Σκέψεις για νέο μοντέλο διαχείρισης που αφορά τη Λίνδο

Σκέψεις για νέο μοντέλο διαχείρισης που αφορά τη Λίνδο

Σκέψεις για νέο μοντέλο διαχείρισης που αφορά τη Λίνδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1072 ΦΟΡΕΣ

Σκέψεις για την εφαρμογή ενός άλλου μοντέλου διαχείρισης ενός ξεχωριστού τουριστικού προορισμού όπως η Λίνδος, με έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, μοιράστηκε με τον Πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, ο ειδικός σύμβουλος του Προέδρου της ΟΥΝΕΣΚΟ που βρέθηκε στη Ρόδο προ ημερών, στο πλαίσιο του συνεδρίου για τον Διάλογο των Πολιτισμών, που διοργανώνει εδώ και πολλά χρόνια στη Ρόδο ο κ. Γιακούνιν.

Ο κ. Κολιάδης και το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΟΥΝΕΣΚΟ πραγματοποίησαν μία «χαλαρή» επίσκεψη στη Λίνδο σε ένα κενό των εργασιών του συνεδρίου, έπειτα από προτροπή του Δημάρχου Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη.

Ο κ. Κολιάδης, ρωτήθηκε χθες γι’ αυτό και τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την επίσκεψή του στον πλέον τουριστικό οικισμό της Ρόδου το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΟΥΝΕΣΚΟ. Όπως είπε, λοιπόν, μία από τις σκέψεις που του μετέφερε ο φιλοξενούμενος ήτανε-κάτι που γίνεται και σε άλλα Μνημεία της Ευρώπης-να μην δεχόμαστε τόσο μαζικό τουρισμό κυρίως σε χώρους όπως είναι η Λίνδος και η Μεσαιωνική Πόλη, αλλά να κυνηγήσουμε περισσότερο την ποιότητα.

Και εξήγησε: «Δηλαδή, ο στόχος είναι καθαρά στο να προστατεύσουμε τα Μνημεία, να προστατεύσουμε τους χώρους, τόσο αρχαιολογικούς όσο και ιστορικούς, παραδοσιακούς χώρους, και επειδή είδε την κατάσταση που επικρατούσε στη Λίνδο, και με το κυκλοφοριακό και με τη μεγάλη προσέλευση κόσμου, θεώρησε ότι-δικιά του συμβουλή ήταν και καθαρά δικιά του γνώμη-καλό είναι να μπούμε σε άλλο τρόπο σκέψης στο πως να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν, που δεν λύνονται εύκολα, εφόσον έχουμε γίνει ένας προορισμός μαζικού τουρισμού και όχι τόσο ποιοτικού».

Ο ίδιος ο κ. Κολιάδης του είπε ότι, δυστυχώς, όπου υπάρχει ποσότητα είναι δύσκολο να υπάρχει και ποιότητα, κάτι που είναι μία άποψη δική του την οποία εκφράζει εδώ και πολλά χρόνια. «Άρα, αν επιτέλους η Ρόδος θέλει ν’ αναζητά περισσότερο ποιότητα και όχι τόσο ποσότητα, πρέπει να βρούμε τον τρόπο», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη διαχείριση των επισκεπτών στο Μνημείο, ο κ. Κολιάδης είπε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι μακριά από τη σκέψη του, με την έννοια ότι είναι καλό να ελέγχεται λίγο η προσέλευση και ο λόγος είναι ξεκάθαρος: Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τον επισκέπτη να αισθανθεί ιδιαίτερος φιλοξενούμενος και αυτό γίνεται όταν αντιλαμβάνεται ότι στον προορισμό που επισκέπτεται δεν είναι ανοιχτή η πόρτα καθημερινά να μπαινοβγαίνει όποτε θέλει. Μάλιστα, ανέφερε ότι σε αντίστοιχους προορισμούς στην Ευρώπη που έχει επισκεφθεί ο ίδιος, έπρεπε να περιμένει τρεις ημέρες για να τους επισκεφθεί.

Γιατί, όπως σημειώνει, πολλές φορές αξιολογούμε ένα χώρο, έναν προορισμό, ανάλογα με την σπουδαιότητά του αλλά και πως τον αντιμετωπίζουμε και οι ίδιοι οι κάτοικοί του και με την προβολή που έχει. Ερωτηθείς αν σκοπεύει να προωθήσει τις σκέψεις αυτές, είπε ότι προτίθεται να το συζητήσει με τους αρμοδίους, που είναι ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού, κ. Κώστας Ταρασλιάς.

Ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ και επί χρόνια Πρόεδρος του Σωματείου των ξεναγών της περιοχής μας, δεν παρέλειψε ακόμη να επισημάνει ότι ήταν μεγάλη τιμή να συνοδεύσει τον σύμβουλο του Προέδρου της ΟΥΝΕΣΚΟ «γιατί δεν συναντάς κάθε μέρα ανθρώπους που να γνωρίζον τόσα πολλά κυρίως για τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Μπορεί να μην συζήτησαν καθόλου για το ενδεχόμενο ένταξης της Λίνδου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ ωστόσο η συζήτησή τους περιεστράφη κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει, σε γενικές γραμμές, με ιστορικούς χώρους με μεγάλο πολιτιστικό βάθος, πως μπορούμε ή πως πρέπει να τους διατηρούμε σε καλή κατάσταση και δυστυχώς να μην πέφτουμε στην παγίδα του μαζικού τουρισμού, πιστεύοντας ότι όσοι περισσότεροι έρχονται τόσο το καλύτερο.

Ο ίδιος, και ως Πρόεδρος των ξεναγών, επειδή καθημερινά ακούει τα παράπονα αλλά και τις διαφορές για τη Μεσαιωνική Πόλη με αντίστοιχες στην Ευρώπη, είναι γνώστης των προβλημάτων της καθημερινότητας αλλά γνωρίζει και πως λειτουργούν άλλες μεσαιωνικές πόλεις στην Ευρώπη και πιστεύει ότι πρέπει κάποια στιγμή να μπούμε και εμείς σ’ αυτή τη διαδικασία.

Είπε, ακόμη, ότι το υψηλόβαθμό στέλεχος της ΟΥΝΕΣΚΟ είναι ένας τεχνοκράτης ο οποίος γνωρίζει πως πρέπει να γίνει η δομή και πως πρέπει να γίνει η όλη διαδικασία για να ενταχθεί μία πόλη, ένα Μνημείο, στον κατάλογό της. Πήγαν μία επίσκεψη χαλαρή γιατί ήθελε να επισκεφθεί τη Λίνδο επειδή είχε ακούσει γι’ αυτήν.

Κλείνοντας, ο κ. Κολιάδης εξήγησε ότι όταν λέμε για διαχείριση ενός Μνημείου δεν είναι ότι θέλουμε…vip αλλά πρέπει να γίνει μία σωστή μελέτη το πόσο αντέχει, το τι μπορούμε να παρέχουμε στον επισκέπτη με γνώμονα την ποιότητα, τι υποδομές διαθέτουμε. «Πρέπει να καταλάβουμε πρώτα τι έχουμε, ποιοι είμαστε, που βρισκόμαστε και από εκεί και έπειτα θα ξέρουμε τι θα προσφέρουμε», είπε κλείνοντας και τόνισε ότι προσωπική του άποψη είναι ότι η Ρόδος αδικείται με τον μαζικό τουρισμό που γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη

Τεράστιο ενδιαφέρον για το Rodos Week στα βρετανικά ΜΜΕ

Γ. Κάππα: Η σεζόν στη Ρόδο έχει ξεκινήσει με ικανοποιητικά στοιχεία

Συνεχείς ακυρώσεις στα νησιά από επαγγελματικά θαλαμηγά σκάφη