Πριν τις γιορτές θα επισκεφθεί τη Ρόδο ο Αλέξης Τσίπρας

Θέματα της τοπικής πολιτικής επικαιρότητας, σχολίασαν χθες, σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησαν, εκπρόσωποι της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ νότιας Δωδεκανήσου ενώ ο Γραμματέας της, κ. Αντώνης Αποστολίδης, έκανε γνωστό ότι, στο προσεχές διάστημα, αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρόδο ο Πρόεδρος του κόμματος και τέως πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Αποστολίδης, πλαισιωμένος και από το μέλος της νομαρχιακής κ. Τάκη Μιχαηλίδη, καταρχάς, αναφέρθηκε στο «άνοιγμα» που επιχειρεί το κόμμα, ενημερώνοντας ότι εδώ και μερικές ημέρες λειτουργεί η πλατφόρμα iSYRIZA.gr όπου μπορούν να εγγράφονται νέα μέλη. Και είπε, στη συνέχεια, ο κ. Αποστολίδης σχετικά με το ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για τους ίδιους:

«Για εμάς προτεραιότητα αυτή την περίοδο αποτελεί το άνοιγμα και η απόλυτη ευθυγράμμιση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και στο κομμάτι των απλών μελών. Εμείς αυτό το οποίο επιθυμούμε είναι ο κόσμος να έρθει να μας γνωρίσει, να μιλήσει μαζί μας, να ανταλλάξει απόψεις και να βγούμε όλοι κερδισμένοι σε πολιτικό επίπεδο και σε γνώσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποια κοινά συμπεράσματα.

Αυτοσκοπός δεν είναι να εγγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι όσοι είναι ψηφοφόροι ή φίλοι του. Αυτοσκοπός είναι να ανοίξει το μεγάλο κεφάλαιο του διαλόγου σ’ αυτό το οποίο ονομάζουμε αριστερή και προοδευτική παράταξη, έτσι ώστε ο καθένας από την πλευρά του, είτε ένας απλός συμπολίτης μας είτε ένας φορέας ο οποίος εκπροσωπεί κάποιο κλάδο, να μπορέσουμε μέσα από έναν διάλογο να συνδιαμορφώσουμε την αριστερή και προοδευτική παράταξη της επόμενης μέρας». Έκανε, επίσης, γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν και εκδηλώσεις ανοιχτές για όλους, στις οποίες θα κληθεί το σύνολο των φορέων του νησιού ενώ όσοι εγγραφούν θα μπορούν να λάβουν μέρος στον προσυνεδριακό διάλογο, ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει την Άνοιξη.

Μάλιστα, επειδή ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ήδη έχει ξεκινήσει κάποιες επισκέψεις ανά την Ελλάδα, αναμένεται να έρθει και στη Ρόδο, ως αποκορύφωμα των εκδηλώσεων. Όσο για το πότε, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι λίγο πριν ή λίγο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε ότι η ν.ε. έχει μπει στη διαδικασία αυτή με δυναμική, οι καταχωρήσεις συνεχίζονται καθημερινά και πιστεύουν ότι θα έχουν μία σημαντική αύξηση των μελών, ειδικά όσο προχωράνε προς το συνέδριο.

Για το ΜΙ
Για προσπάθεια απαξίωσης του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου (ΜΙ) έκαναν λόγο στη συνέχεια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Καταρχήν, όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, θεωρούν ότι τίθεται σε κίνδυνο το μέτρο και αν αδρανήσει αυτό το σύστημα θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις συγκοινωνίες για τους νησιώτες ενώ θα έπρεπε να βελτιωθεί.

Από την πλευρά του, ο κ. Αποστολίδης εξέφρασε τον προβληματισμό τους σχετικά με την απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης στην πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου, τέως Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού. Και δήλωσε: «Παρακολουθούμε όπως όλοι οι νησιώτες, μια συστηματική, απ’ ότι φαίνεται, προσπάθεια απαξίωσης του μέτρου και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πολύ αρνητικό για εμάς, τους νησιώτες». Όπως εξήγησε, λοιπόν, μετά τις εκλογές παρατηρείται το φαινόμενο το σύστημα να καθυστερεί να κάνει την επιστροφή στους λογαριασμούς των χρηστών και κάλεσε την κυβέρνηση να επανέλθει στο πρότερο καθεστώς.

Είπε, ακόμη, ότι, αυτή τη στιγμή, το μόνο μέτρο που υπάρχει για να εξοικονομηθούν χρήματα από τη συγκοινωνία είναι αυτό ενώ καυτηρίασε τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια, ειδικά σε σύγκριση με τους άλλους πολίτες της Ε.Ε.

Στο σημείο αυτό, ο Γραμματέας της ν.ε. θέλησε να θέσει και ένα ερώτημα προς την κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου και στα καύσιμα, που ισχύει στα μικρά νησιά, αν θα ισχύει και από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και για τη Ρόδο, κάτι που είχε προγραμματιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Για  το  επιπλέον ΦΠΑ επανέλαβε ότι το ΜΙ δεν έχει σχέση με αυτό αλλά ήταν ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών μας επί δεκαετίες, που ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κάνει πράξη, και θύμισε ότι αυτή τη στιγμή οι μειωμένοι συντελεστές παραμένουν ενεργοί τουλάχιστον σε πέντε νησιά ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και Υπουργοί και βουλευτές έχουν πει πολλές φορές ότι πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν να τους επαναφέρει μόλις το επέτρεπαν τα δημοσιονομικά. Και απηύθυνε το εξής ερώτημα: «Η Νέα Δημοκρατία τι θα κάνει για το ΦΠΑ; Θα συνεχίσει να απαντά μέσω χωρικών Αντιπεριφερειαρχών εκλεγμένων με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι πολύ αργά για δάκρυα για το ΦΠΑ ή θα δώσει  μία πιο σαφή απάντηση;».

Για τον κ. Κόνσολα
Στη συνέχεια, ο Γραμματέας της ν.ε., εξέφρασε τη λύπη τους για την ανακοίνωση του Υφυπουργού Τουρισμού, βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα για το ΠΙ Γενναδίου επειδή, όπως είπε,  η κυβέρνηση της Ν.Δ. από τη μια καταργεί τις υπερωρίες και τις εφημερίες στα ΠΙ όπως είναι αυτό του Γενναδίου και από την άλλη θεωρεί λύση για 24ωρη κάλυψη της περιοχής το να υπάρχει γιατρός σε εφημερία σε αναμονή.

Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός βρίσκεται στο χώρο του και σε περίπτωση που χρειαστεί καλείται στο τηλέφωνο για να πάει στο ιατρείο. Επιπλέον, με δεδομένο ότι ο γιατρός, κατά πάσα πιθανότητα, δεν κατοικεί στο Γεννάδι, κάτι τέτοιο δεν νοείται ως 24ωρη εφημερία αφού αυτό ισχύει μόνο όταν ο γιατρός βρίσκεται εκεί. Είπε, ακόμη, ότι ως κυβέρνηση προσπάθησαν να καλύψουν τα κενά και υπήρξαν πολλές προκηρύξεις για το ΠΙ Γενναδίου,  ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση από γιατρούς. Και δήλωσε ο κ. Αποστολίδης: «Ο κ. Κόνσολας εμπαίζει την τοπική κοινωνία της Ρόδου, εμπαίζει την τοπική κοινωνία της Νότιας Ρόδου και τον καλούμε, αν θέλει να είναι χρήσιμος προς τους συμπολίτες μας στη Νότια Ρόδο, να βρει μια ουσιαστική λύση. Μία πρώτη κίνηση θα ήταν να επανέλθει η δυνατότητα εφημεριών και υπερωριών σε ιατρεία όπως αυτό του Γενναδίου».

Για την «γκρίνια»
Σχετικά με δημοσίευμα της  «Ροδιακής» την περασμένη Κυριακή περί γκρίνιας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τοπικά, ο Γραμματέας της ν.ε. θέλησε να πει ότι όταν κλείνουν οι πόρτες και συζητούν μεταξύ τους, πολλές φορές υπάρχει ένταση, διαφωνία και διαφορετικές απόψεις.

Αυτό, όμως, που τους χαρακτηρίζει είναι ότι όταν βγουν από το δωμάτιο έχουν καταλήξει σε μία απόφαση η οποία είναι σεβαστή απ’ όλους. Μάλιστα, σχετικά με υψηλόβαθμα στελέχη που επικαλείται το δημοσίευμα, όπως είπε καλό είναι να μετέχουν στις συνεδριάσεις που είναι πολύ πιο τακτικές. Το κόμμα-συνέχισε-λειτουργεί κυρίως στο πεδίο και τις δράσεις και η δημοσιότητα είναι ένα σημαντικό κομμάτι αλλά όχι τα πάντα. «Δεν είμαστε μαϊντανοί για να βγαίνουμε να μιλάμε κάθε τρεις και λίγο για τα πάντα», τόνισε.

Και ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι συνεδριάζουν και παρά τις διαφορετικές απόψεις, καταλήγουν όμως σε μία τελική απόφαση που ακολουθούν όλοι με συνέπεια και μπορεί να υπήρξε η «κοιλιά» μετά την κόπωση των εκλογών ωστόσο επανήλθαν.

Για τα αυτοδιοικητικά
Κληθείς να σχολιάσει τα αυτοδιοικητικά μας πράγματα με αφορμή τη νέα θητεία, ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε σε ένα θέμα που όπως είπε τους προβλημάτισε και έχει να κάνει με την εικόνα που είδαν στο Δημαρχείο και αφορά στις κάμερες καταγραφής βίντεο και ήχου στους διαδρόμους. Όπως είπε, λοιπόν, θα ήθελαν να ενημερωθούν σχετικά μ’ αυτό και οι ίδιοι αλλά και οι πολίτες. Στη συνέχεια, έθεσε ορισμένα ερωτήματα σχετικά:

Αν υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου γι’ αυτό και αν υπάρχει καλό είναι, όπως είπε, να δημοσιοποιηθεί και αν όχι καλό θα είναι να απασχολήσει την αυριανή συνεδρίαση του δ.σ. Το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχει  πουθενά σήμανση και επισήμανση για την ενημέρωση. Είπε, ακόμη, ότι δεν γνωρίζει αν είναι νόμιμο να υπάρχουν κάμερες τέτοιου τύπου σε δημόσιους χώρους όπως είναι το Δημαρχείο και κάτι που προκύπτει ακόμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «τι φοβάται η νέα Δημοτική Αρχή». Όπως είπε, ένα σύστημα συναγερμού και αισθητήρες κίνησης, όπως σε άλλα κτίρια του δημοσίου, συνήθως κάνουν τη δουλειά τους καλά. Τέλος, είπε αναμένουν να δοθούν κάποιες εξηγήσεις και θα επανέλθουν στο θέμα ενώ θα παρευρεθούν και στην αυριανή συνεδρίαση του δ.σ.