πρακτική που κερδίζει ολοένα έδαφος στις βορειοευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική.
 


Αντ’ αυτού οι τουρίστες των ξενοδοχείων κατά μήκος της λεωφόρου Ηρακλειδών βαδίζουν ή κάνουν τζόκινγκ στο πεζοδρόμιο της λεωφόρου σε απαράδεκτες συνθήκες ακόμα και για την ασφάλειά τους, ενώ σε μια απόσταση μόλις 5-6 μέτρων από τον δρόμο προς την παραλία επικρατούν απίστευτα διαφορετικές συνθήκες. Ένας άλλος κόσμος αναδύεται, χωρίς ηχορύπανση και καυσαέρια.
 


Οι δυτικοί άνεμοι, που πνέουν σχεδόν αποκλειστικά κατά τους θερινούς μήνες, μεταφέρουν ολοκάθαρο θαλασσινό αέρα γεμάτο αλισάχνη που αναζωογονεί και φτιάχνει τη διάθεση του ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα παρασύρει το θόρυβο του αυτοκινητόδρομου προς τη στεριά.
 


Η ιδέα του εναλλακτικού τουρισμού ξεκίνησε ως μια ανάγκη έκφρασης των ειδικών ενδιαφερόντων, αναγκών και προτιμήσεων των επισκεπτών. Η Ρόδος θα μπορούσε να είναι πρωτοπόρος προορισμός σε αυτόν τον θεματικής μορφής τουρισμό, καθώς έχει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί επαρκώς στα περισσότερα είδη εναλλακτικών διακοπών.

Η δημιουργία λοιπόν ενός πεζόδρομου κατά μήκος της δυτικής ακτής, από την πλατεία Ψαροπούλας μέχρι και το Mira Mare, παράλληλα με τον οδικό άξονα, θα αναβαθμίσει αναμφισβήτητα το δυτικό παραλιακό μέτωπο.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου μπορεί να αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα της πόλης, να δώσει μια ανθρώπινη διάσταση στην καθημερινότητα του πολίτη και να προσφέρει μια διαδρομή «ζωής» στους συμπολίτες και επισκέπτες μας.
 


Προκειμένου να πεισθούν οι αρμόδιοι για τη σπουδαιότητα του έργου αρκεί να περπατήσουν πρωί ή απόγευμα στο υπέροχο αλλά εγκαταλελειμμένο έργο από εποχής Γιώργου Γιαννόπουλου στις Κάτω Πέτρες. Οι επισκέπτες μας έχουν ήδη αναγνωρίσει την αξία του.
 


Πρωτοβουλία σε αυτή την πρόταση θα πρέπει να αναλάβουν οι επιχειρηματίες της περιοχής και κυρίως η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου. Μάλιστα, σε ένδειξη καλής θέλησης θα πρέπει να θέσουν στη διάθεση όλων των πεζών τις 5 υπόγειες διαβάσεις που υπάρχουν κατά μήκος της διαδρομής και να φροντίσουν για τη σωστή σήμανσή τους.

Ας μην λησμονούμε ότι η επίτευξη ικανοποιητικού επιπέδου ασφάλειας στις προσφερόμενες υπηρεσίες και υποδομές, αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα έναντι εμπορικών, περιβαλλοντικών ή κοινωνικών πιέσεων.
 


Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, έδειξε ότι η τακτική πεζοπορία μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρκίνο, κατάθλιψη και άλλες παθήσεις. Αν έχετε, λοιπόν, σκεφτεί πολλές φορές να ξεκινήσετε το περπάτημα και έχετε μείνει στη σκέψη, ήρθε η ώρα να κάνετε την ιδέα αυτή πραγματικότητα και να είστε σίγουροι ότι θα αλλάξει την καθημερινότητά σας.

Ο “πράσινος σχεδιασμός”, ή αλλιώς το "green design" , πρέπει ν' αποτελέσει ουσιαστική προδιαγραφή στις σύγχρονες μελέτες, δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει απλώς σαν μία μόδα... (Βαγγέλης Κανελλόπουλος).

Μόνο με σεβασμό, φαντασία και γνώση των σύγχρονων αναγκών, στο επίπεδο της χρήσης, της μορφολογίας και της κατασκευής, οι παραλίες μας θα αναδεικνύονται μέσα από το καινούργιο ώστε η επέμβαση του σύγχρονου να είναι ουσιαστική και όχι αυθαίρετη, να είναι τολμηρή και ζείδωρη και να ομορφαίνει το σύνολο.