Πρόταση 15 εκατομμυρίων για το Εθνικό Θέατρο

Πρόταση χρηματοδότησης ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου πρόκειται να υποβάλλει ο δήμος της Ρόδου.


Η πρόταση θα υποβληθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλόδημος Ι», που αφορά την αξιοποίηση – αποκατάσταση κτηρίων εμβληματικής περιουσίας.


Η πρόταση του δήμου ανέρχεται συγκεκριμένα στο ποσό των 15.830 εκ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%) και πρόκειται να συζητηθεί στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ειδικότερα στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης κ. Στέφανος Δράκος αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:


«Η παρούσα πράξη αφορά στην αποκατάσταση του Εθνικού θεάτρου. Οι κύριοι άξονες στους οποίους βασίζεται η επέμβαση, σύμφωνα και με την υπ’αριθ, ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/ΤΜΑΝΣΜΠΚ/176415/18347/1689/407/19-04-2018 Απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η ακόλουθη:


-Αντιμετώπιση του κτηρίου ως μνημείου και αποκατάσταση του κατά το δυνατόν πλησιέστερα στην αρχική του μορφή, με τον απαραίτητο τεχνολογικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες.


-Αποκατάσταση των μορφολογικών χαρακτηριστικών και ανάδειξη του θεατρικού χώρου στο πνεύμα της αρχικής σύλληψης από τον αρχιτέκτονα Α. Bernabiti. Αναίρεση των κατά καιρούς άστοχων επεμβάσεων.


-Λειτουργική μετατροπή σε κέντρο πολιτισμού, ανοιχτό για το κοινό ανεξαρτήτως παραστάσεων, με αίθουσες θεάτρου, χορού και μουσικής, αίθουσες μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, χώρους πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο και χώρο αναψυχής. Πλήρης αξιοποίηση χώρων αποκλειστικά για παρουσίαση θεαμάτων και δρώμενων με θέμα τον πολιτισμό και την παράδοση. Δυνατότητα φιλοξενίας εκδηλώσεων όχι μόνο μεγάλου αλλά και μικρού βεληνεκούς και δυνατότητα πειραματικών εφαρμογών. Εναλλακτικές δυνατότητες πολλαπλών και ανταποδοτικών χρήσεων που θα συνάδουν το επίπεδο ποιότητας του χώρου (π.χ. οι τακτικές παρουσιάσεις της Ρόδου σε επισκέπτες κρουαζιέρας). Μεταφορά των εργαστηρίων και των αποθηκών, πλην των απολύτως απαραιτήτων, σε άλλο χώρο.


-Αξιόποιηση του αρχικού σχεδιασμού και του αυθεντικού υλικού με γνώμονα την αειφόρο λειτουργία του ΕΘΡ, τη χρήση συμβατών σύγχρονων συστημάτων, την εφαρμογή συστημάτων φυσικού φωτισμού και δροσισμού στα πλαίσια των σύγχρονων απαιτήσεων λειτουργικότητας. Ορθολογική λειτουργία με το μικρότερο δυνατό κόστος συντήρησης σε βάθος χρόνου, αλλά και ανάδειξη του κτηρίου όχι μονο ως «δοχείου» πολιτισμού, αλλά και ως αντικειμένου με δική του πολιτιστική υπεραξία.»