Επιστρέφει στις 28 Οκτωβρίου το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου

Tην επέτειο των δώδεκα χρόνων του γιορτάζει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου το οποίο θα διεξαχθεί από τις 28 έως και τις 31 Οκτωβρίου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Για το Φεστιβάλ, χθες, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου η ιδρύτρια και καλλιτεχνική του διευθύντρια, κα Πηνελόπη Σερδάρη, και ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.

Καταρχήν, η κα Σερδάρη ευχαρίστησε τόσο τον Δήμαρχο, κ. Αντώνη Καμπουράκη, όσο και τον κ. Κολιάδη για τη στήριξη στο Φεστιβάλ αφού η συνέχισή του εκκρεμούσε με τις εκλογές και την αλλαγή Διοίκησης στον Δήμο.

Από την πλευρά του, ο κ. Κολιάδης είπε ότι πρόκειται για ένα Φεστιβάλ που φιλοξενείται στη Ρόδο εδώ και χρόνια και είχαν μία υποχρέωση να το στηρίξουν από τη μια πλευρά για να υπάρχει συνέχειά του αλλά και επειδή, από την άλλη, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι σημαντικό να το κρατήσουμε ζωντανό.

Σύμφωνα με την κα Σερδάρη: «Το Φεστιβάλ Ρόδου είναι ένας θεσμός πολιτισμού υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, το οποίο ιδρύθηκε το 2007 με στόχο την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού καθώς και την ανάδειξη των ιστορικών Μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού με επίκεντρο το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Σημαντικές ορχήστρες, μουσικά σχήματα και διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ το οποίο επικεντρώνεται στην κλασική μουσική και την όπερα  σε ένα συνδυασμό με πρωτοποριακά cross over μουσικά σχήματα και σόου που εντυπωσιάζουν».

Το Φεστιβάλ έχει χαρακτηριστεί ως μικρογραφία του Φεστιβάλ Αθηνών, έχει αναγνωριστεί ως ένας  από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, προσελκύοντας κάθε χρόνο το φιλόμουσο κοινό από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το κοινό του Φεστιβάλ αποτελείται κατά 60% από ξένους επισκέπτες που έρχονται κάθε χρόνο για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης κατάφερε να τριπλασιάσει το κοινό του.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε: Την  Καμεράτα Armonia Atenea (Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ,  τον παγκοσμίου φήμης σολίστ πιάνου Cyprien Katsaris  τον έλληνα κορυφαίο πιανίστα Δημήτρη Σγούρο, gala όπερας με καταξιωμένους σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής,  αφιέρωμα στο τάγκο με τη διάσημη ορχήστρα “Viento de Tango” από την Ιταλία σε  σώου με  παγκοσμίως  βραβευμένους  χορευτές, αφιέρωμα στην τζαζ, στους έλληνες δημιουργούς, με τον συνθέτη και πιανίστα Δημήτρη Μαραμή και τον διακεκριμένο τραγουδιστή Θοδωρή Βουτσικάκη,  το  Αναγεννησιακό Φωνητικό Μουσικό Σύνολο “CantArte” από  τη Γερμανία, οι διεθνούς φήμης  λυρικοί τραγουδιστές Στέφανος Κορωναίος και Adelmo Guidarelli  από Ν. Υόρκη, κ.α Ο διάσημος ιταλός σκηνοθέτης Paolo Micciche, τίμησε επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου με τρεις παραγωγές υπό την καθοδήγησή του και τη συμμετοχή διακεκριμένων λυρικών τραγουδιστών από την Ιταλία και Γαλλία.

Το φεστιβάλ έχει χαρακτηρισθεί ως  “μικρογραφία” του Φεστιβάλ Αθηνών, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους  θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, κερδίζοντας με εξαιρετικά σχόλια την υποστήριξη των ΜΜΕ  και προσελκύοντας  κάθε χρόνο το φιλόμουσο κοινό από όλη την Ελλάδα και το  εξωτερικό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κοινό του φεστιβάλ αποτελείται κατά  60% περίπου από ξένους επισκέπτες από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, που έρχονται  ανελλιπώς κάθε χρόνο  για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης το φεστιβάλ κατάφερε να αυξήσει το κοινό του σε μια αναλογία τριπλάσια των προηγούμενων ετών.  Η ενίσχυση του Πολιτιστικού Τουρισμού μαζί με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ένας από τους αρχικούς στόχους του φεστιβάλ που έχει επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία.  

H ιδρύτρια και καλλιτεχνική του διευθύντρια, κα Πηνελόπη Σερδάρη, και ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.
H ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου κα Πηνελόπη Σερδάρη, και ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου με εξαίρεση τη φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται αρχές  Σεπτέμβριου υπό την Καλλιτεχνική και Γεν. Διεύθυνση της   Πηνελόπης Σερδάρη, ιδρύτριας του φεστιβάλ,  στο ιστορικό Μεσαιωνικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου,  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΟΤ  και της Ουνέσκο και  οργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό Πολιτιστικό Οργανισμό  για τη διάδοση των Τεχνών και του Ελληνικού Πολιτισμού «Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου» σε συνεργασία με  τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Δήμου Ρόδου.

Πρόγραμμα

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ανοίγει και φέτος  τις πύλες του για να υποδεχθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου   με   τέσσερις   μοναδικές συναυλίες  στις   28, 29, 30, και 31 Οκτωβρίου

Επίσημη έναρξη, τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου,   με τον διεθνούς φήμης Τσέχο πιανίστα Jiří Pazour (Γιρί Πάζοουρ). Στη Ρόδο θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τη μουσική από τις πιο διάσημες κινηματογραφικές ταινίες όλων των εποχών και θα αυτοσχεδιάσει σε μουσικά θέματα που θα επιλέξει το κοινό! Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο της Τσεχίας στην Αθήνα.   

Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου το δημοφιλές γυναικείο ηλεκτρικό τρίο εγχόρδων "Trinity", με την εντυπωσιακή δροσερή παρουσία των μελών του,  θα παρουσιάσει ένα δυναμικό πρόγραμμα με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της  rock, pop, latin μουσικής σκηνής.

Την Τετάρτη  30 Οκτωβρίου η νεαρή ταλαντούχα τραγουδίστρια Νικόλ Σαραβάκου  έρχεται με την μπάντα της στη  Ρόδο, όλων των παιδικών και εφηβικών καλοκαιρινών της αναμνήσεων, για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα από αγαπημένα ελληνικά τραγούδια  και  διάσημα  μιούζικαλς που  ανταποκρίνεται απόλυτα  στις μουσικές προτιμήσεις του κοινού.

Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου το φεστιβάλ θα αποχαιρετίσει το κοινό του με μια μοναδική συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη της  Μαρίας Κάλλας   με τη συμμετοχή  δυο διακεκριμένων πρωταγωνιστών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της διεθνούς φήμης σοπράνο Βασιλικής Καραγιάννη και  του διακεκριμένου τενόρου Βασίλη Καβάγια. Τους καλλιτέχνες συνοδεύει στο πιάνο ο Φρίξος Μόρτζος.

Καλλιτεχνική και Γεν. Διεύθυνση
Πηνελόπη Σερδάρη
Συνδιοργάνωση: Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού -Αθλητισμού Δήμου Ρόδου Δ.Ο.Π.Α.Ρ
Υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του ΕΟΤ
Υπό  την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της  Ουνέσκο και του Πολιτιστικού Κέντρου της Τσεχίας στην Αθήνα.

Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου
28-31 Οκτωβρίου
Ώρα έναρξης: 20.00
Είσοδος ελεύθερη