Τα πάνω κάτω από τον ΣΕΓΑΣ στην ανάπτυξη…

Σε εφαρμογή θα τεθούν από φέτος οι αλλαγές στο αγωνιστικό πλαίσιο για την ηλιακή κατηγορία Κ16, των Παμπαίδων-Παγκορασίδων α’,  όπως από την περσινή σεζόν είχαν γίνει γνωστές από τον ΣΕΓΑΣ.

Στόχος της ομοσπονδίας να περιορίσει την προπονητική επιβάρυνση σε αυτές τις ηλικίες και κατ’ επέκταση να μειώσει το φαινόμενο της πρόωρης εγκατάλειψης των νεαρών αθλητών και αθλητριών.

Παράλληλα γίνονται γνωστές οι προϋποθέσεις συμμετοχής των αθλητών – αθλητριών της κατηγορίας Κ16, στην επόμενη ηλικιακή κατηγορία Κ18, οι τροποποιήσεις στις κατηγορίες και στις χιλιομετρικές αποστάσεις στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου σε Ανώμαλο Έδαφος και τέλος η τροποποίηση στα αγωνίσματα δρόμων μεγάλων αποστάσεων στην κατηγορία Κ20 (Ανδρών).

Από φέτος, προκειμένου να υπάρχει πλέον ένας ενιαίος τρόπος καταγραφής, οι ηλικιακές κατηγορίες θα αναφέρονται σε όλα τα έντυπα (προκηρύξεις, πινάκια, αποτελέσματα, δελτία τύπου κ.λ.π.) σύμφωνα με τα παρακάτω (βλ. πίνακα):

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ  2020
Ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάρθρωσης του αγωνιστικού πλαισίου και των τεχνικών διατάξεων που ισχύουν για τα πανελλήνια πρωταθλήματα, τους διασυλλογικούς αγώνες, αλλά και τους περιφερειακούς και τοπικούς αγώνες που διεξάγονται από τις Ε.Α.Σ. και τα σωματεία, ενημερώνει για τα παρακάτω:

«Όπως γνωρίζετε, την περασμένη αγωνιστική χρονιά 2019 ολοκληρώθηκε και εφαρμόστηκε το νέο αγωνιστικό  πλαίσιο για την κατηγορία Κ14.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν ενημερωτικές συναντήσεις – ανταλλαγή απόψεων και ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια για τους προπονητές και τους εκπροσώπους των σωματείων στις περισσότερες Ε.Α.Σ., σχετικά με το νέο αγωνιστικό πλαίσιο στην ηλικιακή κατηγορία Κ16.

Για τον καταρτισμό του νέου αγωνιστικού πλαισίου για την Κ16, ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ.  έλαβε υπ όψιν του τις προτάσεις των Επιτροπών Επιμόρφωσης και Αθλητικού Σχεδιασμού, καθώς και της πλειοψηφίας των ανθρώπων του στίβου, έχοντας ως κύριο στόχο τη μείωση της καταπόνησης των νεαρών αθλητών – αθλητριών της κατηγορίας Κ16, ιδιαίτερα λόγω της συμμετοχής τους μέχρι σήμερα, σε αγωνίσματα παρατεταμένης ταχύτητας και αγωνίσματα μεσαίων αποστάσεων.

Τα αγωνίσματα αυτά προϋποθέτουν υψηλή αναερόβια ικανότητα και ανοχή στο γαλακτικό οξύ, με αποτέλεσμα να παραμελείται η ανάπτυξη της ταχύτητας και της αερόβιας ικανότητας, που πρέπει να αποτελούν κυρίαρχο στόχο σε αυτές τις ηλικίες.

Οι κυριότερες  τροποποιήσεις και κεντρικές τεχνικές διατάξεις που θα  ισχύσουν από το 2020 είναι οι παρακάτω:

► ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ  ΠΛΑΙΣΙΟ  Κ16 (Αγοριών – Κοριτσιών):
-Κατάργηση των αγωνισμάτων 300μ,  600 μ. και  4Χ300μ.
-Κατάργηση του αγωνίσματος 300μ. εμπ. και αντικατάστασή του με τα 200μ. Εμπόδια (5 Εμπόδια – 0,76 εκ. - 1ο Εμπόδιο στα 20μ – ενδιάμεσα 35μ και το τελευταίο 40μ μέχρι τον τερματισμό).

-Αντικατάσταση του αγωνίσματος των 1.000μ. με το αγώνισμα των 1.200μ.
-Αντικατάσταση του αγωνίσματος των 2.000μ. κοριτσιών, με το αγώνισμα
των 3.000 μ. (κοριτσιών).

-Αντικατάσταση του αγωνίσματος των 3.000 μ. βάδην κοριτσιών, με το αγώνισμα των 5.000μ βάδην (κοριτσιών).
-Διεξαγωγή ενός νέου αγωνίσματος 2.000μ. με Φυσικά Εμπόδια χωρίς λίμνη, για αγόρια και κορίτσια (0,76).
-Διεξαγωγή δύο νέων αγωνισμάτων σκυταλοδρομιών:  4Χ200μ. (μικτή σκυταλοδρομία) και 3Χ1.200μ (αγοριών και κοριτσιών).

-Αντικατάσταση του άλματος τριπλούν αγοριών, με το αγώνισμα του Τετραπλούν αγοριών – κοριτσιών (Τετραπλούν: Χωρίς κουτσό και φόρα μέχρι 15μ – Α-Δ-Α-Δ και άλμα ή Δ-Α-Δ-Α και άλμα. Βαλβίδα 13μ για τα αγόρια και 11μ για τα κορίτσια).

-Το Πένταθλο Κοριτσιών μετατρέπεται σε Έξαθλο, με την προσθήκη του αγωνίσματος «Άλμα σε Ύψος» και την αντικατάσταση του αγωνίσματος των 600μ με τα 1.200μ.
-Στο Έξαθλο αγοριών, το αγώνισμα των 1.000μ. αντικαθίσταται με το αγώνισμα των 1.200μ.