Μίκα Ιατρίδη: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει την Ελλάδα»

Μίκα Ιατρίδη: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει την Ελλάδα»

Μίκα Ιατρίδη: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει την Ελλάδα»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 207 ΦΟΡΕΣ

Με ευθύνη και συνέπεια η ΝΔ οδηγεί τη χώρα στην ανάπτυξη, ανάπτυξη για όλους!

Ανάπτυξη για όλους, μείωση της φορολογίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, στήριξη της οικογένειας και της πολύτεκνης οικογένειας, αύξηση πιστώσεων για τις άγονες γραμμές μέσω του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, αναστολή ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές, είναι μερικές μόνο από τις προβλέψεις του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2020, όπως σημείωσε στην ομιλία της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η βουλευτής Δωδεκανήσου και Γραμματέας της Επιτροπής, Μίκα Ιατρίδη.

Στην παρέμβαση της, η Μίκα Ιατρίδη επεσήμανε ότι και με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020 αποδεικνύεται ότι «η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά, ότι όλα όσα είχαμε πει στους πολίτες, πριν τις εκλογές, γίνονται πράξη ελάχιστους μήνες μετά τις εκλογές».

Περεταίρω, η Βουλευτής Δωδεκανήσου ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να διερευνηθούν οι δυνατότητες ώστε να καταργηθεί πλήρως ο ΕΝΦΙΑ στα πολύ μικρά ακριτικά νησιά και να μελετηθούν ειδικά φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για τα νησιά με πληθυσμό 3100 κατοίκων. Ζήτησε ακόμα, να επεκταθεί το μέτρο αύξησης του αφορολόγητου ορίου και σε πολύτεκνες οικογένειες άνω των τεσσάρων παιδιών, μια και υπάρχουν ορισμένες από αυτές στα ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου, όπως στην Κάλυμνο.

Τέλος, η Μίκα Ιατρίδη έθεσε και το ζήτημα της επαναφοράς του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για όλα τα νησιά, μέτρο που είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνόμενη προς τον αρμόδιο Υπουργό, η Μίκα Ιατρίδη επεσήμανε ότι «είναι ώρα να δούμε, αν υπάρχουν περιθώρια στον ορίζοντα διακυβέρνησης της χώρας από την παρούσα Κυβέρνηση, να βρούμε έναν τρόπο να επαναφέρουμε τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α για τα νησιά μας, για όλα τα νησιά.

Έστω και σταδιακά, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να επαναφέρουμε ένα, ζωτικής σημασίας, κίνητρο για όλους τους ακρίτες νησιώτες, που κατήργησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και που έχοντας απέναντί τους την Τουρκία επιμένουν να ζουν και να μεγαλώνουν στον τόπο τους».

Η ομιλία

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020 η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά, ότι όλα όσα είχαμε πει στους πολίτες, πριν τις εκλογές, γίνονται πράξη ελάχιστους μήνες μετά τις εκλογές.

Περαιτέρω αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει σωστή προετοιμασία, ρεαλιστική προσέγγιση και γνώση των προβλημάτων της οικονομίας μας, θα υπάρξει και συνεννόηση και συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Ήδη, είναι γνωστό, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχθεί ουσιαστικά τις βασικές προβλέψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020.

Σε όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί, ότι η χώρα μας βγήκε με επιτυχία στις αγορές και μάλιστα για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο στην πρόσφατη δημοπρασία, εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Αντίστοιχα για το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, προέκυψε και το ιστορικό χαμηλό επιτόκιο του 1,5%.

Είναι προφανές, ότι η οικονομική αξιοπιστία της χώρας έχει επανέλθει, το οικονομικό κλίμα έχει αλλάξει και όλοι αναμένουν, ότι αυτή η Κυβέρνηση θα κάνει πράξη - και ήδη το κάνει -το όραμά της για μια ανάπτυξη για όλους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020, γίνεται πράξη η δέσμευση της Κυβέρνησης να περιορίσει τους φόρους, να διευρύνει τη φορολογική βάση και να ανατρέψει το κλίμα αποεπένδυσης το οποίο είχε προκύψει με τη σκληρή περιοριστική πολιτική που είχε ασκήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 11,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, δίνονται περισσότερα φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις, τα οποία σε συνδυασμό με όσα έχουν ψηφιστεί το καλοκαίρι, βάζουν μπροστά τη «μηχανή» της οικονομίας μας.

Για εμάς, τους Βουλευτές που στηρίζουμε αυτή την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι σημαντικό να βλέπουμε στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού όσα είχαν γραφτεί και παρουσιαστεί στο προεκλογικό μας πρόγραμμα.

Οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού μας αφορούν όλους. Αφορούν στις οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, αφορούν στην υπογεννητικότητα που αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για το ελληνικό έθνος, αφορούν στις επιχειρήσεις, στην ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Αφορούν και στην Περιφέρεια με την αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Συνοπτικά, θέλω να επισημάνω τα ακόλουθα.

Χορήγηση επιδόματος ύψους 2000 € για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020 με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.

Μετάπτωση στο χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.

Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μία μονάδα βάσης.

Μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.

Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.

Αναστολή του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές για τρία έτη και του Φόρου Υπεραξίας Ακινήτων. Ίσως, εδώ να πρέπει να διερευνηθεί αν το μέτρο μπορεί να ισχύσει και για άδειες που είχαν εκδοθεί νωρίτερα, αλλά λόγω της κρίσης δεν είχε προχωρήσει καμία οικοδομική εργασία.

Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτηρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.

Αναδιαμόρφωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με μεταφορά 250 εκατομμυρίων ευρώ από το εθνικό σκέλος στο συγχρηματοδοτούμενο, ενισχύοντας τα αναμενόμενα αναπτυξιακά οφέλη, λόγω του υψηλότερου πολλαπλασιαστή του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους, δημιουργώντας δημοσιονομικό όφελος, περί τα 170 εκατομμύρια ευρώ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέρα από όσα ανέφερα, πρέπει να σημειωθεί η δέσμευση της Κυβέρνησης για αυξημένες δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια, τομείς που αφορούν κατά το μέγιστο βαθμό και στα ακριτικά νησιά μας, στα Δωδεκάνησα, ορισμένοι εκ των οποίων αντιμετωπίζουν και τη μεγάλη κρίση του μεταναστευτικού ζητήματος, όπως και τα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Θα ήθελα να τονίσω και να χαιρετίσω από τη θέση αυτή και την απόφαση της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού Ναυτιλίας, του κ. Πλακιωτάκη, να ενταχθεί η χρηματοδότηση των άγονων γραμμών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κάτι που είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο, αλλά αναφέρεται και στο παρόν προσχέδιο. Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να λύσουμε προβλήματα του παρελθόντος και να εξασφαλιστεί στους ακρίτες νησιώτες το δικαίωμα για την απρόσκοπτη και οικονομική μετακίνησή τους.

Θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα τελευταίο θέμα που αφορά στην οικογένεια και συνδέεται με τη συζήτησή μας, επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού. Είναι πολύ σημαντικό, κατά την άποψή μου, ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει την παροχή πρόσθετου αφορολόγητου 1.000 €, ανά παιδί, μέχρι τέσσερα παιδιά. Είναι μία βασική μας δέσμευση προς τις πολύτεκνες οικογένειες, όταν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ περιοριζόταν, ουσιαστικά, στις οικογένειες με τρία παιδιά.

Κύριε Υπουργέ, οφείλουμε να συγχαρούμε με τα πιο θερμά λόγια την Κυβέρνηση για την πρωτοβουλία της αυτή. Ωστόσο, πιστεύω ότι θα πρέπει να δούμε και το ζήτημα των υπερπολύτεκνων οικογενειών με περισσότερα από τέσσερα παιδιά.

Υπάρχουν λίγες τέτοιες οικογένειες, κύριε Υπουργέ, και μάλιστα στα ακριτικά Δωδεκάνησα, όπως για παράδειγμα στην Κάλυμνο. Πιστεύω ότι πρέπει να εξαντληθούν οι δυνατότητες για παροχή πρόσθετου αφορολόγητου για όλα τα

παιδιά, αυτών των υπερπολύτεκνων -επιτρέψτε μου τον όρο- οικογενειών. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει γι’ αυτές τις οικογένειες και είναι μία πρωτοβουλία σύμφωνη με το άρθρο 101 παρ. 4 του Συντάγματος.

Περαιτέρω, θα ήθελα να μελετήσουμε και τη δυνατότητα πλήρους κατάργησης του ΕΝΦΙΑ για τα πολύ μικρά νησιά, όπως οι Αρκοί, το Αγαθονήσι κ.λπ., αλλά και ένα πλαίσιο, επιπλέον, φορολογικών κινήτρων για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων. Πιστεύω ότι αυτές οι πρωτοβουλίες είναι με ελάχιστο κόστος, αλλά με, πραγματικά, μεγάλο αποτέλεσμα, τόσο επί της ουσίας, όσο και για την ίδια την ψυχολογία των ακριτών νησιωτών, που επιμένουν να ζουν στα ανατολικά σύνορα της χώρας μας.

Κύριε Υπουργέ, στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά τους νησιώτες, δηλαδή την κατάργηση από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας. Είναι ένα μέτρο το οποίο ανταποκρίνεται, πλήρως, και στο άρθρο 101 του Συντάγματος. Όμως, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις, περί αντιθέτου, δεσμεύσεις της προχώρησε στην κατάργησή του.

Είναι πιστεύω ώρα να δούμε, αν υπάρχουν περιθώρια στον ορίζοντα διακυβέρνησης της χώρας από την παρούσα Κυβέρνηση, να βρούμε έναν τρόπο να επαναφέρουμε τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α για τα νησιά μας, για όλα τα νησιά. Έστω και σταδιακά, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να επαναφέρουμε ένα, ζωτικής σημασίας, κίνητρο για όλους τους ακρίτες νησιώτες, που κατήργησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και που έχοντας απέναντί τους την Τουρκία επιμένουν να ζουν και να μεγαλώνουν στον τόπο τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε το πρώτο προσχέδιο Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα προσχέδιο ευθύνης, ένα προσχέδιο συνέπειας, ένα προσχέδιο προοπτικής. Ένα προσχέδιο, το οποίο οδηγεί σε έναν Προϋπολογισμό με ανάπτυξη για όλους, ακριβώς όπως δεσμευτήκαμε, πριν από τις εκλογές, απέναντι στον ελληνικό λαό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»