Μικρή η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων του δήμου

Στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλαν για χθες, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, οι Ομοσπονδίες τους, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΠΟΠ-ΟΤΑ, μετείχαν οι Σύλλογοι εργαζομένων στον Δήμο της Ρόδου, αυτός των μονίμων υπαλλήλων και η Ένωση εργατοεπιστημονικού προσωπικού του Δήμου και των Νομικών τους Προσώπων, και το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου, ωστόσο η συμμετοχή ήταν πενιχρή.

Οι υπάλληλοι δηλώνουν την αντίδρασή τους με αφορμή την ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που περιλαμβάνει διατάξεις στις οποίες είναι ενάντια και συγκεκριμένα στο άρθρο 179 το οποίο καταργεί το προηγούμενο καθεστώς. Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του συλλόγου των μονίμων υπαλλήλων του Δήμου της Ρόδου,  κ. Φώτης Μπακίρης, με αυτή τη διάταξη, το εκάστοτε δημοτικό συμβούλιο θα μπορεί, με ισχνή πλειοψηφία, να εκχωρεί, κατά την κρίση του, και την υπηρεσία καθαριότητας και την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού και την υπηρεσία Πρασίνου σε ιδιώτες.

Ακόμη, οι εργαζόμενοι δηλώνουν ενάντια και στο φακέλωμα των συνδικαλιστών και την κηδεμονία τους για να υπακούουν στις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης, όπως και στην κατάργηση των ανθυγιεινών, κάτι το οποίο είναι έωλο μετά από τις 31 Οκτωβρίου, αλλά και στην κατάργση των συλλογικών συμβάσεων.

Οι εργαζόμενοι εξέδωσαν και σχετικό ψήφισμα που θα ζητήσουν να ψηφιστεί από το δ.σ. στη σημερινή του συνεδρίαση για να δεσμευτεί ότι ακόμη και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο δεν θα κάνει χρήση αυτού του άρθρου για την εκχώρηση των υπηρεσιών αυτών σε ιδιώτες.

Οι προτάσεις τους απέναντι σε όλα αυτά είναι να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που παρ’ όλο που το είχαν θέσει στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή επειδή είχε δοθεί η δυνατότητα μετά από πολλά χρόνια, και είχαν προτείνει την πρόσληψη 250 υπαλλήλων σ’ αυτές τις τρεις υπηρεσίες που υπάρχει μεγάλη έλλειψη, ωστόσο εκείνη αποφάσισε να προχωρήσει μόνο σε 75. Ζητούν επίσης και ανανέωση του στόλου του Δήμου.

Ο κ. Ντελλάκης
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των εργαζομένων στις επίμαχες υπηρεσίες, ο κ. Ντελλάκης, συμπλήρωσε ότι το είχαν ζήσει από την αρχή του «Καλλικράτη» αλλά και πριν ορισμένοι Δήμοι είχαν ιδιώτες. Στη Ρόδο έχουμε από το 2011 ενώ τον ερχόμενο Μάρτιο λήγει η σύμβαση με τον ιδιώτη στην καθαριότητα και, όπως είπε, θα πρέπει να δούμε τι έχει κερδίσει αυτά τα τριάμισι χρόνια ο δημότης, ο Δήμος της Ρόδου και οι εργαζόμενοι.

«Αν αποφασίσει ο εργολάβος να φύγει από την υπηρεσία καθαριότητας, σας λέω εμπειρικά ότι…δεν θα μείνει στον Δήμο τίποτα. Ούτε απορριμματοφόρο, ούτε κάδος ούτε εργαζόμενοι!», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ντελλάκης και εξηγεί ότι τον Μάρτιο που λήγει η σύμβαση θα βρίσκονται πάλι σε ένα καθεστώς ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, ότι ανοίγει η σεζόν και δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν κτλ.

Είπε, ακόμη, ότι ενώ τότε υπήρχε η δυνατότητα να πάρουν εργαζόμενους, δίνονται 12-13 εκατομμύρια ευρώ στους εργολάβους, όπως και η ανακύκλωση ενώ δεν υπήρξε μείωση στα ανταποδοτικά τέλη και με τη νέα διάταξη δίνεται σε ομίλους η δυνατότητα να αγοράσουν απορριμματοφόρα χωρίς να πληρώνουν στους Δήμους ανταποδοτικά τέλη και να κάνουν την αποκομιδή των απορριμμάτων στους χώρους τους.

Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη στενοχώρια του για την πενιχρή συμμετοχή των συναδέλφων τους στη χθεσινή κινητοποίηση, παρά το γεγονός ότι υπάρχον πολύ επικίνδυνα πράγματα που θα ψηφιστούν, όπως είπε, και εξήγησε: Αν καταργηθεί η υπηρεσία και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, οι εργαζόμενοι θα έχουν μία μείωση στους μισθούς τους της τάξεως των 150 ευρώ και αύξηση του ορίου ηλικίας για τη σύνταξη γύρω στα πέντε χρόνια.

Τόνισε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση συζητά με τους εργολάβους ενώ το συνδικαλιστικό όργανο των Δημάρχων βρίσκεται σε διαδικασία εκλογών, αλλά ούτε και οι εργαζόμενοι πήραν μέρος στις συζητήσεις και, έτσι, η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στην κάθε Δημοτική Αρχή να αποφασίζει με έξι άτομα στην Οικονομική Επιτροπή για να εκχωρεί υπηρεσίες των Δήμων.  Κλείνοντας, είπε ότι χθες έπρεπε να βρίσκεται μαζί τους και εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού μέρος των ανταποδοτικών τελών καταργούνται και έπεται να καταργηθούν και οι θέσεις κάποιων.

Ο κ. Χατζησάββας
Στη συγκέντρωση παρέστη χθες και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Σάββας Χατζησάββας, ο οποίος μετέφερε τη στήριξή τους  στον αγώνα των εργαζομένων στους Δήμους για να μην περάσει αυτό το άρθρο 179 που προβλέπει στην ουσία παραπάνω διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού και του πρασίνου. Και δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚΡ:

«Στην ουσία, μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να υπάρχουν απολύσεις, είτε εργαζομένων αορίστου χρόνου ή αυτών των εργαζομένων οι οποίοι είναι εποχικοί και οι οποίοι κατά καιρούς στελεχώνουν τις υπηρεσίες του Δήμου. Θεωρούμε ότι είναι ένα κομμάτι αυτό του νομοσχεδίου, που είναι ευρύτερο, και ενώ ονομάζεται αναπτυξιακό στην ουσία περιλαμβάνει ρυθμίσεις για όλους τους κλάδους και δεν έχει καμία σχέση με ανάπτυξη αφού προβλέπει μειώσεις μισθών, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, δώρα σε διάφορους επιχειρηματίες…».

Ο κ. Ντελλάκης (αριστερά) και ο κ. Μπακίρης
Ο κ. Ντελλάκης (αριστερά) και ο κ. Μπακίρης