Τα σωματεία στο στίβο εκπαιδεύτηκαν…

Εδώ και μια δεκαετία η ΕΑΣ Δωδεκανήσου έχει κάνει έναν αγώνα για την ανάπτυξη, αποτελώντας πια πρότυπο χάρις τη συνεργασία των παραγόντων της και των τεχνικών συμβούλων με τα σωματεία.

Από το 2008, όταν και ξεκίνησαν αυτές οι κινήσεις, ώστε να οργανωθούν στοιχειωδώς οι ακαδημίες, πολλοί ίσως να μην πίστευαν πως θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη κι ότι από τη Ρόδο ειδικά θα μπορούσαν ν’ αναδειχθούν τόσα παιδιά, τα οποία στη συνέχεια ανέβηκαν στο βάθρο με τη συμμετοχή τους στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Κάποια απ’ αυτά μάλιστα αγωνίστηκαν κι ως μέλη των Εθνικών μας ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις.

Αναφέραμε πάμπολλες φορές τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για τη διοργάνωση αγώνων, που τότε ήταν μια… ουτοπία και τώρα θεωρείται κάτι το αυτονόητο, ως μια κατάκτηση του δωδεκανησιακού στίβου.

Μέσα από την πορεία αυτής της δεκαετίας τα σωματεία στον στίβο κατάλαβαν την αξία της ανάπτυξης και της οργάνωσης των ακαδημιών τους, όπως και αυτήν της συνεργασίας μεταξύ τους για τη διοργάνωση αγώνων.

Εδώ και μια τριετία είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι προπονητές των συλλόγων στο ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα» διοργανώνουν αγώνες για τα πολύ μικρά παιδιά, ηλικίας από πέντε περίπου ετών, συμμετέχοντας βεβαίως σε παιχνίδια… γνωριμίας με το στίβο, χωρίς φυσικά να υπάρχει έκδοση αποτελεσμάτων και βραβεύσεις των πρώτων.

Σ’ αυτές τις κατηγορίες επιβραβεύονται με δίπλωμα ή μετάλλια για τη συμμετοχή τους και τους δίνεται επίσης η ευκαιρία να συνεχίσουν να αφιερώνουν κάποιες ώρες την εβδομάδα για το άθλημα που αγαπούν. Αυτό είναι ό, τι καλύτερο και δείχνει πόσο πια έχουν αλλάξει οι καταστάσεις αφού τα στάδια γεμίζουν με παιδιά, κάνοντας προπόνηση κάτω από πολύ καλύτερες συνθήκες σε σχέση με το τι συνέβαινε μερικά χρόνια πριν στο νησί.

Οι σύλλογοι, κατά κάποιον τρόπο, εκπαιδεύτηκαν να τραβούν μια γραμμή, οδηγώντας τα παιδιά μέσα από νέα μονοπάτια να βρουν τον ιδανικό προορισμό και ν’ αναζητήσουν την ανάδειξη αυτή συνδυασμένη εξαιρετικά με την πορεία τους στο σχολείο ως έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Το συμπέρασμα μέσα απ’ όλα τα παραπάνω είναι ότι χρειάστηκε απλώς κάποιος να κάνει την αρχή και ν’ αλλάξει την πορεία του δωδεκανησιακού στίβου, για να θεωρούνται τώρα κάποιες σταθερές ως δεδομένες, αν και πριν από μια δεκαετία ή και λίγο περισσότερο ήταν αδιανόητο να υπάρχουν…

ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΪΣ