Εργαστήριο δημιουργικής γραφής για τη σουηδική γλώσσα στη Ρόδο

Στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου – ΔΟΠΑΡ πραγματοποιήθηκε από τις 9 μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 2019 ένα κλειστό εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής στη σουηδική γλώσσα.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν 15 γυναίκες με καταγωγή από τη Σουηδία, οι οποίες επέλεξαν να συναντηθούν στη Ρόδο, αφού κατοικούν τόσο στη Σουηδία και στη Ρόδο όσο και σε άλλες χώρες (ΗΠΑ).

Οι περισσότερες ασχολούνται εδώ και αρκετά χρόνια με τη γραφή και τα διαφορετικά είδη της (μυθιστόρημα, διήγημα, παιδική λογοτεχνία κ.λπ.) ενώ δραστηριοποιούνται σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, γεγονός που εμπλουτίζει τα βιώματα και τις αφορμήσεις της γραφής τους. Αρκετές από τις συμμετέχουσες έχουν ήδη χαράξει το δικό τους δρόμο στον κόσμο της γραφής, αφού έχουν εκδώσει ένα σημαντικό αριθμό βιβλίων.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν και να ασκηθούν πάνω σε τεχνικές συγγραφής, να ανταλλάξουν εμπειρίες και γνώσεις βασισμένες στη συγγραφική τους εμπειρία καθώς και να ενημερωθούν για τις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις στη συγγραφική παραγωγή.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν:
Ann Ljungberg (Σουηδία)
Ήταν η εισηγήτρια του εργαστηρίου, εκδότρια από το 2003.

Maria Wells (Σουηδία)
Τραγουδίστρια/καλλιτέχνις, συγγραφέας, έχει εργαστεί στη Ρόδο στον χώρο του τουρισμού. Έχει εκδώσει δύο βιβλία για τη μητρότητα κι έχει συμμετάσχει σε εννέα συλλογές διηγημάτων. Το πρώτο της μυθιστόρημα αναμένεται να εκδοθεί την άνοιξη του 2020.

Elisabeth ”Ludde” Sjöberg Strandh (Σουηδία)
Φωτογράφος, σύμβουλος εκδηλώσεων στο χώρο του τουρισμού. Έχει εκδώσει ένα βιβλίο μαγειρικής, δύο βιβλία με αποφθέγματα κι έχει συμμετάσχει σε τέσσερις συλλογές διηγημάτων.

Sofia Lisiderius (Σουηδία)
Ασχολείται με τη διοίκηση επιχειρήσεων. Έχει συμμετάσχει σε τρεις συλλογές διηγημάτων και έχει γράψει τρία βιβλία με θέμα το management.

Sharon Gustavsson (ΗΠΑ)
Είναι διευθύντρια πωλήσεων. Πρόκειται να εκδώσει το πρώτο της βιβλίο στην Καλιφόρνια.

Titti Sjöblom (Σουηδία)
Τραγουδίστρια/καλλιτέχνις, στιχουργός. Έχει συμμετάσχει σε τρεις συλλογές διηγημάτων.

Annika Sundvisson (Σουηδία)
Εργάζεται ως γραμματέας, CIO. Ξεκινά τώρα τη συγγραφική της διαδρομή.

My Blomqvist-Olsberg (Σουηδία)
Παραγωγός, συγγραφέας και συνθέτης. Έχει εκδώσει τρία βιβλία για παιδιά.

Jeanette Strömbäck Grandell (Σουηδία)
Έχει συμμετάσχει σε τέσσερις εκδόσεις διηγημάτων παράλληλα με την ενασχόλησή της στον τομέα του τουρισμού.

Marie Berg (Σουηδία)
Ασχολείται στον τομέα των προμηθειών ξενοδοχειακών μονάδων. Φέτος για πρώτη φορά συμμετέχει σε συλλογή διηγημάτων.

Lena Larsson (Σουηδία)
Συγγραφέας, γραφίστρια. Φέτος για πρώτη φορά συμμετέχει σε συλλογή διηγημάτων.

Lena Pettersson (Σουηδία)
CIO, graphic business. Έχει συμμετάσχει σε τέσσερις συλλογές διηγημάτων.

Beatrice Fröling (Σουηδία)
Φυσικοθεραπεύτρια. Έχει γράψει ένα βιβλίο σχετικά με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Έχει συμμετάσχει στο βιβλίο διηγημάτων με τίτλο «12 λεπτά στους Πεύκους».

Carina Cefa Öhrlund (Σουηδία)
Συγγραφέας, φωτογράφος. Έχει συμμετάσχει σε δεκαοκτώ συλλογές διηγημάτων.

Margareta Ericsson (Σουηδία)
Graphic business. Φέτος ξεκινά τη συγγραφική της πορεία με συμμετοχή σε συλλογή διηγημάτων.

Οι συναντήσεις τους πλαισιώθηκαν με επισκέψεις σε γνωστά και χαρακτηριστικά σημεία του νησιού της Ρόδου, που αποτελούν διαχρονικά πηγές έμπνευσης για πολλούς δημιουργούς σε όλο το φάσμα των τεχνών.
 Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου – ΔΟΠΑΡ στηρίζει τέτοιες δράσεις που προβάλλουν τη Ρόδο όχι μόνο ως τουριστικό προορισμό, αλλά και ως χώρο παραγωγής πνευματικού και καλλιτεχνικού έργου.